Apple Music lanceerde recentelijk een vernieuwde Replay-weergave. Door deze feature nieuw leven in te blazen, krijgen krijgen abonnees een beter zicht op waar ze naar luisteren. Tevens kan een belangstellende ook gebruikmaken van nieuwe functies. Denk bijvoorbeeld maar aan een persoonlijk overzicht van hoogtepunten qua muziek. Als dat niet leuk is?

“Toen we Replay voor het eerst introduceerden, waren Apple Music-gebruikers er meteen weg van. Daarom wilden we de feature verder ontwikkelen en nog unieker en persoonlijker maken voor onze abonnees.”

Aldus Oliver Schusser, vicepresident van Apple Music en Beats bij Apple. De muziek waar we het hele jaar door naar luisteren vormt een soort soundtrack en het is heel leuk om die bijzondere momenten te herbeleven.

Vertrekkende vanuit dat ‘oogpunt’ worden abonnees in de mogelijkheid gesteld om terug te kijken naar alle nummers, artiesten, albums en genres die ze het meest geluisterd hebben. 2022 was een opwindend jaar in de muziekwereld. Meer dan ooit hebben luisteraars zich verdiept in nieuwe klanken, talen en genres. De grootste fans kunnen zelfs zien of ze in de top 100 van luisteraars terecht zijn gekomen van hun favoriete artiest of genre.

Maar hoe werkt Apple Music Replay nu precies? Allereerst surf je naar replay.music.apple.com. Daar moet je inloggen met dezelfde Apple ID die je gebruikt voor Apple Music. Speel de hoogtepunten af of scrol door de pagina voor nog meer informatie. Een verkorte versie is het hele jaar door beschikbaar, of zodra een gebruiker genoeg heeft geluisterd.

Heb jij ingetekend voor Apple Music en wil je graag meer inzicht krijgen in je ‘luistergedrag’ van het afgelopen jaar? Dan kan je best niet meer te lang wachten aangezien alle data voor 2022 slechts beschikbaar blijft tot het einde van dit jaar. Zo kan je goed zien of je luistervoorkeuren, wat betreft muziek, gewijzigd zijn nog voordat 2023 begint.

Leuk wist-je-datje: Apple Music heeft ook de hitlijsten bekendgemaakt voor dit jaar. Hierin zijn heel wat nummers in opgenomen. Met name de ‘pareltjes’ die het meest zijn beluisterd, de muziek met de meeste Shazams alsook de songteksten die het vaakst zijn gelezen. Muziekkenners die in de lijsten kijken, zullen onmiddellijk zien dat er nu meer niet-Engelstalige nummers in staan, dat obscure genres steeds populairder worden en dat interessante nieuwe artiesten nu voor het eerst in de schijnwerpers staan. Nieuwsgierig naar alle eindejaarslijsten van Apple Music?

Ondanks de nadruk die wordt gelegd op gegevens maakt het bedrijf zich sterk dat bij Replay dezelfde privacystandaard wordt gehandhaafd die overal bij Apple geldt. De luistergegevens van een individu worden nooit gedeeld, verkocht of in marketingmaterialen gebruikt.

Verkooppunten van het merk apple