Buizenversterkers. Ze zijn al jarenlang erg geliefd bij muziekliefhebbers en audiofielen. En bij mij is dat niet anders… Ik vind dit type van versterkers dan ook super boeiend. Wie buizenversterkers zegt, zegt tegelijkertijd ook Audio Research. En wie Audio Research zegt, zegt nu in één adem: de I/50 ‘High Definition’ buizenversterker. Als ingenieur elektronica wil ik heel graag met jullie wat ‘elektrische geschiedenis’ delen. Of mag ik zeggen: ‘elektronische’ historie? De elektronenbuis of vacuümbuis werd reeds aan het einde van de 19de eeuw/begin 20ste eeuw als eerste actieve elektronische schakelaar gebruikt. Dit componentje, in de vorm van een soort ‘gloeilamp’, heeft vooral aan het begin van de vorige eeuw een enorme groei gekend. Het werd vaak toegepast in het vakgebied radiotechnologie waar de elektronische schakelaar destijds ook veel gebruikt werd in versterkers, zenders en ontvangers. Door de opkomst van halfgeleiders, en vooral het succes van de transistor en zijn ‘afgeleiden’, werd de vacuümbuis jammer genoeg steeds meer in de consumenten elektronica weggedrukt. Weggedrukt, maar nog steeds heel springlevend gebruikt bij verschillende specifieke toepassingen.

Buizentechnologie: nog steeds heel relevant

Vandaag de dag zou je de buizentechnologie misschien wel ‘oud’ kunnen noemen maar naar mijn mening is deze absoluut niet verouderd. Integendeel. Buizen worden, nog steeds, succesvol toegepast. Denk maar aan gitaarversterkers bijvoorbeeld (voor hun typisch gedrag op vlak van oversturing). Maar ook bij audiofiele Hi-Fi apparatuur is deze technologie niet weg te denken. Getuige daarvan zijn de vele buizenversterkers die de afgelopen decennia op de markt zijn verschenen. Het zou ons in deze review te ver leiden om de discussie aan te gaan of buizentechnologie technisch beter of ‘slechter’ is dan alternatieven, daarvoor zijn andere platformen beschikbaar. Maar wat ik jullie wel mee wil geven: op verschillende evenementen, en vooral in onze eigen luisterstudio, hebben we ervaren dat buizenversterkers vooral een uniek karakter hebben dat heel wat luisteraars kan overtuigen om te genieten van hun muziek. Een exceptionele, uitzonderlijke geluidsweergave primeert.

Audio Research I/50: High Definition buizenversterker

De verantwoordelijke voor deze rijkelijke warmte door onze speakers: Bill Johnson. De oprichter van de Audio Research is de toepassing van vacuümbuizen steeds blijven prediken in de versterkertechnologie. Begin jaren ’70 bedacht hij zelfs de term ‘High Definition’ als mensen spraken over de buizenapparatuur van Audio Research. En dat kwam niet alleen door dat vleugje retro, ook door de specifieke eigenschappen die een zeer aangename muziekweergave mogelijk maakten.

Ook in de periode dat buizen werden vervangen door de goedkopere transistoren bleef Bill erin geloven. Dat de ‘koelere’ transistorversterkers konden opboksen tegen zijn realistisch en overtuigend muzikaal verhaal? Dat geloofde hij niet. Vacuümbuizen waren met de juiste optimalisatie sneller en gaven meer controle. Tel daar de vele muzikale eigenschappen bij en hij vond dat je daarmee de verschillende transistorversterkers – met hun eerder analytisch karakter – het nakijken kon geven.

Fast forward naar 2022. Audio Research stelt krachtpatser I/50 voor. Een toestel met een geïntegreerde versterker en veel moderne mogelijkheden onder één behuizing. Gepresenteerd in een uniek en fraai ontwerp. We gaan hieronder dieper in op de gebruiksvriendelijkheid van de bediening, de beschikbare aansluitmogelijkheden en de muzikale prestaties van de Audio Research I/50.

Audio Research I/50: een technische innovatie in versterkerland

Eerlijk? Ik vind de Audio Research I/50 een van de mooiste buizenversterkers die ik ooit heb gezien. Alles wat we kenden van de klassieke opbouw van buizenversterkers, laat de I/50 achterwege. Het heeft een uniek en strak design en is beschikbaar in zes kleuren. De kwalitatieve knoppen en het unieke cijferdisplay met twee LexieTubes springen eruit boven de geperforeerde metalen behuizing. Met de gebruiksvriendelijke afstandsbediening is het eenvoudig om het volume te veranderen, audio-ingangen te selecteren en de I/50 op te starten. Vooral de cijferweergave en de duurzame en makkelijk te onderhouden Cerakote-afwerking (beschikbaar in zes kleuren: wit, zilver, blauw, goud, rood en zwart) geven het toestel een moderne uitstraling.

