Fairphone is bekend als het duurzame technologiebedrijf dat zich richt op het verminderen van e-waste en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie. Onlangs heeft het bedrijf kwam het bedrijf op de proppen met hun eerste over-ear koptelefoon: de Fairbuds XL.

De Fairbuds XL zijn ontworpen met de geest van Fairphone in gedachten. Het is gemaakt van 100% gerecycled aluminium en 80% gerecycled plastic, en wordt geleverd met een volledig gerecyclede textielen hoes. De koptelefoon bevat elektronica met compleet gerecycled tin-soldeer. Naast het gebruik van gerecyclede materialen, is de koptelefoon modulair ontworpen met 11 onderdelen. Daardoor wordt het gemakkelijk te demonteren en te repareren. Dit maakt het niet alleen duurzaam in ontwerp, maar vermindert ook de noodzaak om een bestaande koptelefoon te vervangen door een nieuw exemplaar.

Fairphone-Fairbuds XLDe Fairbuds XL hebben andere duurzame eigenschappen. Fairphone heeft zijn best gedaan om te zorgen voor goede werkomstandigheden en een leefbaar loon voor de werknemers op de assemblagelijnen. De batterij van de koptelefoon kan vervangen worden zodra de capaciteit begint af te nemen, en heeft na 500 laadcycli nog steeds 80% capaciteit. Dit verlengt niet alleen de levensduur van de koptelefoon, maar vermindert tevens de hoeveelheid e-waste.

De Fairbuds XL zijn echter niet alleen duurzaam, maar ook functioneel. Met 40 mm drivers en Bluetooth 5.1 (incl. aptX HD (plus AAC en SBC)), samen met multi-point connectiviteit, bieden ze een uitstekende geluidskwaliteit. Ze kunnen in bedrade modus gebruikt worden via de USB-C-poort, hoewel ze geen 3,5 mm jack hebben. Met Active Noise Cancellation ingeschakeld gaat de batterij van de hoofdtelefoon 26 uur mee, en zonder gaat deze 30 uur mee. De instellingen van de koptelefoon kunnen aangepast worden met de Fairbuds-app, beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Fairphone-Fairbuds XLDe Fairbuds XL komen met een opvouwbaar ontwerp voor een gemakkelijk transport. Ze zijn stof- en spatbestendigh volgens de IP54-rating. Dit model weegt 330 gram. Let op: er zit geen oplader of oplaadkabel in de verpakking (elke USB-C-kabel kan echter worden gebruikt). De Fairbuds XL hoofdtelefoon is verkrijgbaar in het groen en zwart voor een prijs van 249 euro.

Met deze koptelefoon biedt Fairphone een alternatief voor de wegwerpmaatschappij. Het bedrijf laat zien zien dat er mogelijkheden zijn om technologie te ontwikkelen op een manier die goed is voor mens en planeet.