Als je vaak streams of video’s bekijkt in een grote resolutie, denk aan 4K of 8K, dan weet je ongetwijfeld dat er heel wat data bij komt kijken. Ook bij het Duitse Fraunhofer instituut zijn ze daarvan op de hoogte. Er wordt al enkele jaren gewerkt aan een nieuwe videocodec die videobestanden kan reduceren tot de helft van hun grootte zonder dat je ook maar iets ziet veranderen aan de kwaliteit.

Tot voor kort was H.265 de laatste nieuwe ‘standaard’, maar nu wordt die dus nog verder uitgebreid met de komst van H.266. In principe komt het er op neer komen dat een film van 8K nu maar 50GB in beslag neemt in plaats van 100GB. Voor de streamingdiensten is dit uiteraard enorm goed nieuws want dat betekent dat er minder bandbreedte nodig zou zijn om hun streams tot bij de consument thuis te brengen.

Fraunhofer H.266 codec

Het project vond zijn oorsprong in 2015, waarbij de verschillende partners zich t.e.m. 2017 in een verkennende fase bevonden. Hieronder kan je het voorloop van het project door de jaren heen bekijken.

  • October 2015 – October 2017: Exploration Phase
  • October 2017 – April 2018: Joint Call for Proposals (CfP)
  • April 2018 – July 2020: Development Phase
  • July 2020: Final Standard (Version 1)

Fraunhofer heeft dit natuurlijk niet alleen verwezenlijkt, ze hebben dit gedaan in samenwerking met Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm en Sony. Naar verluid zou het onderzoeksinstituut in de loop van komende herfst software vrijgeven voor zowel het coderen als decoderen.

Om H.266 te mogen gebruiken, is er een licentie nodig die uiteraard op zijn beurt betaald moet worden. We vermoeden dan ook dat de codec in het begin vooral zal terug te vinden zijn in chip-vorm op de nieuwste producten van de belanghebbenden die meegewerkt hebben aan dit project.

Als je graag meer wilt te weten komen over videocodecs of H.266? Bekijk dan zeker eens onderstaande video of breng een bezoekje aan de website van Fraunhofer.