Wij maakten een video over de installatie van de Audio Research I/50. Je ontdekt ‘m hier:

De Audio Research I/50 is een versterker die gebruikmaakt van elektronenbuizen en een vermogen van 50 Watt per kanaal levert. Het voorversterkergedeelte is samengesteld met drie 6922 buizen, terwijl de eindtrap wordt gevormd door twee gekoppelde paren van 6550WE vacuümbuizen. Dankzij deze hoogwaardige opbouw en een degelijke voeding kan de I/50 zeer dynamisch en met veel controle een breed scala aan luidsprekers aansturen, ongeacht hun impedantie via de 4 Ohm of 8 Ohm luidsprekeraansluitingen.

De Audio Research I/50 heeft 2 uitbreidingsmogelijkheden door het modulaire ontwerp : een Phono-module en een D/A-converter. De Phono-module biedt een 42 dB versterking, waardoor een ruime keuze aan MM-cartridges met hoge output bij platenspelers mogelijk zijn. De D/A-converter heeft meerdere verbindingsopties en een scala aan decoderingsformaten om zowat alle digitale muziekformaten en resoluties aan te kunnen.

Verder heeft de I/50  op vlak van connectiviteit heel wat mogelijkheden: er zijn drie lijn-ingangen beschikbaar en een aansluiting zodanig dat een externe voorversterker gekoppeld kan worden. De Audio Research I/50 biedt op deze manier veel flexibiliteit. Dit exemplaar is compatibel met verschillende muziekbronnen. Bovendien wordt er een degelijke afstandsbediening meegeleverd, waarmee je gemakkelijk alle functionaliteiten kan bedienen vanuit je luie muziekstoel.

Het frontpaneel bevat zeven vacuümbuizen die met optionele afschermkappen of buizenkooien kunnen worden afgeschermd. Hoewel dit visueel opvallend kan zijn en een extra bescherming kan bieden, vind ik niet dat dit het uitzicht van de versterker ten goede komt. Het voegt ook weinig toe aan de klankkwaliteit. Naast de opvallende LexieTubes vind je de volumeknop, de keuzeschakelaar om je muziekbron te kiezen en de aan-en-uitknop. Tijdens het opstarten van de versterker, zullen de LexieTubes aftellen, bij het kiezen van een ingang of bij het veranderen van het volume geven ze op een leuke wijze de correcte informatie weer. Wanneer het geluid gedempt wordt, zal ook hun helderheid afnemen. Een mooie kers op deze audiofiele taart is de aansluiting voor een hoofdtelefoon, waardoor je dus ook ‘in stilte’ kan genieten van de I/50.

“De Audio Research I/50: Een buizenversterker van topklasse combineert een prachtige klank met een mooie uitstraling.”

Luistersessie(s)

Nadat ik de Audio Research uit de doos haalde, installeerde ik de vier 6550WE en drie 6922 buizen met de meegeleverde witte handschoentjes in de juiste positie, klaar om te beginnen aan mijn muzikale reis.

Ik sluit de I/50 aan op mijn Audel Magika MKII luidsprekers, die een perfecte harmonie vormen met de muzikale signalen die de Audio Research I/50 ons voorschotelt. Als bron gebruik ik een Oppo 205 CD/SACD-speler en een Bluesound Node 2i die vooral Qobuz streamt in hoge resolutie.

Hoewel de versterker eerder gekend is als een kleine versterker, belichaamt de Audio Research I/50 als het ware een dirigent die met zijn 50 Watt per kanaal een levendige symfonie van geluid dirigeert. Zo zweeft de ‘Allegro Maestoso’ van Mahler’s 2de Symphony – prachtig gedirigeerd door Gilbert E. Kaplan – moeiteloos door de ruimte. Als de climax zich aandient, ervaar ik de levendige energie van het orkest in mijn kamer. De strijkers klinken prachtig geplaatst, gedetailleerd en open. Dit is volgens mij te danken aan de vier 6550WE buizen in de eindversterking die een perfecte match vormen door de zeer nauwkeurige afregeling van Audio Research. Het resultaat: een duidelijke focus op muzikale details en ruimtelijkheid van de opname.

“De Audio Research I/50 is als het ware een dirigent die met zijn 50 watt per kanaal een levendige symfonie van geluid dirigeert.”

