Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om overal naar muziek te luisteren. Maar luisteren we wel actief genoeg? Om dat uit te zoeken namen we deel aan de workshop ‘Actief luisteren naar muziek’ bij Hifi Corner Antwerpen.

Workshop Actief Luisteren Naar Muziek Hifi CornerWe worden, samen met een twintigtal genodigden, ontvangen in het gloednieuwe gebouw van Hifi Corner in de Sint Katelijnevest 53 in Antwerpen. We moeten flink wat trappen beklimmen om het Auditorium K2 te bereiken. Evert Driesens zal ons er leren hoe we de essentie uit muziek kunnen halen door actief te luisteren. Daar hebben we wat voor over.

Lyngdorf
In het auditorium staat een heerlijke set van Lyngdorf warm te draaien, m.a.w. de nieuwste TDAI-3400 versterker. Een setje MH-2 speakers en 2 subwoofers vervolledigen de set-up. Op zich al een muzikaal festijn.

Passie voor muziek
Evert Driesens is van kindsbeen gepassioneerd door muziek. Op elfjarige leeftijd leerde hij meerdere muziekinstrumenten bespelen. Een jarenlang proces, maar op zijn twintigste nam hij er nog de piano bij. “Een interessante ervaring”, aldus Evert, “want hoe ouder en rijper je wordt, hoe beter je de muziek begrijpt die je speelt. Dank zij die pianolessen en oneindig veel oefenen, leerde ik op een andere manier naar muziek luisteren. Veel ingetogener en met veel meer ruimte voor interpretatie. Want, laten we eerlijk zijn, niet elke uitvoering van een muziekstuk kan je even veel bekoren.”

De essentie
“En dat is waar het op aan komt”, aldus Evert, “leren luisteren naar die verschillende uitvoeringen en ontdekken waarom die ene er voor jou met kop en schouders uitsteekt.” De expertise die Evert de voorbije jaren opbouwde, bracht hem naar muziekscholen waar hij zijn bevindingen deelde als een vorm van muzikale opvoeding. Bij de inhuldiging van het nieuwe pand van Hifi Corner Antwerpen kwam hij op het idee om zijn ervaringen ook met de klanten van Hifi Corner Antwerpen te delen.

Nuances en details
Om te leren luisteren kunnen we niet zonder een stukje theorie. “Een muziekstuk is opgebouwd uit een aantal lagen die allemaal samen komen en een mooi coherent muziekstuk vormen”, legt Evert uit. “Het is de kunst om al die verschillende lagen stuk voor stuk te onderscheiden en er nuances en details in te ontdekken. Maar als je niet weet hoe je moet luisteren of als niemand je er op wijst, ga je er misschien aan voorbij. Zo eindigen meerdere uitvoeringen in de vergeethoek omdat je ze niet echt beleefd hebt. En dat is natuurlijk jammer.”

Workshop Actief Luisteren Naar Muziek Hifi CornerVooroordelen
Het blijft natuurlijk een strikt persoonlijk gegeven. “Het gaat er om welke emoties muziek in je wakker maken”, meent Evert. “Het is geen kwestie van dwepen met technische specificaties. Hoewel die natuurlijk belangrijk zijn. Maar stel dat je een hoofdtelefoon beluistert met een frequentiebereik van  5 Hz tot 50.000 Hz. Indrukwekkende cijfers die je het gevoel geven dat je met een bijzondere hoofdtelefoon aan de slag bent. Alleen kun je die erg lage en hoge frequenties niet eens horen. Een en ander heeft wel tot gevolg dat mensen die niet professioneel met muziek bezig zijn vooroordelen creëren op basis van cijfers.”

Gabriel’s Oboe
En dan is het tijd om te luisteren. Evert laat talrijke opnames de revues passeren en weekt een interactie met het publiek los. De meningen zijn verdeeld, en dat is maar goed ook. Tot hij ons ‘Gabriel’s Oboe’ van Ennio Morricone voor de kiezen schuift. Evert gidst ons door het wondermooie muziekstuk en wijst ons op de details die we hierin kunnen ontdekken. Daarna beluisteren we hetzelfde muziekstuk, maar dit maal in de versie van cellospeler Yo-Yo Ma uit het album ‘Yo-Yo Ma plays Morricone’ uit 2004. We zijn het er roerend over eens dat dit heel andere koek is. Met onze inmiddels opgedane kennis en onder begeleiding van Evert, kunnen we de verschillen onderscheiden en genieten van de ware schoonheid van het meesterwerk dat ‘Gabriel’s Oboe’ is. De emoties laaien op, zo mooi hebben we het nog nooit ervaren.

Tot slot
We sluiten de workshop af met een drankje en keuvelen gezellig na. We hebben een nieuwe dimensie toegevoegd aan het begrip ‘luisteren’, elk op onze eigen manier. Want, zoals eerder gezegd, naar muziek luisteren blijft een strikt persoonlijke aangelegenheid. Evert heeft ons een leidraad bezorgd en ons geleerd hoe we onze muziekbeleving kunnen maximaliseren. En dat enkel en alleen door actief te leren luisteren.

Wil ook jij deelnemen?
Er zijn nog enkele sessies beschikbaar. Reserveer hier via mail naar
driesens@hificorner.be. Vermeld je naam, het aantal deelnemers en de datum waarop je wenst te gaan.

  • Donderdag 6 december van 20:00 tot 22:00 uur
  • Zondag 9 december van 14:00 tot 16:00 uur