Sinds het ontstaan van Bang & Olufsen heeft dit merk steeds de focus gelegd op audiovisuele producten met een mooi design en degelijke kwaliteit. Met deze filosofie maakt B&O al negentig jaar lang tal van vooruitstrevende producten en heeft het merk zich een stevige naam in de AV-markt toegeëigend.
Toch is het vreemd dat menig high-endliefhebber verbaasd opkijkt als we de naam Bang & Olufsen en ‘high end’ in één zin noemen. Een muziekinstallatie moet tenslotte voor hem niet altijd mooi zijn; high-endluidsprekers moeten alleen maar goed klinken. De focus op het uiterlijk is hier meestal ver zoek. Blijkbaar zijn looks en audiokwaliteit moeilijk te combineren. De muziekinstallaties die schoonheid en auditieve kwaliteit combineren kunnen we tot op vandaag gemakkelijk op een hand tellen. Een interessant detail: Zo’n installatie schaf je doorgaans niet aan onder de honderdduizend euro. Met de BeoLab 90 put je je spaarboekje een pak minder uit.
Bang & Olufsen en High End… een goede combinatie? Een vernieuwende combinatie!
‘Bang & Olufsen goes High End!’ Deze uitspraak deed vorig jaar her en der wat wenkbrauwen fronsen. Het Deense merk heeft zijn trouw publiek te danken aan de steeds vernieuwende functionaliteiten in zijn reeksen, gecombineerd met een hoge afwerkingskwaliteit. Nu gaat B&O echter ook voor aandacht en respect van het high-endpubliek.
Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag heeft Bang & Olufsen dus een statement gemaakt: De BeoLab 90. Volgens B&O zelf is dit de beste luidspreker ter wereld, en dat in een uniek design. Een gewaagd statement. Volgens ons verdient de BeoLab 90 vooral de stempel van meest vooruitstrevende luidspreker ter wereld. Het one-of-a-kinddesign, waarin achttien luidsprekers elk door een versterker aangestuurd worden, zien we voor het eerst. De gebruikte materialen, functionaliteiten en toekomstige software-upgrademogelijkheden maken van de BeoLab 90 een volledig uniek exemplaar. Het is een meesterwerk dat met zeer veel liefde voor audio is gemaakt. Dát zou de high-endliefhebber toch moeten overtuigen… Niet?
Unieke luistersessie BeoLab 90
Een glimlach verscheen op onze lippen toen we onlangs uitgenodigd werden door Tom Van Damme van Bang & Olufsen België. De BeoLab 90 werd in het kasteel van Ganshoren opgesteld voor een landelijke luistersessie. Een mooie locatie gecombineerd met een unieke kans op een uitgebreide test van de BeoLab 90? Natuurlijk tekenden we snel present!
High end staat voor een unieke kwaliteit en een vorm van realisme waarbij de muziek zo levendig aanwezig is dat ze tastbaar wordt. Audiofiele producten en hoogkwalitatieve toestellen die deze beleving kunnen weergeven bestaan al lang. Maar meestal schoten functionaliteit en design hier sterk bij in. High end staat uiteindelijk ook meestal synoniem voor een hoop apparaten en kabels, dure gadgets en een moeilijk te plaatsen geheel dat menig luisterruimte overdondert en soms het belangrijkste, de focus op muziekbeleving, doet vervagen.
High end moet verder ook meegaan met de tijd en rekening houden met de vernieuwende trends van digitalisering, streaming en aansturing van luidsprekers. De digitale technologie staat momenteel zo ver dat je het hele traject van geluidsweergave softwarematig kan manipuleren en corrigeren zodat relatief goedkope systemen met de juiste filtering topprestaties kunnen neerzetten.
