AUDAC is een Belgische firma uit Hasselt, opgericht in 1992. Ze richtte zich tot nu voornamelijk op de professionele audiomarkt met versterkers, speakers, modulaire systemen en multi-room oplossingen voor bedrijven, scholen en instellingen. De IMEO2 soundbar werd ook in die context ontwikkeld, maar kan uiteraard ook in een residentiële omgeving gebruikt worden. Een test in zo’n omgeving is uiteraard een ‘kolfje naar ons oor’.

Technologie en installatie

De IMEO2 soundbar, enkel verkrijgbaar in het zwart, komt in de doos met een volledige set materiaal om ze te bevestigen aan een muur. Dat is absoluut een plus. De meeste merken zien dit als een optionele, betalende extra. De net één meter lange, slechts zes centimeter hoge soundbar ziet er piekfijn uit en is echt mooi afgewerkt met bijvoorbeeld een stalen grille aan de voorzijde.

AUDAC IMEO2 review

Aan de achterzijde zijn er diverse aansluitingen. De HDMI connectie ondersteunt ARC en kan zo TV geluid, van allerlei bronnen die op de televisie zijn aangesloten, naar de IMEO2 leiden. Er is zowel een optische als coaxiale digitale verbinding beschikbaar voor bijvoorbeeld een TV- of CD/DVD-speler. Ook is er een 3,5 mm stereo minijack voor alle andere mogelijke bronnen. Een USB-aansluiting kan dan nog gebruikt worden om bijvoorbeeld een USB-stick aan te sluiten of om de software van de IMEO2 te upgraden. Als laatste is er uiteraard nog een draadloze bluetooth verbinding mogelijk met bijvoorbeeld een tablet of smartphone.

Aan de zijkant vinden we dan nog knoppen voor volumeregeling en een knop die zowel als aan/uit schakelaar als voor de selectie van de bron dient. Door de grille krijgen we een aanduiding van de status via verschillende gekleurde en geplaatste LED’s

De soundbar is een 3.1 systeem met een aparte lagetonen speaker, of subwoofer zo je wil, die ingewerkt zit in de behuizing. Deze verlengt het laag tot een acceptabele 40 Hz. Niet echt ‘sub’ laag maar zeker voldoende voor een volledige ervaring. Veel standaard luidsprekers gaan ook niet lager dan dat trouwens. Het vermogen van het geheel blijft echter wel beperkt tot 2 x 15 Watt voor de stereo hoog en mid drivers, 30 Watt voor de subwoofer. De hoeveelheid geproduceerde bas is verrassend groot.

De bijgevoegde afstandsbediening is overigens erg klein en compact. Het bevat knoppen voor alle functies.

In de praktijk

Na uitpakken werd de IMEO2 via een optische link aangesloten op mijn Samsung TV en aangezet. Meer is er eigenlijk niet nodig. Via de afstandsbediening kan je de bron selecteren. Die afstandsbediening is wel heel klein en dun. Zo kan hij makkelijk verdwijnen tussen de kussens in je zetel.

De IMEO2 biedt 3 verschillende geluidskarakteristieken aan: Flat, Music en Speech. Bij de setting Music worden vooral de lage tonen behoorlijk aangezet. Zeker voor films is dit wel een prettige setting omdat effecten veel beter tot hun recht komen. De Speech stand geeft vooral stemmen een boost en verhoogt de verstaanbaarheid van gesprekken door vooral de hoge en midden tonen meer te accentueren.

Lees ook


Audac IMEO2De IMEO2 soundbar van AUDAC maakt zijn intrede

 


 

Bluetooth connectie maken is geen probleem, de tablet of smartphone bepaalt dan de afspeellijst. Het gebruik van USB is echter heel beperkt: na het insteken worden gewoon alle files op het USB-apparaat afgespeeld. De volgorde kan niet bepaald worden. Naar het vorige of volgende nummer springen kan gelukkig wel. Als alle nummers afgespeeld zijn, wordt automatisch teruggesprongen naar het eerste nummer. Ongetwijfeld handig voor een bedrijf. Maar in een residentiële context is dit echt wel onvoldoende.

Voor de beperkte power is de output best ‘ok’ te noemen. Het geluid is wel meer boxy te noemen en stereo separatie is eerder beperkt. Klanken worden niet echt zijwaarts geprojecteerd. Ook waren er soms wat resonanties te horen bij bepaalde lage tonen en hoger volume.

Vermits je alle apps tegenwoordig toch op de meeste TV’s vindt, gebruik je die als selectie voor de af te spelen muziek of video. Via AUX of HDMI zou je natuurlijk ook een multikanaals versterker kunnen aansluiten, maar dit lijkt me een niet zo realistisch scenario.

De IMEO2 van AUDAC heeft duidelijk alle noodzakelijke aansluitingen om als soundbar hulp aan een TV of ander scherm te bieden. Maar andere gebruiksmogelijkheden zijn eerder beperkt. In een residentiële omgeving ga je de bar niet losstaand van een scherm gebruiken.

Conclusie

De AUDAC IMEO2 heeft zeker potentieel als TV specifiek geluidssysteem. De bouw is absoluut prima voor de prijsklasse. Een probleem is wel het gebrek aan power om een wat grotere ruimtes te vullen. Ook de USB-ondersteuning is niet praktisch. De klank is wat beperkt om echt als audiosysteem te fungeren, maar als aanvulling van de meestal minimalistische TV-speakers is het zeker een te overwegen optie. Voor deze prijs zijn er echter ook andere kandidaten met meer mogelijkheden.

AUDAC IMEO2

7.1

Prestaties

7.0/10

Functionaliteit

6.5/10

Prijs/Kwaliteit

6.5/10

Bouwkwaliteit

7.5/10

Design

8.0/10

Pros

  • Prima bouwkwaliteit
  • Prijs
  • Muurmontage inbegrepen

Cons

  • Subwoofer snel overstuurd
  • Beperkte toonregeling
  • USB niet praktisch bruikbaar
Verkooppunten van het merk audac