Het nadeel van nieuwe technologie? Hogere prijzen. De 4K-tv’s, Blu-ray-spelers en Ultra HD Blu-ray-discs werden duurder en duurder ten opzichte van hun HD-concurrenten toen ze op de markt verschenen. Net zoals 4K-filmaankopen via online streamingdiensten zoaks bij Google Play.

Zoals met al de rest, echter, dalen hun prijzen ook. Vorig jaar besloot Apple gratis al gekochte HD-films te upgraden naar 4K HDR-versies, en nu volgt Google Play dit voorbeeld.

Wanneer 4K-titels beschikbaar zijn bij deelnemende Hollywood-studio’s, zal Google Play eerdere SD- en HD-filmaankopen upgraden zodat ze in 4K kunnen worden gestreamd.

Google verlaagt ook de prijzen van zijn 4K-titels. Ze zullen niet voor dezelfde prijs worden verkocht als HD-films (wat Apple wel doet), maar heel veel verschil zal er niet zijn. Gemiddeld zal de prijs van een film met €1 verschillen.

De 4K-films van de Google Play-app zijn nu ook beschikbaar op smart TV’s van Samsung naast 4K Sony-sets, en Google zegt dat 4K LG-tv’s de volgende moeten zijn op de lijst. Natuurlijk kunnen ze ook worden gestreamd via de Chromecast Ultra van Google.

De prijsdalingen, upgrades en uitgebreide beschikbaarheid zullen voorlopig alleen de klanten in de VS en Canada ten goede komen, maar dit zal hopelijk ook nog naar hier overwaaien.