De Franse ontwerper Cécile Barani heeft haar creatieve talenten ingezet in samenwerking met het Zwitserse audiobedrijf Goldmund om de volgende generatie luidsprekers voor het merk te ontwerpen. In een recent interview onthulde Barani haar werkproces en inspiratiebronnen bij het ontwerpen van deze baanbrekende stukken.
Toen Barani samenwerkte met Goldmund, stond hun expertise op het gebied van hoogwaardig geluid centraal in de ontwikkeling van de Gaïa en Pulp luidsprekers. Het vinden van de juiste balans tussen de immateriële aanwezigheid van geluid en fysieke aanwezigheid waren de grootste uitdagingen. Barani heeft gebruik gemaakt van het materiaal aluminium, dat bekend staat om zijn geluidstechnische efficiëntie,
Gaïa is een indrukwekkende luidspreker die inspeelt op diverse technische uitdagingen. Denk maar aan het verdelen van een groot luchtvolume over 5 compartimenten, alsook de behoefte aan een specifieke luisterhoogte voor elke speaker. Barani wilde ervoor zorgen dat het visuele aspect niet ten koste ging van de luisterervaring. De luidspreker, een monolithisch geheel, staat als een ‘totempaal’ in de ruimte. Pas door te luisteren onthult het zijn ware betekenis.
Als ontwerper ziet Barani design als een discipline die ons uitnodigt om voortdurend vraagtekens te zetten bij de objecten om ons heen. Ze benadrukt het belang van het in balans brengen van technische beperkingen, functies, gebruik en materialen. Zo kunnen functionele en esthetisch aantrekkelijke objecten gecreëerd worden. Voor Barani staat design in functie van het project. Belangrijk voor haar was om de logica te begrijpen om vervolgens de grenzen te verleggen.
Barani’s achtergrond omvat een studie industriële vormgeving aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Kopenhagen, gevolgd door een masterdiploma aan de School voor Kunst en Design in Saint-Etienne, Frankrijk. Sinds de opening van haar studio in 2018, heeft ze specifieke meubelstukken ontworpen voor architectonische projecten en samengewerkt met industriële bedrijven.
Barani laat zich inspireren door een breed scala aan ontwerpers, kunstenaars en architecten, zoals Charlotte Perriand, Jean Prouvé, Pierre Chareau, Donald Judd en de Bouroullec-broers. Echter, één persoon heeft een bijzondere invloed op haar gehad: Martin Szekely. Zijn werk, dat de fysieke eigenschappen van materialen op de proef stelt, heeft Barani’s benadering van design gevormd. Ze bewondert zijn precisie, onderzoek en multidisciplinaire samenwerking met ambachtslieden.
Het spreekt voor zich dat we hierboven nog maar het ‘topje van de ijsberg’ hebben aangeraakt. Bij de ontwikkeling van een luidspreker komt natuurlijk veel meer kijken. Ben je benieuwd naar het volledige verhaal van Cécile Barani? Dan kan je via deze pagina het volledige interview nalezen.