Ook duurdere systemen zijn niet ongevoelig voor deze trends en beginnen stilaan deze functionaliteiten te integreren. Zo krijgen we ook op het allerhoogste niveau deze filtering en aanpassingen gepresenteerd. En dat levert een prachtig resultaat op: de zeer kwalitatieve high endaansturing gecombineerd met de voordelen van de digitale technologie. De BeoLab 90 speelt ook in op deze trend en gaat zelfs een stapje verder. Daarom wilden we de BeoLab 90 vooral op één ding grondig analyseren: Zet hij een geluidsweergave neer waarmee hij andere high endsystemen kan beconcurreren of zelfs overtreffen? Om hierop te antwoorden behandelen we eerst het technische en daarna het auditieve aspect.
BeoLab 90 onder de technische loep
De Beolab 90 is een volledig audiosysteem op zich. In de aluminium behuizing van de 137 kilogram (per stuk) zware luidspreker zitten in alle richtingen achttien state-of-the-artluidsprekerdrivers: zeven 30 mm Scan-Speak-Illuminatortweeters, zeven 86mm Scan-Speak-Illuminator-midrangespeakers, drie 212mm Scan Speak-Discoverywoofers en één centrale 260mm Scan-Speak-Relevatorwoofer. Door zijn imponerend 360-gradendesign heeft de BeoLab 90 heel wat mogelijkheden om het geluid streng gefocust of juist wijd gespreid in alle richtingen van de kamer te sturen. Daarnaast heeft Bang & Olufsen de luidsprekers met de nieuwe ‘Active Room Compensation’-technologie uitgerust. Dankzij dit mooie staaltje technologie kan de luidspreker zijn eigen plaatsing, de akoestiek, de aanwezige voorwerpen in de ruimte en je beste luisterpositie optimaal bepalen. Hij houdt rekening met deze factoren in diverse omstandigheden en stelt het geluid haarfijn in. Verder staan veertien ICEpower AM300-X-versterkers en vier extra klasse-D-versterkers van Heliox (AM1000-1, custom made voor de BeoLab 90) garant voor pieken qua vermogen tot 8200 Watt per luidspreker. Dit fantastisch vermogen geeft de luidsprekers heel wat marge in de muziekweergave en brengt vooral rust en veel controle bij dynamische muziekpassages.
Met de ‘Beam Width Control’ wordt een sweetspot gecreëerd waardoor de BeoLab 90 weerkaatsingen in de ruimte gaat compenseren. Deze sweetspot kan op ‘Narrow’ (gefocust op één luisterpositie) gezet worden, maar kan ook in 360 graden ‘Wide’ de volledige ruimte met muziek vullen. Dit is vooral interessant als er meerdere mensen vanuit verschillende posities willen luisteren. Via de ‘Beam Direction Control’ worden de achttien drivers van de BeoLab 90 op een intelligente manier aangestuurd om de geluidsweergave van je keuze te verspreiden. Op het ogenblik van onze luistersessie waren de modi Narrow en Wide mogelijk, maar onlangs kregen we te horen dat met de nieuwe update van de BeoLab 90 er vijf verschillende sweetspots ingesteld kunnen worden. Zo kan je vanuit verschillende luisterposities in huis (Stel: één sweetspot voor de keuken, eentje voor je kantoor, je zithoek, je televisiehoek en je eettafel) het ideale geluid instellen.
Met een eenvoudige Bang & Olufsen afstandsbediening of met een speciale smartphone-app heb je de BeoLab 90 volledig onder controle. Hiermee kan je trouwens ook andere B&O-producten aansturen. Zelfs de Oppo 103 laat zich gewillig bedienen. Hiermee trekt B&O de registers van zijn multifunctionaliteit open. De BeoLab 90 kan je rechtstreeks aansluiten en -sturen via zowel Bang & Olufsentelevisies als ook toestellen van andere merken. Een hele reeks mogelijkheden dus.
Verder integreert Bang & Olufsen op een ingenieuze wijze een mooie speakerbehuizing waarbij de drivers in alle richtingen opgesteld staan. Een transparante stof met veel akoestische kwaliteit werd over de verschillende vlakken gezet en laat zo de unieke vorm van deze luidsprekers tot zijn recht komen. De voet is gemaakt van hout en zorgt voor een bijzonder optisch effect zodat de BeoLab 90 in de ruimte lijkt te zweven.
