Falcon Acoustics heeft aangekondigd dat het de eerste LS3/5A-luidsprekers van de BBC opnieuw gaat maken in een beperkte oplage. Hierdoor krijgen 50 hi-fi liefhebbers de kans een stukje luidsprekergeschiedenis te bezitten.

Falcon Acoustics LS3/5ADe handgemaakte replica zou de dichtsbijzijnde mogelijke recreatie zijn van het definitieve ‘no compromise’-prototype dat twee jaar voor de eerste commerciële productie van de luidspreker in 1976 door de BBC werd gecreëerd.

Het wordt de ‘Kingswood Warren’ Limited Edition genoemd – een eerbetoon aan BBC’s Kingswood Warren Technical Research Department, waar de LS3/5A voor het eerst vorm kreeg en hun beperkte reeks van 50 paar vertegenwoordigde.

Falcon’s oprichter, Malcom Jones, ontwierp de originele KEF B110 en T27 drivers als chief design engineer bij KEF Ze zijn dus opnieuw ontwikkeld met behulp van authentieke opnieuw in gebruik genomen materialen.

De crossover van het prototype is gemaakt van transformatorachtige inductors met radio-metaallaminering in een grootte die niet langer beschikbaar is, maar Jones had voldoende materiaal om die belangrijke componenten te kunnen repliceren.

Falcon heeft de originele BBC LS3/5A-kasten nr. 3 en 4 gebruikt, bestaande uit gesorteerde en gedempte 9 mm Baltic Ply met schroefruggen en een fineerafwerking van teakhout. Het maakte ook gebruik van handgeschreven notities van BBC-technische staf om de productie te begeleiden.

Falcon Acoustics LS3/5A

De ‘Kingswood Warren’ Limited Edition LS3/5A-luidsprekers maken hun debuut op de Britse hifi-show Bristol Hi Fi en zijn vanaf volgende maand verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk voor £6495 per paar. Of en wanneer ze ook beschikbaar zullen zijn in de Benelux, is nog niet bekend.