Ongeveer een anderhalve maand geleden had Amazon een nieuwe mysterieuze pagina geplaatst op haar website, waarmee geïnteresseerden in het nieuwe product worden gevraagd zich aan te melden voor meer informatie. Enkel het bericht ‘details coming soon’ werd toen getoond. Nu is het zo ver: Amazon heeft de Fire TV Cube voorgesteld.

Kort samengevat: het is een soort van combinatie van een Echo-luidspreker en de Fire TV in een enkel gadget. Soort van ja, want het heeft nog een derde interessante aspect. Het eindresultaat is de $120 (ongeveer zo’n €100) Fire TV Cube. Voorbestellingen beginnen nu en Prime-leden kunnen het kopen voor $ 89,99 als ze bestellen op 7 of 8 juni. Voorlopig is de Cube alleen beschikbaar voor Amerikaanse klanten.

Het combineert Alexa’s assistent smart en handsfree spraakopdrachten met Amazon’s populaire 4K-streamingapparaat. Maar de Fire TV Cube is ontworpen om veel meer te zijn dan een set-top box die u ook het weer kan vertellen of uw slimme woonaccessoires kan bedienen. Het derde belangrijke aspect van dit product – en de meest verrassende – is dat het ook een universele afstandsbediening is.

Het apparaat kan communiceren met en alles besturen in de tv-set van de gemiddelde persoon, van soundbars tot A/V-ontvangers. De Fire TV Cube bestuurt ook de televisie zelf via HDMI-CEC, zodat deze automatisch het scherm kan inschakelen wanneer een van uw Alexa-spraakverzoeken dit rechtvaardigt. Als je naar het weer vraagt, antwoordt de kubus met zijn eigen ingebouwde luidspreker. Maar als je ‘Alexa, speel Wild Wild Country’ zegt, wordt de tv ingeschakeld en trekt Netflix de show op.

Spraak moet echter blijven gebruikt voor zaken als volumeregeling, omdat de meegeleverde afstandsbediening van de Fire TV ongewijzigd blijft en geen volumeknoppen heeft. Er is nog steeds een spraakknop en een geïntegreerde microfoon voor situaties waarin je stil met Alexa moet praten.

Afgezien van zijn IR-tricks, is de Fire TV Cube in feite een hybride Echo Dot en Fire TV. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface die wordt gedeeld door andere streaming-apparaten van Amazon, maar is op bepaalde plaatsen verfijnd voor spraakbesturing. De far-field mic-array is ook anders dan op een gewone Echo. In plaats van georiënteerd te zijn in een 360-gradenpatroon, zijn alle acht microfoons van de Cube lineair en bedoeld om mensen voor het apparaat op te nemen.

De Fire TV Cube ondersteunt HDR10- en Dolby Atmos-geluid, maar het ontbreekt aan Dolby Vision-weergave. De Apple TV 4K is de enige set-top box die al het bovenstaande zal doen zodra de volgende versie van tvOS wordt geleverd. En helaas hebben Amazon en Google hun problemen nog steeds niet uitgewerkt, dus blijft een native YouTube-app MIA. Je kan het echter nog steeds laden in een browser zoals Firefox, en die oplossing doet het werk.