Het Amerikaanse bedrijf Telly presenteerde in het begin van deze maand zijn eerste ‘gratis televisie’. Er is echter een addertje onder het gras: een tweede scherm, dat aan de onderkant is bevestigd, streamt voortdurend reclame op basis van uitgebreide persoonlijke gegevens van het huishouden. Deze televisie is een doorslaand succes gebleken in de Verenigde Staten, waar het al meer dan 100.000 keer is besteld.

De Telly is een televisie die voorzien is van alle moderne smart tv-functies die tegenwoordig worden verwacht. Geïnteresseerden kunnen de Telly helemaal gratis bestellen. Ze moeten wel akkoord gaan met de levering van een extra scherm, dat onder de televisie wordt geplaatst. Hierop worden continu gepersonaliseerde data en advertenties weergegeven. Deze advertenties zijn speciaal afgestemd op de kijkervaring van de gebruiker, alsook de activiteit in de ruimte waar de televisie zich bevindt.

Telly Free Television

Met meer dan 100.000 aanmeldingen voor een gratis Telly-televisie, is dit initiatief enorm populair in Amerika. Het bedrijf verwacht nog een aanzienlijke stijging van het aantal. Telly streeft ernaar om in 2023 al 500.000 gratis televisies te leveren. In 2024 moet dit aantal stijgen tot enkele miljoenen exemplaren.

Telly maakt gebruik van zogenaamde data brokers. Deze analyseren het kijkgedrag en verkopen op basis daarvan advertenties. Daarnaast heeft de televisie een bewegingssensor die bewegingen in de ruimte waarneemt. Het bedrijf achter Telly benadrukt echter dat er geen camerabeelden worden opgenomen en er ook geen gezichtsherkenningstechnologie wordt gebruikt.

“We zijn verheugd over het enthousiasme dat we ontvangen voor de gratis Telly-televisie. We geloven dat ons unieke concept, waarbij advertenties worden getoond in ruil voor kosteloze toegang tot de nieuwste televisietechnologie, een revolutionaire benadering is die de televisiemarkt zal transformeren.”

Dat zegt CEO en oprichter van het bedrijf, Ilya Pozin. Ze zijn vastbesloten om de groei voort te zetten. Of dit ook naar onze contreien zal overwaaien, is vooralsnog niet duidelijk. Maar we vonden dit zeker een interessante ontwikkeling om te vermelden.

Voor meer informatie over Telly, kan je terecht op hun website genaamd freetelly.com.