Wat is de meest gehypte mp3-speler van de afgelopen jaren? De iPod. De meest gehypte notebook? De MacBook. De meest gehypte tablet? De iPad. En de meest gehypte smartphone? Juist ja, de iPhone.

Toen Apple met het nodige getrompetter de nieuwe iPhone 5 aankondigde, waren velen voldaan. Maandenlang werd er gespeculeerd over hoe het toestel eruit ging zien of welke nieuwe features erin gingen zitten en zeker in augustus draaide de geruchtenmolen op volle toeren. Een groter scherm, snellere processor en nieuw design met nieuwe connector werden op 12 september aangekondigd en moeten samen met iOS 6 een hoop smartphonegebruikers overtuigen de nieuwe iPhone 5 te kopen. De – volgens Apple – snelste smartphone lancering zette twee weken later de eerste modellen op de toonbank en twee dagen later waren de beperkte voorraden al uitgeput. Is de hype rond dit toestel terecht of laten mensen zich vangen door de marketingpraatjes van Apple? Wij zullen het uitzoeken tot op het bot.

Gorillagenen
Als ervaren iPhone gebruiker is niet het grotere scherm, maar het gewicht van de iPhone 5 wat het meest opvalt. Dankzij het gebruik van nieuwe materialen en vooral dankzij het vervangen van de (krasgevoelige) glazen achterkant van de iPhone 4(S) door een volledig aluminium behuizing is Apple erin geslaagd het nieuwe toestel 20% lichter (en 18% dunner) te maken. Je broekzak wordt nu nog maar 112 gram zwaarder en boet 123.8 x 58.6 x 7.6 mm aan ruimte in. Indrukwekkend hoe alle technologie in zo’n klein ontwerp past.
Vooraan het toestel domineert het 4 inch grote Retina-beeldscherm met eronder uiteraard de Home Button en bovenaan de speaker met nabijheidssensor, lichtsensor en een nieuwe 2 megapixelcamera die nu in 720p kan opnemen. Aan de zijkanten blijven alle knoppen ongewijzigd. Je hebt voortaan een nog kleinere nano-sim nodig om te bellen en de audio jack heeft nu een plaatsje gekregen onderaan naast de nieuwe Lightning-connector. Achteraan vind je opnieuw een 8 megapixelcamera en een flitser.

De iPhone 4 en 4S waren niet bepaald smartphones die je graag liet vallen. Een gebarsten glasplaat voor of achter was dan onvermijdelijk. De nieuwe 5 kan echter beter tegen een stootje. Op YouTube vind je verschillende filmpjes over ‘liefhebbers’ die proberen hun nieuwe speeltje te onderwerpen aan de zwaartekracht. Maar verder dan een schram aan de zijkant komen zij meestal niet. Dit komt door het verdwijnen van de glasplaat achteraan en door het gebruik van Gorilla Glass 2 (dat 20% sterker is dan het vorige Gorilla Glass).

Verkooppunten van het merk apple