Fraunhofer ontwikkelde software die ervoor moet zorgen dat uitgezonden audio verstaanbaar blijft. De software Adapt DRC probeert het omgevingsgeluid weg te werken.

Het is soms moeilijk om iemand aan de andere kant van de telefoonlijn te kunnen verstaan als die persoon zich in een luidruchtige omgeving bevindt. En in het station of in de winkel klinken aankondigingen door de luidsprekers ook niet altijd even helder.

Het Fraunhofer Institute for Digital Media Technology ontwikkelde daarom de software Adapt DRC. Het omgevingsgeluid wordt door middel van strategisch geplaatste microfoons opgenomen. Vervolgens gebruikt de software die data om het omgevingsgeluid weg te werken.

Er bestaan al systemen die automatisch het volume van de aankondiging verhogen indien het omgevingsgeluid harder wordt. Helaas zorgt dit er vaak voor dat de aankondiging dan nog slechter te verstaan is, doordat de speaker zelf begint te trillen.

Adapt DRC manipuleert alleen specifieke frequenties in real time. Zo worden bepaalde medeklinkers als de ‘t’ en de ‘p’ versterkt, omdat die het meeste risico kennen om onverstaanbaar te zijn. Verder maakt de software gebruik van Dynamic Range Compression, waarbij de harde tonen verzacht worden.

Gezien telefoons al beschikken over ingebouwde microfoons, is er een grote mogelijkheid dat de software heel binnenkort zijn weg zal vinden naar de smartphone.