Wharfedale is een in 1932 opgerichte Britse firma van luidsprekers. Sinds 1996 zijn ze onderdeel van de International Audio Group samen met andere Britse fabrikanten zoals Quad, Mission en Luxman. Doorheen de jaren zijn ze de luidsprekerbouw trouw gebleven en richtten ze zich voornamelijk op het meer betaalbare marktsegment. De Linton Heritage brengt hulde aan de historiek van het merk. De originele Linton ontstond in 1965 en is een behoorlijk potige ‘boekenplank’ luidspreker met genoeg ruimte om een drieweg driver set in onder te brengen. Samen met zijn kleinere tweeweg ‘broertje’, de Denton, vormen ze de Heritage serie.

Technologie en installatie

Het formaat van de vernieuwde Linton is met 56 x 30 x 33 cm eigenlijk echt wel te groot voor een opstelling in of op een kast. De basreflexpoorten aan de achterzijde bemoeilijken zo’n gebruik trouwens ook en dus is een opstelling op een lage speakerstand optimaal. Wharfedale biedt zelf in optie zo’n stand aan, afgewerkt in hetzelfde materiaal als de speaker zelf. Niet gebruikt in de test, maar wat rondzoeken op het ‘interweb’ laat heel mooi zien dat het een heel mooie combinatie is. Veel mooier dan op een typische metalen stand.

Wharfedale Linton Heritage Review luidsprekerIn naam en in uitzicht mogen ze dan wel refereren naar het concept van de originele Lintons, de gebruikte technologie is wel helemaal up-to-date gebracht. Een 20 cm grote Kevlar driver zorgt voor een nadrukkelijk aanwezig basfundament wat afdaalt tot 40 Hz bij -3 dB en een 13 cm Kevlar exemplaar zorgt voor de middentonen. Dat Wharfedale afstapt van een papieren conus.

Boven de 2.500 Hz neemt een softdome driver over. De 3 drivers staan boven elkaar. Een duidelijk andere strategie dan in de ‘oude’ Linton, maar de tweeter is wel uit het centrum geplaatst zodat het afstraalgedrag niet te veel wordt beïnvloed door de randen van de behuizing. De woofer krijgt ook nog passieve ondersteuning door 2 basreflex poorten aan de achterzijde. Hiermee kan je de hoeveelheid laag aanpassen in de kamer. De luidsprekers dichterbij of verder van de muur plaatsen verandert het laag heel wat. Je kan ook de poorten losjes dichtstoppen. Let wel op dat er geen materiaal in de ‘box’ valt. Experimenteren maar. Het brede frontpaneel, alomtegenwoordig in speaker designs uit vervlogen tijden toen speakers niet alleen boxen werden genoemd maar het ‘ok waren’, zorgt voor een nostalgische look. De nadelen van diffractie en baffle-step moet je er dan bijnemen

Benieuwd naar onze leuke review video die wij maakten van de Wharfedale Linton Heritage luidsprekers waarin je alles ontdekt over hetgeen deze audiofiele speakers jou te bieden hebben?

De box is heel erg mooi afgewerkt in mahonie, walnoot of zwart houtfineer en de afneembare grille ligt ingewerkt in het frontpaneel. Die grille klikt mechanisch vast op 6 ‘uitsteeksels’ op het paneel en alhoewel het frontpaneel mooi zwart gespoten is, ziet het geheel er toch wel beter uit mét dan zonder grille. Aan de achterzijde staat een enkele set luidsprekerklemmen te wachten op elektronen.

