Spotify zorgt maandelijks voor ongeveer 16 miljard artiesten aanbevelingen, wat betekent dat 16 miljard keer per maand fans luisteren naar een artiest die ze nog nooit eerder gehoord hadden. Daar zijn ze bij de gekende streamingdienst enorm tevreden mee en om dat nog extra te stimuleren verfijnen ze nu hun algoritmen zodat gebruikers van Spotify nog nog meer én sneller nieuwe artiesten ontdekt.

Zo zijn artiesten nu in de mogelijkheid om hun muziek nog beter te identificeren en aan te duiden wat bij hun tracks nu echt prioritair is. Wat belangrijk kan zijn voor de artiest in kwestie: misschien een nummer waar ze bijzonder enthousiast over zijn, een album jubileum dat ze vieren, … De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Dit levert als voordeel op dat er meer ‘inspraak’ over hoe de muziek op het streamingplatform wordt gevonden. Die extra informatie wordt dan vervolgens gebruikt in hun algoritme om nog meer en betere aanbevelingen te geven aan de eindgebruiker.

Spotify wil ervoor zorgen dat de tool toegankelijk is voor iedere artiesten in elk stadium van hun carrière zonder dat daar budget voor nodig is. In ruil voor deze extra promotie krijgen artiesten, labels of rechthebbenden een royaltytarief.

Spotify

Tevredenheid van luisteraars, dat is de prioriteit van de streamingdienst. Daarom benadrukken ze nog eens expliciet dat ze enkel en alleen muziek zullen aanraden waarvan ze denken dat luisteraars ze willen horen.

Momenteel wordt dit algoritme vooral uitgetest bij de Spotify Radio en Spotify Autoplay instellingen. Naar eigen zegen de plaatsen bij uitstek waar gebruikers nieuwe muziek ontdekken. Bij Spotify zelf zijn ze alvast helemaal overtuigd van de kracht van deze nieuwe of beter gezegd nóg uitgebreidere service.