Luistertest
Zonder noise-cancelling klinkt de Bose QC20i enorm teleurstellend. Nummers klinken er wazig met gebrek aan detail in de hoge tonen en ‘modderige’ bassen en middentonen. Een setje in-ears van minder dan 50 euro kan hieraan tippen. Mét noise-cancelling wordt dit echter een heel ander verhaal.
Dankzij de actieve noise-cancelling kan je van je muziek genieten op een veel lager geluidsniveau of zelfs van stilte. Iedereen die de Bose QC20i testte, kon een glimlach van verbazing maar moeilijk onderdrukken. Het lijkt of 99% van het omgevingsgeluid wordt weg gefilterd en daardoor klinkt in de trein of op de vlieger 1/3 van de maximale output van je iPod of laptop al voldoende luid.
De kwaliteit van het geluid is daarbij ook nog eens echt goed. De Bose QC20i klinkt best gedetailleerd en gaat (te) luid zonder schreeuwerig te worden. Noch de hoge tonen, noch de bassen krijgen de bovenhand (zoals vroeger wel eens het geval was met Bose producten). Hier hoor je enkel een goed uitgebalanceerde sound met aangename mids en stevige bassen met voldoende punch. Je hoort precies hoe de snaren van de akoestische gitaar in Avicii’s Wake Me Up worden aangeslagen en het samenspel met de stem van Aloe Blacc klinkt warm en vol. Voor wie het wat rauwer mag, blaffen de bassen van TNGHT’s Higher Ground gevaarlijk door de in-ears. En het mooiste van dat alles is: of je nu op een drukke plaats bent of op je zolderruimte zit, je merkt geen verschil.
Besluit
Is actieve noise-cancelling wel een meerwaarde voor in-ears? Die isoleren op zichzelf toch al goed? Ja, want de Bose QC20i is een topproduct. In actieve noise-cancelling zijn de in-ears momenteel de beste op de markt. Concurrenten die bijna half zoveel kosten klinken even goed in ideale omstandigheden, maar de meerwaarde die de actieve noise-cancelling biedt in het dagelijks leven is groot. Studiemaatje, grasmaaipartner of subtiele filter tegen commando’s van je partner, de Bose QC20i is het allemaal.