Grote concerten of evenementen mogen tijdelijk niet meer doorgaan of zijn ondertussen al volledig afgelast vanwege het coronavirus. Daardoor zijn heel wat artiesten en bands nu op zoek naar creatieve oplossingen om hen doelpubliek toch te blijven entertainen en voorzien van muziek. Wim Zech van Ask-a-song ontwikkelde daarom een online gratis platform die een alternatief moet bieden voor hen.

Het idee van dit platform? U vraagt, wij spelen. Het werkt dus langs twee kanten. Artiesten en bands kunnen enerzijds een playlist aanmaken op het platform die ze live kunnen brengen. Anderzijds kunnen bezoekers dan weer hun favoriete nummers kiezen uit die playlist.

Ask a song

Ask-a-song.com heeft ook een handige koppeling met Spotify waarmee je onmiddellijk het originele nummer kan beluisteren. Teksten van de nummers zijn ook beschikbaar zodat je indien gewenst luidkeels kan meezingen.

Als bezoeker ben je ook in staat om verzoeknummers aan te vragen die relevant kunnen zijn bij een bepaalde gelegenheid. Vervolgens kan er gekozen worden om geld te doneren. Dat geld wordt dan betaald via de Mollie-rekening van de artiest of band. Ontstaat er een match? Dan zal de artiest of band het nummer spelen via de website van Ask-a-song, Facebook, YouTube of Vimeo.

Ontwikkelaar Wim Zech van Ask-a-song heeft er bewust voor gekozen om dit platform gratis ter beschikking te stellen voor bands en artiesten wereldwijd.

‘In feite vragen bands aan hun fans: zeg maar wat je wilt dat we spelen. Vervolgens krijgen zij een soort privé optreden en steunen ze hun favoriete band of artiest’,

Eerder maakte hij dat platform al voor zijn eigen muziekgroep, maar hij heeft besloten om dat open te stellen voor iedereen.

‘Het idee was een applicatie te bouwen waarmee het publiek tijdens optredens verzoeknummers uit een lijst kon aanvragen. Met het Coronavirus kwam alles stil te liggen en kwamen ook de muzikanten thuis te zitten. Daarom hebben we Ask-a-song nu uitgebreid tot een platform waaraan bands en artiesten hun livestream kunnen koppelen en zo toch voor hun publiek kunnen optreden’,

Het voordeel van dit online platform is dat ze toch op een veilige manier actief met muziek bezig kunnen zijn en tegelijkertijd het digitale publiek entertainen. Je kiest zelf of je een vrijwillige bijdrage doneert aan de artiest of niet. Zo kan jij dus voor een bepaalde belangrijke gebeurtenis een ‘bis nummer’ aanvragen in ruil voor een kleine bijdrage.

Wil je zelf eens een zien hoe dit precies in zijn werk gaat? Bezoek dan zeker eens de website www.askasong.com.