De allereerste 8K TV’s zijn over de toonbank aan het gaan, en daarom heeft NASA een aantal 8K-opnames van in de ruimte beschikbaar gemaakt om te downloaden.

NASA en ESA (European Space Agency) hebben de allereerste 8K-video vanuit de ruimte uitgebracht. In de drie minuten durende video zijn er astronauten te zien die wonen, werken en onderzoek doen vanuit het internationale ruimtestation ISS, zowel van binnen als van buiten zijn laboratorium.

Het 8K-beeldmateriaal werd opgenomen met RED’s Helium 8K-camera, die 8K-beeldmateriaal kan opnemen – in het bijzonder 8192 x 4320 pixels (hoger dan de standaard 7680 × 4320 pixelresolutie van 8K-tv’s).

De release van de beelden viert de achttiende verjaardag van de mens die onafgebroken aan boord van het station leeft, en de 20ste verjaardag van de lancering van de eerste twee ruimtestationelementen in 1998.

Een 8K-TV of -monitor is nodig om de video in zijn volledige resolutie weer te geven, maar die met 4K-tv’s en schermen met een lagere resolutie moeten nog steeds plezier hebben van een naar beneden geconverteerde weergave.

Geïnteresseerd in de video? Deze kan je hier bekijken en downloaden.