Tot slot werkt de BeoLab 90 volgens het Master-Slaveprincipe waarbij alle analoge en digitale ingangen op de Masterluidspreker geïntegreerd zijn en de Slaveluidspreker aansturen. We zien analoge Power Link-, RCA- en XLR-ingangen. De digitale USB, S/P-DIF en OPTICAL kunnen 24 bit/192 kHz aan en in dit formaat hebben we heel wat muziek getest. In een lagere resolutie kan Wireless audio doorgestuurd worden via de Wireless Power Link (24 bit/48 kHz) en WiSA (24 bit/96 kHz). Kortom; de Bang & Olufsen BeoLab 90 kan met heel wat kwalitatieve geluidsformaten aan de slag om zijn muzikaal statement te maken.
BeoLab 90 luistertest
Gewapend met een usbstick vol high-resfiles, een heleboel cd’s en sacd’s stapten we de luistertest in. De usbstick werd achteraan in de Beovision Avant 75-inchtv gestoken, terwijl voor de cd’s en sacd’s een ware referentiemultiplayer, de OPPO 103, gebruikt werd. In deze opstelling kan de BeoLab 90 vrijwel alle geluidsformaten van de muziek op mijn usbstick aan. Alleen de hoge-resolutie-DSD-files kan hij niet rechtstreeks afspelen. We kregen onlangs ook te horen dat bij een toekomstige update van de BeoLab 90 de usbstick ook rechtstreeks kan ingestoken worden voor een hoogwaardige muziekweergave.
Hoe klinkt de Beolab 90?
Menig high-end liefhebber wil natuurlijk weten hoe de BeoLab 90 klinkt en is waarschijnlijk minder geïnteresseerd in zijn uiterlijk. Daarom hebben we een ruim assortiment van muziek afgespeeld. Van klassieke muziek tot moderne electro met daartussen jazz, rock en pop; allemaal passeerden ze de revue. Hieronder een kort overzicht.
Bij ‘Trentemoller – Evil Dub’ plaatsten we de weergave in Narrowmodus. De bassen speelden ultra strak en kort, waarbij het midden en hoog gebied geen enkele last hebben van inmenging van de kracht die door de subs wordt geleverd. Zonder het echt te beseffen spelen we hier boven de honderd decibel en zelfs dan vinden we het nog aangenaam. Vreemd? Nee, zeker niet. Hier komt de kracht van de BeoLab 90 honderd procent tot zijn uiting. Je kan een ‘live sound’ neerzetten zonder de controle te verliezen en de details blijven overeind. Dit was echt genieten!
Het kerkorgel van ‘HarmOrgan – Aria’ blinkt uit met een schitterende ruimtelijkheid waarbij de unieke klank van dit duo helder en realistisch tot zijn recht komt. Idem bij de weergave van ‘Jean Guillou Organ – Toccata And Fugue in D Minor BWV 565’. De BeoLab 90 lijkt gemaakt voor orgelmuziek. Verschillende installaties laten het immers afweten als de kracht en finesse van zo’n orgel moet worden afgespeeld. En ook hier blijft de muziek op een mooie, realistische manier overeind.
Bij de pianomuziek van ‘Shechedrin – Basso Ostinato’ komt hier de Widemodus goed tot zijn recht. De piano vult de kamer en de muziek wordt zeer tastbaar en realistisch weergegeven. Naar mijn mening en smaak is deze modus ideaal voor dit soort muziek.
De ‘Jen Chapin Revisons’ scoren zeer goed. Prachtige muziek met een saxofoon die bangelijk realistisch in de kamer wordt neergezet, aangevuld met een heerlijke vrouwenstem. Frappant hoe het verschil tussen de high-resopnames en gewone opnames (cd-kwaliteit) toch niet zo groot is. Ook hier weer een duidelijk pluspunt voor de BeoLab 90: Hij biedt ons van alle formaten en stijlen een correcte weergave zodat niet alleen high resfiles fantastisch klinken.
