Onderzoekers van Rice University zijn er in geslaagd om een camera te bouwen die scherpe foto’s kan maken zonder lens. Vanwege de grootte werd het de Flatcam genoemd.

Hoewel camera’s steeds beter en technologisch geavanceerder worden, hebben ze totnogtoe altijd lenzen gehad. Hier komt nu mogelijk verandering in. Ingenieurs van Rice University in Texas zeggen immers dat ze er in zijn geslaagd om scherpe foto’s te kunnen nemen zonder lens.

De FlatCam die aan de universiteit werd ontwikkeld, werd gebaseerd op de eerste camera: de camera obscura. Bij zo’n toestel valt licht door een klein gaatje in een donkere kamer. Als in die donkere kamer een scherm werd geplaatst waar de lichtstraal op viel, werd een beeld geprojecteerd.

Het grootste nadeel van zo’n camera obscura is het gebrek aan licht dat door zo’n klein gaatje kan vallen. De oplossing? Miljoenen minuscule gaatjes maken in het toestel. Onder die gaatjes wordt een lichtgevoelige chip geplaatst.

De chip krijgt dan miljoenen kleine afbeeldingen binnen, die ietwat over elkaar heen liggen. Maar volgens de onderzoekers is de verwerking daarvan tot één geheel geen enkele moeite voor een moderne camera of computer.

Een camera zonder lens heeft één groot voordeel: hij neemt heel wat minder plaats in. Hoe kleiner de camera, des te minder moeite de fotograaf heeft met foto’s trekken in moeilijk bereikbare plaatsen. Vooral in de medische sector zou deze technologie grote gevolgen kunnen hebben.

Op dit moment is de FlatCam in staat om een fotokwaliteit te behalen die vergelijkbaar is met die van de eerste digitale camera’s. De onderzoekers zelf hopen vooral dat hun onderzoek de deuren opent voor een nieuwe blik op hoe de camera van de toekomst eruit kan zien.