NHK gaat in december twee nieuwe kanalen lanceren: NHK BS4K en ‘s werelds eerste 8K-kanaal NHK BS8K.

De bedoeling van NHK BS4K is dat het zo’n 18 uur per dag alleen 4K programma’s zal uitzenden, en dat van 6 uur ‘s ochtends tot middernacht. BS8K daarentegen zal elke dag ongeveer 12 uur uitzenden, van 10:00 uur tot 22:10 uur.

De programma’s die op het 8K-kanaal zullen worden uitgezonden, worden strikt geselecteerd en met zorg geproduceerd. De tijdsvakken zijn niet bepaald door bepaalde genres, maar de planning hangt af van de inhoud van individuele programma’s. Het hoogtepunt van de BS8K-zender zal Golden Time zijn op zondag (oftewel: primetime, het uur met de meeste kijkcijfers). Elke week op zondagavond vanaf 19 uur wordt een nieuw programma geselecteerd. Door de week zal dan op verschillende tijdstippen de herhaling van het zondagsprogramma uitgezonden worden, voor de mensen die dat namelijk gemist hebben.

Op de lanceerdatum, zaterdag 1 december, zal er op de zender 8K-content van NASA terug te vinden zijn, en daarnaast ook 2001: A Space Odyssey in een geremasterde 8K-versie uitgezonden.

Jaloers geworden op mensen met een 8K-TV van Sharp op Samsung? Dat is nergens voor nodig. Deze toestellen zijn niet compatible met het 8K/60 videoformaat dat het Japanse bedrijf gebruikt. Deze televisies gaan maar tot maximaal 8K/30. NHK heeft zelfs al laten weten om in de toekomst te willen overstappen naar 8K/120. En de nieuwste 8K-televisies bevatten niet eens een HDMI 2.1, wat eigenlijk vrij noodzakelijk is voor optimale beeldkwaliteit te kunnen ontvangen.