Bluetooth is ondertussen al redelijk ingeburgerd in heel wat draadloze producten zoals luidsprekers, hoofdtelefoons, in-ears, … Maar nu wordt er een nieuwe codec gelanceerd die ervoor zou moeten zorgen dat er minder energie verbruikt zou worden.

Bluetooth LE AudioDe Bluetooth Special Interest Group plaatst de nieuwe codec onder de noemer van LE Audio. De komst van deze nieuwe generatie bluetooth – naast het lagere verbruik – ook moeten zorgen dat de apparaten beter klinken. Een ander bijkomend voordeel is ook nog dat de audio gedeeld kan worden met andere luisteraars. Zo wordt het bijvoorbeeld technisch mogelijk om zelfs uitzendingen te ontvangen in luchthavens, musea, auditoria, … Stel je maar eens voor dat je de informatie over je vlucht gewoon direct kan beluisteren via bluetooth.

De LE Audio maakt gebruik van de LC3 codec die mee ontworpen is door Fraunhofer. Fraunhofer is voor de nieuwe codec uitgegaan van een verbinding die zo weinig mogelijk rekenwerk vraagt maar toch ééntje die een grote geluidskwaliteit kan neerzetten met mediumbitrates. Dit allemaal gecombineerd zou zorgen voor het lagere energieverbruik.

Het gaat zelfs zo ver dat ook gehoorapparaten kunnen profiteren van de nieuwe technologie. Bij het kijken naar de televisie zou het zelfs mogelijk zijn om de apparaten met elkaar te koppelen.

De nieuwe technologie is voor het eerste gelanceerd op CES 2020 in Las Vegas door de Bluetooth Special Interest Group. De technologie zal pas echt op de markt te zien zijn binnen 1 tot 2 jaar. Voor meer informatie kan je al eens een kijkje nemen op deze website.

Bluetooth LE Audio