Met de start van 2016 komen we weer een stap dichterbij de toekomst van multimedia. Dat gebeurt met de komst van virtual reality, of VR brillen. Dit jaar zullen, naast de bestaande releases, nog een heel gamma van deze toestellen op de markt komen. De vraag is waar ze allemaal voor gebruikt kunnen worden binnen onze audiovisuele wereld.

Vanaf dit jaar wordt er wel eens gesproken over de VR revolutie. Dat komt omdat dit jaar verschillende releases van VR brillen op de agenda staan. Het grote doel van virtual reality is een ervaring creëren die net echt lijkt. Daarvoor hebben we drie dingen nodig: een pc, console of smartphone, een headset en de inputs die op de headset staan. Voorlopig kent virtual reality vooral succes binnen gaming, maar we zijn er zeker van dat er ook toepassingen in de audiovisuele wereld snel zullen ontwikkeld worden. Zo dromen we ervan om met VR een live concert bij te wonen of in een of ander museum rond te wandelen terwijl je rustig thuis in je zetel zit.

Met modellen als de Oculus rift, Project Morpheus, of Razer OSVR zien we dat er gretig wordt ingespeeld op gamers om de ervaring binnen een game rijker te maken. Dit jaar zullen veel modellen hun intrede doen bij het grote publiek. Daarom zullen vijf modellen op een rijtje worden gezet om te kijken welke functies deze headsets allemaal te bieden hebben.

Wat gebeurt er precies in zo’n headset?

Een VR headset werkt eigenlijk binnen vier elementen. Het eerste is diepgang. Dat is natuurlijk het hoofddoel van virtual reality. De diepgang zorgt ervoor dat je wordt ondergedompeld in een ‘nieuwe’ realiteit. Binnen die realiteit zal je bijvoorbeeld een spel spelen en dankzij de bril lijkt het alsof je zelf aanwezig bent in de wereld. In die wereld krijg je interactie met de verschillende objecten en personages. Dit is veruit het belangrijkste criterium voor VR en wordt altijd bepaald binnen een bepaalde kijkhoek. Producenten willen dan ook dat zo’n bril je helemaal opzuigt en dat je een onvergetelijke ervaring beleefd.

De andere aspecten liggen eerder technisch. Zo heb je bijvoorbeeld head tracking. Die head tracking gebeurt door de verschillende sensoren in de bril. Dankzij die sensoren registreert de VR-bril dat je je hoofd draait, waardoor het beeld zal meedraaien. De head tracking software kan je verder uitbreiden met eye tracking, een derde element.

Dit zorgt ervoor dat het beeld veel natuurlijker en realistischer overkomt. Zo krijg je sensoren aan de kant van de lenzen die de beweging van je ogen zal opnemen. Het resultaat is een beter diepteveld zoals wij een ruimte of plaats zien met onze eigen ogen. Deze technologie is echter nog een stap te ver voor de meeste headsets. Voorlopig kan enkel de FOVE VR-headset met eye tracking werken.

Een laatste element is dan motion tracking. Hoe saai zou virtual reality zijn als we niet op onze eigen benen zouden staan in een virtuele wereld. Motion tracking wordt ook gedaan via sensoren, in sommige gevallen via de bril, in anderen via wearable pads. Die laatsten zijn bedrijven volop aan het onderzoeken om het spelgenot van veel gamers te vergemakkelijken. Zo heeft Oculus al motion tracking pads voor de Oculus Rift ontworpen. Sony onderzoekt deze technologie ook voor zijn Project Morpheus.

Is er ruimte voor de mainstream?

Toch moeten we ons de vraag blijven stellen of VR geen plek binnen de mainstream zal krijgen in de nabije toekomst. Die vraag wordt al direct beantwoord als je kijkt naar enkele producten die al op de markt zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de Samsung Gear VR. Deze headset is speciaal gebouwd om virtual reality te ondersteunen op smartphones. Naast de gebruikelijke VR games op smartphones is er al ruimte om films en series te kijken via de headset.

