Rockna brengt een nieuwe DA-converter op de markt. De Roemeense audiofabrikant noemt het de Wavelight DAC. Het is een digitaal instapmodel met enkele unieke technische aspecten die de iets grotere Wavedream DAC al onderscheidde t.o.v. andere concurrerende merken.

ROCKNA WAVELIGHT PRE/DAC

Dankzij de DAC-chip die gebruik maakt van een FPGA-module wordt de omzetting gedaan van digitaal naar analoog. FPGA is de afkorting van field-programmable gate array en zorgt er voor dat alles individueel geprogrammeerd kan worden om verscheidene ‘digital banen’ te gebruiken.

Ook maakt de Wavelight DAC gebruik van een R2R DAC-architectuur, volgens Rockna zou dit de geluidskwaliteit alleen maar ten goede komen. Verder beschikt het apparaat ook over een volumeregeling die actief is in het analoge domein, deze wordt door een weerstandsnetwerk geschakeld. Zo kan er geen verlies ontstaan van digitale resolutie.

De nieuwe DAC heeft ook verschillende ingangen aan boord. Het achterliggende analoge circuit is naar eigen zeggen symmetrisch opgebouwd. Daarnaast heeft het Roemeens gevestigde bedrijf ook een eigen ringkerntransformator en voeding. Ook heeft de Wavelight DAC een afvlakcapaciteit van maarliefst 100.000 uF.

Er zijn vier digitale filters ingebouwd in de nieuwe DAC.

  • Lineair
  • Minimumfase
  • Hybride
  • NOS

Het kan signalen verwerken tot een resolutie van 32-bit/384 kHz. Bediening kan gebeuren via een handige iOS- of Android-app. Zo zal het in de toekomst ook mogelijk zijn om nieuwe firmware te voorzien. In die firmware kan dan ook de FPGA-module  opnieuw geprogrammeerd worden.

Er is nog geen informatie bekend gemaakt wat betreft de levertijd of de adviesprijs. In afwachting daarvan kan je al eens verder kijken op de website van Rockna.