In de praktijk

Wharfedale Linton Heritage Review luidsprekerZo’n lekker ouderwets uitziende passieve luidsprekerset is snel aangesloten natuurlijk. Positionering was daarentegen toch wat moeilijker dan ik dacht. Het laag is echt wel nadrukkelijk aanwezig en door de op de achterzijde ingewerkte basreflexpoorten, eist de speaker toch wel wat lucht rondom zich. Reken op een halve meter. In mijn opstelling is dat gelukkig geen probleem. Meestal begin ik het audio avontuur door de luidspreker zowat parallel aan de achterwand te zetten en pas ik de ‘toe-in’, de draaiing naar binnen toe, in kleine stapjes aan tot ik het beste resultaat ervaar. Dikwijls is die ‘toe-in’ niet symmetrisch in mijn luisterruimte omdat de speakers ook niet symmetrisch in de kamer staan en een zijwand enkel rechts hen soms parten speelt. Bij deze Lintons was snel duidelijk dat de midden- en vooral de hoge toonsecties wat in de verdrukking kwamen door het geweld van de woofer. De speakers werden dan ook pal naar de luisteraar gericht om zoveel mogelijk gebruik te maken van de directionaliteit van de tweeters.

De Wharfedales blijken prima allrounders te zijn. Klassiek, blues, jazz, wat meer akoestische muziek zeg maar, geven het beste resultaat. Stemmen worden wat op de achtergrond geplaatst door onderdrukking van het hoog, maar compenseren dat door een vol en rijk klankbeeld. Plaatsing van instrumenten is prima voor de prijsklasse en ook de horizontale spreiding van de ‘bühne’ is goed. Taxiwars, de jazz component van Tom Barman en Robin Verheyen, verliest wat van het snerpen van de soprano sax die andere speakers soms laten horen. De bass riffs op Peaches van The Stranglers blijft wel helemaal overeind. Net als Paul McCartney op het buitenbeentje onder de buitenbeentjes: Come Together van The Beatles.

Bij muziek met een zwaardere beat moet het laag soms wat onder controle gehouden worden, maar dat hoeft geen probleem te zijn. In kleine kamers zal je wel wat moeten opletten met deze ‘geweldenaars’. Maar indien goed geplaatst zijn het uitbundige en enthousiaste weergevers van allerlei genres. 

De set charmeerde me met uiteenlopende muziek van Radiohead tot Morcheeba en van Queen tot Tame Impala. Vangelis, Portishead, ze doen het allemaal. En zelfs grunten wordt met deze set uit te houden 🙂 Redelijk toch.

Conclusie

Wharfedale Linton Heritage Review luidsprekerOndanks hun ‘ouderwetse uitstraling’ a la Klipsch en JBL retro speakers, zijn de Wharfedales zeker geen auraal snel vermoeiende dynamiek monsters met torenhoge efficiënties of vooral geschikt voor buizenversterkers. Het zijn modern geconcipieerde 3-weg systemen, verstopt in een retro behuizing. Transistorversterkers of buizenversterkers met wat meer vermogen zijn hun favoriete ‘leveranciers van muziek’. Ze zijn misschien een beetje anoniem qua klank setting en karakter. De prijs schommelt sterk op dit moment. Voor 1.000 euro een koopje, voor 2.000 euro is er eerlijk beter te vinden. De Lintons zijn veel breder inzetbaar dan de typisch kleine boekenplank set en laten ook in grote ruimtes geen grote steken vallen.

  • Beschikbare kleuren: Mahogany, Walnut & Black
  • Product heeft ook stands beschikbaar in een bijpassende kleur
  • Verkooppunt: www.wharfedale.eu
  • Contact distributor: verkoop@mika.nl

Wharfedale Linton Heritage

1.000 tot 2.000 euro per paar
8.1

PRESTATIES

8.0/10

FUNCTIONALITEIT

8.5/10

BOUWKWALITEIT

9.0/10

PRIJS/KWALITEIT

7.5/10

DESIGN

7.5/10

Pros

  • Bouwkwaliteit en afwerking
  • Goede allrounder
  • Prijs indien 1.000 euro per paar

Cons

  • Teruggehouden hoog
  • Controle van het laag
  • Prijs indien 2.000 euro per paar
Verkooppunten van het merk wharfedale