Tijd voor wat nostalgie. De Franse bandenfabrikant Recording The Masters is nog een van de enige fabrikanten ter wereld die nog nieuwe spoelen en cassettebandjes fabriceert. Nu heeft het de Mystik aangekondigd. Een gloednieuwe, draagbare cassettespeler waarvan reeds een prototype geproduceerd werd. Nu heeft het via Kickstarter een crowdfunding campagne gelanceerd om de Mystik echt op de markt te kunnen brengen.

Is de markt voor cassettebandjes dood?

Cassettebandjes, Walkmans… het verdween allemaal geleidelijk aan uit het straatbeeld. Fabrikanten brachten steeds nieuwere, handigere producten op de markt waardoor de oude manieren om muziek te luisteren gewoonweg niet meer op de markt kwamen. De vraag is of er een markt is voor zulke vintage producten als draagbare cassettespelers.Recording The Masters MystikHet klopt dat er een heropleving is van de populariteit van “ouderwetse” manieren om naar muziek te luisteren. Vinylplaten zijn bijvoorbeeld weer helemaal hot. Ook is er een voorzichtige opleving van het cassettebandje zichtbaar. Marktonderzoek heeft daarnaast aangetoond dat er een aantrekkingskracht uitgaat van een tastbare mediums. Natuurlijk domineren digitale audio op cd’s en streaming-diensten de markt nog steeds, maar de verkoopcijfers van cassettebandjes gaan onmiskenbaar in stijgende lijn.

Recording The Masters is een van de weinige bedrijven wereldwijd die nog investeert in het produceren van magneetbanden op spoel en cassettes. Het bedrijf ziet zelfs nu nog echt potentieel in het uitbrengen van een nieuwe Walkman, voor cassettes dan nog wel. Het plant de Mystik B-1010 op de markt te brengen na een crowdfunding.

Modern meets nostalgie

De Mystik brengt moderniteit en nostalgie samen. Het bezit zo ouderwets analoog bandloopwerk, maar ook nieuwe technieken. Zo zullen er niet langer AA-batterijen aanwezig zijn. Zij worden vervangen door een lithiumaccu. Bovendien zal het toestel bluetooth-connectiviteit ondersteunen. Natuurlijk zal er ook een 3,5mm jackplug aansluiting aanwezig, moest je ook een vintage hoofdtelefoon willen gebruiken. Het frequentiebereik van de Mystik lijkt op het eerste zicht wel beperkter dan dat van de klassieke Walkmans.Recording The Masters MystikEen echt product voor vintageliefhebbers dus. Wij zijn alvast benieuwd of de Mystik er uiteindelijk zal komen. En wie weet kennen de draagbare cd-spelers binnenkort ook een heropleving.