Selfies zijn absoluut geen nieuw gegeven: de allereerste selfie werd al in 1839 gemaakt, amper een jaar na de eerste foto waar mensen op te zien zijn.

Selfies zijn de dag van vandaag heel gewoon. Iedereen heeft een smartphone, en sommige mensen trekken dagelijks foto’s van zichzelf om te delen met vrienden via Instagram of Facebook. ‘Selfie’ werd zelfs verkozen tot woord van het jaar 2013.

Volgens het Guinnessboek werd de eerste selfie al in 1839 genomen door de Amerikaan Robert Cornelius. Op de achterkant van de foto schreef hij: ‘de eerste lichtfoto ooit gemaakt’. Cornelius opende later een van ‘s werelds eerste fotostudio’s.

Cornelius werkte van jongs af aan in de lampenwinkel van zijn vader, waar zijn taak vooral bestond uit het opblinken van koper en zilver. Hij deed zijn werk goed en werd benaderd door uitvinder Joseph Saxton, die een gepolijste zilveren plaat nodig had.

Via Saxton raakte Cornelius geïnteresseerd in de fotografie. Hij begon zelf te experimenteren met verschillende soorten metalen platen en chemicaliën. Tijdens één van deze tests maakte hij de eerste selfie waarop hij te zien is met gekruiste armen en warrig kapsel.