Geluidskwaliteit
Om de geluidskwaliteit van de Ruark Audio MR1 te testen voor een zo breed mogelijk spectrum hebben we drie muzikale werken uitgekozen. Het eerste audiofragment dat we getest hebben, is het eerste deel van Felix Mendelssohn’s Vioolconcerto in e klein, opus 64. Dit is zeker geen simpele test, aangezien de allegro molto appassionato enorm veel inleving en toewijding vraagt van zowel de solist als het orkest. Na enkele minuten volgt de bevestiging; de passie die vertaald wordt door de delicate vioolklanken, komt als het ware rechtstreeks uit de speakers. Warme tonen blijven warm, koudere tonen blijven koud. Ook de andere instrumenten van het orkest krijgen van de MR1 elk een duidelijk plaatsje in haar spectrum. Een geslaagde eerste test.
Als tweede audiofragment hebben we een van de topnummers op de hitlijsten van 2013 gekozen, namelijk Diamonds van Rihanna. Met meer dan 350 miljoen views op Youtube is dit nummer meteen ook een goede test om te achterhalen hoe de MR1omgaat met zang in popnummers. Ook deze test liegt niet; we horen en ervaren de emotionele en krachtige stem van Rihanna met volle teugen. De basdrum verliest eveneens weinig tot geen kracht en punch (in vergelijking met KRK Rokit 5 G2 studio monitors). De geïntegreerde, lineaire klasse AB versterker van 20 watt doet uitstekend haar werk en biedt voldoende power aan de speakers.
Als derde en laatste audiofragment hebben we gekozen voor een zwaarder nummer met heavy bastonen en schelle mid- en high tonen; een kolfje naar de hand van Skrillex. Zijn nieuwste nummer Try It Out puilt uit van deze kenmerken. Na het beluisteren van dit nummer op de Ruark Audio MR1 hadden we echter geen 100 procent voldaan gevoel, zoals bij de vorige twee nummers. De subbass miste wat power en drive. Afgezien van dit ontbreken, werden de andere frequenties (gewone low, mid en high) zeer clean en zuiver weergegeven. Wel belangrijk te vermelden, is dat de plaatsing van de speakers mede de geluidskwaliteit bepaalt, zeker voor de lagere frequenties. De test werd uitgevoerd vrij op een bureautafel, zonder achterliggende wand. Wanneer we de speakers getest hadden op bijvoorbeeld een boekenplank dicht aan de wand, zou de subbass wel meer power gehad hebben. Aangezien niet iedereen de speakers op een boekenplank, dicht bij een wand wil plaatsen, vonden we het toch belangrijk om te vermelden dat de subbass bij plaatsing op een bureautafel een tikkeltje power kan verliezen. Het toevoegen van een subbass kan hiervoor wel een oplossing bieden. Conclusie: there is almost nothing that the MR1 can’t handle!
Tot slot van deze geluidstest, willen we nog vermelden dat de geluidstesten zowel via Bluetooth connectiviteit als via een line-in aansluiting werden uitgevoerd. De geluidskwaliteit was praktisch identiek tussen beide verbindingen. Tot enkele jaren geleden was dit voor Bluetooth nooit het geval geweest. Bluetooth is namelijk oorspronkelijk uitgevonden om data uit te wisselen tussen twee gsm’s. Deze draadloze technologie was niet echt gemaakt voor muziekweergave, vooral door het enorme kwaliteitsverlies. Een hele stap beter voor muziekweergave is de A2DP techniek die we tegenwoordig in vrijwel alle moderne tablets, smartphones, computers en televisies terugvinden. De Ruark Audio MR1 gaat echter nog een stap verder doordat hij naast A2DP ook overweg kan met de nieuwste Bluetooth standaard aptX. Waar A2DP bij je muziek noodgedwongen wat aan kwaliteit in moet inleveren, is muziek verstuurd via aptX vrijwel identiek aan de originele CD kwaliteit. Steeds meer fabrikanten van smartphones, tablets, computers en televisies stappen over naar deze nieuwe Bluetooth technologie. De Samsung Galaxy S3 die voor de test werd gebruikt, beschikt ook over de nieuwe aptX technologie, waardoor er praktisch geen verschil was in geluidskwaliteit tussen de lijningang en de Bluetooth verbinding.