Tijdens een persevenement in New York heeft de streamingdienst Spotify een vernieuwde Android- en iOS-app aangekondigd met nieuwe functies voor de gratis gebruikers.

Al enkele weken gingen er speculaties rond waar Spotify aan het werken was. Zo gingen er geruchten rond over een hardware met misschien een smart speaker die de concurrentie met Apple’s HomePod, Amazon’s Echo en Google Home aan kon gaan, maar ook over een muziekspeler voor in de auto werd gepraat.

Vandaag heeft Spotify bevestigd dat ze een vernieuwde mobiele app biedt voor Android en iOS. De gebruikers van de gratis versie konden al eerder afspeellijsten aanmaken en deze dan vervolgens afspelen, maar dit kon enkel in de shuffle-modus. Met deze update krijgen deze gebruikers meer afspeelmogelijkheden bij gepersonaliseerde afspeellijsten.

Binnenkort zullen gratis gebruikers toegang krijgen tot vijftien afspeellijsten met in totaal 750 liedjes die Spotify zal samenstellen, waarbij de gebruikers volledig kunnen bepalen welk nummer ze willen horen en in welke volgorde de muziek wordt afgespeeld. Dit allemaal met de functie Spotify Pick and Play.

Ook heeft Spotify de lay-out van de app lichtjes veranderd om het voor de gebruikers gemakkelijker te maken om muziek te ontdekken en er doorheen te navigeren. De huidige vijf menu-onderdelen (Home, Bladeren, Zoeken, Radio en Uw bibliotheek) zullen na de update omgetoverd worden naar vier onderdelen: Home, Zoeken, Uw bibliotheek en Premium. De afzonderlijke blader- en zoeksecties maken plaats voor één enkele zoeksectie.

Ook heeft Spotify een ‘data saver-schakelaar’ toegevoegd, die het mobiele dataverbruik met maximaal 75% zou doen verminderen.

Het motief van Spotify is duidelijk: verbeter de app-ervaring om het aantal gebruikers uit te breiden en verander gratis gebruikers in betalende abonnees. “Hoe beter onze gratis ervaring is, hoe groter de kans dat ze Premium gebruikers worden”, aldus Gustav Söderström, Chief Product Officer van Spotify. “Betrokkenheid is de belangrijkste indicator van groei.”

De nieuwe update van de app zal de komende weken wereldwijd worden uitgerold.

Verkooppunten van het merk spotify