Het was een opmerkelijke week in de wereld van hi-res muziekstreaming, want recentelijk kwam het nieuws naar buiten dat MQA Ltd. failliet gaat. Dit deed ons afvragen wat dit betekent voor TIDAL, aangezien de streamingdienst Master Quality Authenticated (MQA) technologie gebruikt om hi-res audio te leveren aan zijn HiFi Plus abonnees.

Tijdens een AMA (ask me anything) sessie op Reddit met CEO Jesse Dorogusker werden er verschillende vragen gesteld over MQA en hi-res audio. Hij zei: “We zullen binnenkort hi-res FLAC introduceren voor onze HiFi Plus abonnees. Het is lossless en een open standaard. Het is een groot bestand, maar we zullen je de controle geven om dit op en neer te schroeven op basis van wat er gebeurt.”

Hij ging niet zo ver om te zeggen dat TIDAL MQA volledig van het platform verwijdert wordt, maar na het lezen van zijn reactie zou je kunnen denken dat het slechts een kwestie is van tijd. Een woordvoerder van TIDAL liet alvast weten dat de bestaande MQA-catalogus blijft beschikbaar op het platform. Dus voorlopig lijkt het erop dat alles bij het oude blijft.

Dorogusker zegt in zijn Reddit-post niet precies wanneer hi-res FLAC-bestanden zullen arriveren, maar “binnenkort” zou betekenen dat het misschien een paar maanden, zo niet weken, zal duren. Hij suggereert dat bestandsgroottes zullen toenemen als onderdeel van de format-switch, maar ook dat gebruikers de kwaliteit kunnen verhogen of verlagen afhankelijk van de bron die ze gebruiken.

In dezelfde AMA merkt Dorogusker op: “We leven ook in een wereld die gedomineerd wordt door mobiele apparaten, en mobiele telefoons hebben beperkingen op het gebied van geheugen, dataplannen, dekkingskaarten – dus er is altijd rekening gehouden met de behoeften van de klant tussen meer kwaliteit en meer bandbreedte/opslagefficiëntie.”

Het lijkt er dus op dat er veel flexibiliteit ingebouwd zal worden, maar de grote vraag zal zijn hoe de switch de audiokwaliteit zal beïnvloeden. TIDAL gebruikt al FLAC om CD-kwaliteit lossless-bestanden te streamen in zijn standaard HiFi-niveau, maar TIDAL HiFi Plus ondersteunt TIDAL Masters via MQA-technologie. Binnenkort lijkt het erop dat je kan kiezen tussen twee verschillende smaken van hi-res.