Met deze insteek zie je dat VR zich binnenkort al naar de mainstream markt zal uitbreiden. Zo liet Microsoft vorige week bijvoorbeeld al weten dat hun HoloLens eind deze maand al beschikbaar zal zijn voor ontwikkelaars. Die kunnen de augmented reality bril perfect gebruiken om verschillende VR-projecten te ontwikkelen. Dat komt omdat de HoloLens eigenlijk een extensie is van de realiteit. Draag de bril en je kan bijvoorbeeld een virtuele kaart laten verschijnen. Dit is alvast een eerste stap om virtual reality naar buiten te brengen. Het zal in ieder geval niet lang meer duren vooraleer we naar een architectenbureau stappen om het plan voor ons huis te bekijken via een VR-bril.

Vijf grensverleggende modellen

Oculus Rift

Het werd al vermeld, virtual reality speelt gretig in op de gaming populatie op de wereld. Het is ook niet voor niets dat virtual reality hieruit is ontstaan. Die ontstaansgeschiedenis komt via deOculus Rift Oculus Rift. Ontstaan uit crowdfunding via Kickstarter en later verkocht voor twee miljard aan Facebook. De Oculus Rift is de eerste VR-headset die op de markt verscheen en werd natuurlijk gemaakt voor gamers. Ze kunnen via een resolutie van 2160 x 1200 gamen. De gebruikte displays zijn ook nog eens OLEDs, wat zeker een kwalitatief beeld zal leveren.

Via de ingebouwde hoofdtelefoon kan je ook genieten van 3D geluid, zodat je helemaal word opgenomen in de game die je aan het spelen bent. Je zal wel een stevige grafische processor nodig hebben op je computer om deze headset te gebruiken. De Oculus Rift kan je op dit moment al in huis halen en is een van de eerste headsets die uit is gekomen.

Samsung Gear VR

De Samsung Gear VR is een van de headsets die gemaakt zijn om smartphones in te plaatsen. Zo wordt je smartphonescherm in tweeën verdeelt om zo de displays voor beide ogen te krijgen. De Samsung Gear VRoptische lens van het toestel zorgt voor een kijkhoek van 96 graden. De gebruikte displays in het apparaat zelf zullen Quad Super AMOLED schermen zijn. Je kan gebruikmaken van 3D geluid, maar zal zelf nog oortelefoons moeten gebruiken. Een leuke extra van Samsung is een 16GB microSD-kaart. Daarnaast krijg je bij de headset ook een collectie aan verschillende 3D-filmtrailers, 360 graden video’s. Je hebt wel een Samsung Galaxy nodig om het toestel te gebruiken.

De Samsung Gear VR is niet alleen gemaakt om te gamen. Met deze virtual reality headset kan je gemakkelijk 3D films bekijken en samen met de 3D audio van het apparaat krijg je het gevoel dat je in de film zelf zit. Een leuke extra is dat je ook via Netflix kan streamen. Verder wordt deze vr-headset omschreven als de grote marktleider van het moment. Dat komt door de kwaliteit van het toestel en de goedkope prijs. Voor zo’n $99 haal je al een Samsung Gear VR in huis.

Dior Eyes

De Dior Eyes brengt VR meer in de mainstream sector dan andere modellen. Deze headset is nog steeds volop in ontwikkeling, maar Dior liet al weten dat er een Galaxy Note 4 gebruikt moet Dior Eyesworden bij het model. Daardoor kunnen we er van uitgaan dat deze vr-headset gelijkaardige specificaties zal hebben als de Samsung Head VR. Ook zullen deze headset gebruikmaken van 3D audio.

Verder meldt Dior dat dit toestel enkel in Dior winkels gevonden kan worden, dus niet voor persoonlijk gebruik. Het doel is om klanten de laatste nieuwe fashion van de catwalk te laten zien. Daarnaast kan je ook een kijkje nemen achter de schermen van de fashionwereld. Zo zal je bijvoorbeeld zien hoe de make-up van modellen wordt aangebracht.

Avegant Glyph

De Avegant Glyph is de headset voor een audiovisuele liefhebber. De headset oogt als een gewone hoofdtelefoon, maar de band die de twee luidsprekers verbindt zal ook dienen als display. Zo kan jAvegant Glyphe van muziek en beeld tegelijk genieten door de hoofdband naar beneden te duwen. De Glyph maakt eigenlijk gebruik van Retinal Imaging Technology waarbij low powered LEDs worden gebruikt. Daarna wordt het camera obscura principe gebruikt om via 2 miljoen microspiegels de beelden te brengen.