Bij Hotel California van de Eagles hebben we ons een beetje laten gaan. Het volume werd zeer luid gezet. In de kamer klinkt het ondanks de enorme geluidsdruk strak, gecontroleerd en met de nodige rust. Het ganse kasteel van Ganshoren kon meegenieten terwijl de installatie geen enkele krimp gaf.
Daarom vatten we onze luistertest als volgt samen: De BeoLab 90 heeft een enorm arsenaal aan audiofiele kracht. Je voelt dat de 8200 Watt per kanaal hun werk doen, en dat vooral met finesse. Ook het digitale systeem doet zeer goed zijn best. Een audiofiel zal vooral de Narrowmodus gebruiken. Deze stelt zich in op sweet spot en hierin klinkt de muziekweergave echt goed.
Alleen bij het afspelen van de cd’s en sacd’s voelden we toch wat ‘stress’ in de sound. Dit wijt ik vooral aan de OPPO 103 die ter beschikking werd gesteld, maar die gezien zijn prijs toch een beetje onder het niveau van de BeoLab 90 zat. Met een zeer goede cd-bron laat je deze luidsprekers immers fenomenaal klinken.
We voelden tijdens de luistertest vooral het potentieel van de BeoLab 90. De weergave staat al op een torenhoog niveau maar het maximum is er nog niet uitgehaald. Daarom hebben we ook enorm genoten van deze luidsprekers. De muziekweergave zit nu al goed, maar in de toekomst kan het nog beter klinken. Een heel performant systeem dat dus makkelijk andere high-endsystemen kan beconcurreren. En als we dan de prijs in overweging nemen zijn we verkocht. 70.000 euro mag dan zeer stevig geprijsd zijn, maar hiervoor krijg je een uniek muzieksysteem met talloze mogelijkheden. De BeoLab 90 is relatief compact, mooi te integreren in je huiskamer en speelt met een power en finesse waarbij duurdere systemen op vlak van inventiviteit en weergave het loodje leggen.
Maar het verhaal van de BeoLab 90 begint nog maar pas. Software-ingenieurs zijn continu bezig met het optimaliseren van de software en het integreren van nieuwe functies om het uiterste eruit te halen. En dat maakt deze creatie van Bang & Olufsen zo interessant. Je koopt een luidspreker van een hoog niveau die kan meegroeien met de tijd en altijd up-to-date zal zijn.
Besluit – BeoLab 90 review
De BeoLab 90 is ons inziens de meest vooruitstrevende luidspreker van het moment. Hij slaagt erin zichzelf te verbeteren. Gezien de prijs en de knowhow is dit een revolutionaire luidspreker die elke muziekliefhebber gehoord moet hebben. Of je zo’n systeem kan aanschaffen zal van je budget afhangen. Mocht je de mogelijkheid hebben en wil je zo’n systeem aanschaffen, zal je keuze voornamelijk afhangen van persoonlijke smaak en jouw visie op geluidsweergave. Maar de kans op een goede match is hier zeer groot. Dat maakt van de BeoLab 90 een uiterst waardevolle concurrent voor heel wat bestaande en duurdere high-endsystemen.
Verder klinkt hij zoals hij eruit ziet: uniek, veelzijdig (letterlijk en figuurlijk) en met talloze mogelijkheden. Maar vooral ultra stevig, krachtig en met veel controle in de geluidsweergave. Tijdens deze test hebben we hem geen enkel moment door z’n knieën ‘zien’ (lees: horen) gaan. En die stabiliteit is zeker zijn geld waard. De BeoLab 90 kost 70.000 euro maar is in vergelijking met andere high endsystemen (waarbij je naast luidsprekers ook bekabeling, versterking, voorversterking en een stabiele voeding nodig hebt) toch echt niet duur.
We hebben de BeoLab 90 op geen enkel weergavefoutje kunnen betrappen en we kijken al uit naar de volgende updates en functionaliteiten van deze prachtcombinatie. Daarom raad ik iedereen aan: Ga zeker een keertje luisteren! Wij doen het alvast bij een nieuwe update.