Laten we ditmaal genieten van de virtuoze weergave van ‘Lontano Part 1’ van Tomasz Stanko via onze muziekinstallatie. De trompet, piano, contrabas en drums vormen een meesterlijk evenwicht. Je voelt de spanning en het unieke samenspel in dit prachtig stukje muziek opbouwen. De I/50 speelt hier letterlijk op mijn ademhaling en mijn middenrif. Even emotioneel bekomen…

Verder is het knap hoe de Audio Research I/50 bij luid spelen heel goed zijn grip weet te houden over de Audel Magika luidsprekers. Bij het afspelen van de ‘Shaking The Tree’ de remastered version in HI-RES 24bit/96.0kHz van Peter Gabriel blijkt dat hij bij dit aspect ook heel goed scoort. Het vermogen van 50 Watt heeft meer dan voldoende controle om de stemmen, het leuke ritme en de vibe van dit nummer zeer luid maar vooral muzikaal, zonder door de knieën te gaan, weer te geven.

Kortom de I/50 speelt tijdens onze luistertest zeker niet met de klassieke warme muziekweergave die de gemiddelde buizenversterker kenmerkt. Tegelijkertijd geeft hij muziek niet zo neutraal als vergelijkbare transistorversterkers weer. Maar de Audio Research I/50 heeft een uitzonderlijke kwaliteit en power om muziek op een zeer hoog niveau weer te geven. Daarnaast combineert hij een uniek uiterlijk en heel wat flexibiliteit om te genieten van een warme, vastberaden en open geluidsweergave.

Besluit

Als je op zoek bent naar een versterker die een evenwicht weet te vinden tussen kracht, flexibiliteit en kwaliteit, dan is de Audio Research I/50 een uitstekende keuze. Deze versterker heeft een uniek geluid dat zich onderscheidt van zowel klassieke buizenversterkers als neutrale transistorversterkers. Het is in staat om stemmen, piano’s, gitaren, contrabassen, … heel overtuigend te laten klinken, met de flexibiliteit om te werken met verschillende speakers. Tel daarbij het mooie, opvallende design en wie weet wordt dit wel een van je succesaankopen in deze prijsklasse.

“Deze versterker heeft een uniek geluid dat zich onderscheidt van zowel klassieke buizenversterkers als neutrale transistorversterkers.”

Tip: het loont de moeite om deze moderne versterker uit te testen in de vakhandel. Net zoals ik, zal je versteld staan van de precieze en muzikale weergave. Ook je vooroordelen over buizenversterkers mag je waarschijnlijk gaan opbergen na deze luistersessie.

Hoewel de instapprijs op 6.990 euro ligt, is het de investering waard voor muziekliefhebbers die op zoek zijn naar een kwalitatief en veelzijdig toestel. Of je nu een streamer, cd-speler, draaitafel of een DAC aansluit, deze compacte, geïntegreerde versterker zorgt voor een open, gedetailleerde en stabiele muziekweergave. De I/50 is perfect voor liefhebbers van klassieke muziek, jazz of de nieuwste beats. En dit zeg ik zonder twijfel: met de juiste speakers zal dankzij de Audio Research I/50 elk nummer tot leven komen.

Adviesprijzen

  • Audio Research I/50 Basis (alleen analoog): €6.990,-
  • Audio Research I/50 met DAC board €8.990,-
  • Audio Research I/50 met Phono board €8.290,-
  • Audio Research I/50 met DAC en Phono board €9.790,-

In alle gevallen is het mogelijk om een Basis uitvoering van de I/50 ook later, en dus na aankoop, op te waarderen met DAC en/of Phono board. De beschikbare kleuren zijn:
Zwart (Black), Zilver (Silver), Wit (White), Blauw (Blue), Rood (Red) en Goud (Gold).

 

Audio Research dealers

Hieronder een overzicht van alle Audio Research dealers:

Audio Research I/50

9.3

PRESTATIES

9.5/10

FUNCTIONALITEIT

9.0/10

BOUWKWALITEIT

9.5/10

PRIJS/KWALITEIT

8.5/10

DESIGN

10.0/10

Pros

  • Uitzonderlijke klankkwaliteit voor een buizenversterker + open en detailleerde geluidsweergave
  • Compatibel met een breed scala aan speakers
  • Modulair uitbreidbaar
  • Prachtig en uniek design
  • Een versterker als statement in huis

Cons

  • Buizen hebben een beperkte levensduur (de 6922 buizen worden best na 4000 uren vervangen en de 6550WE buizen best na 2000 uren)
Verkooppunten van het merk audio-research