Deze VR-headset kan je gebruiken als je ‘personal home theater’, want de headset is speciaal gemaakt om films en series te kijken. Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon muziek luisteren via de Glyph. De look en feel van dit toestel kan je omschrijven als de eerste vr-headset gemaakt voor de audiovisuele wereld. De Avegant Glyph is wel nog steeds in ontwikkeling, maar zal na release zo’n $699 kosten.

Microsoft HoloLens

Microsoft HoloLens

De laatste VR-headset die we bespreken is dan de Microsoft HoloLens.Die ziet er gewoon uit als een bril en neemt virtual reality een stapje verder. Dit toestel zorgt voor een augmented reality. De hologrammen van science fiction films worden als het ware een stukje echter als je deze bril gaat dragen. Zo kan je bijvoorbeeld naar buiten kijken en krijg je weerberichten binnen. Of je gaat naar een tafel en krijgt de kaart van je map op Minecraft te zien.

De HoloLens maakt daarom gebruik van een HD display (lees: de glazen van de bril) en uitwendige lenzen die al het beeld op de bril of objecten projecteren. In principe is de HoloLens een beter uitziende Google Glass. Daarnaast werkt de weergave van deze bril beter dan de Google Glass. Wel zullen we nog tot 2020 moeten wachten voor de HoloLens voor consumenten op de markt komt. Tegen het eind van de maand zal het apparaat voor Amerikaanse en Canadese ontwikkelaars al beschikbaar zijn.

Natuurlijk zijn er nog tientallen apparaten die bespreekbaar zijn op dit moment. De meesten zijn echter nog in ontwikkeling en zullen ofwel later dit jaar, of in de komende jaren verschijnen. Nu kan je al spreken over de VR-revolutie. In 2016 komen er al zoveel modellen uit dat de markt al enkele topmerken zal leren kennen. De grote stap moet echter nog genomen worden, en dat is van virtual reality een mainstream product maken. Met producten als de Avegant Glyph en de Dior Eyes zien we al een stap in die richting. Het zal in ieder geval niet lang meer duren voor we over VR-headsets zullen zien.

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

Sony BRAVIA Theatre home

Sony introduceert gloednieuwe BRAVIA Theatre home serie audio producten: cinema is coming home

Sony vernieuwt zijn BRAVIA-collectie voor de best mogelijk film-ervaring bij jouw thuis. Met de toename van streamingdiensten is het thuis kijken van films steeds...
Bowers & Wilkins Record Store Day 2024

Bowers & Wilkins tipt de leukste events én vinyl-exclusives voor Record Store Day 2024

Je kan het niet ontkennen: de lente is in volle bloei. Dat wil zeggen: Record Store Day 2024 is in aantocht. Perfect voor zowel muziekliefhebbers...
Cambridge Audio CXA81 Mk II

Cambridge Audio stelt geoptimaliseerde versterker voor, ontdek de CXA81 Mk II

Vol enthousiasme kondigt Cambridge Audio hun nieuwste trots aan: de CXA81 Mk II. Dit is een opvolger van hun meermaals bekroonde CXA81 geïntegreerde stereoversterker....

Recente video's

Concepts Zottegem demowoning De Haanvideo

Video: Concepts Zottegem presenteert unieke demowoning in De Haan

Concepts is een bekend begrip in de wereld van speciaalzaken op het gebied van audio, video en automatisering. Ze zijn al 35 jaar jouw...
video

Video: voorstelling van de Boenicke W22 luidsprekers

Het resultaat is verbluffend, wij werden letterlijk omvergeblazen door de fenomenale klank. Zo kadert Wide Screen Audio de W22 luidsprekers van Boenicke. En met...
video

Video: ontdek de DALI KORE luidsprekers bij Dreamworks in Zoersel

De DALI KORE luidsprekers. Absolute high-end speakers die spelen op een zeer hoog niveau. Wij gingen langs bij Dreamworks in Zoersel om deze hoogwaardige...