FinkTeam, de Duitse luidsprekerfabrikant, mag hun portfolio voor de derde keer opnieuw verder uitbreiden met hun nieuwste tweeweg basreflex luidspreker: de FinkTeam Kim. Het wordt geleverd met een handige en bovendien op maat gemaakte standaard. Naar verluidt zou deze luidspreker in de loop van de maand augustus op de markt verschijnen.

The Borg has a smaller brother, zo kondigt FinkTeam haar nieuwste paradepaardje aan. Er zijn heel wat gelijkenissen maar toch ook enkele belangrijke verschillen. Zo is Kim heel wat goedkoper in vergelijking met zijn grotere broer én ook een heel stuk kleiner. De tweeweg luidspreker is 85,4 x 30 x 31 cm groot en is qua vorm iets minder ‘uitdagend’.

FinkTeam Kim

De ingebouwde woofer heeft een papierconus. Deze wordt dankzij een grote magneet aangedreven in combinatie met een AMT (Air Motion Transformer). Deze staat o.a. in voor het weergeven van de hoge tonen. Net zoals bij de Borg, zit ook deze met een passieve vertraging aangesloten zodat de fase t.o.v. de woofer kan aangepast worden.

Om de resonantiefrequentie nog beter af te stemmen op de kast, hebben de ontwerpers gekozen om de woofer te laten omgeven door rubber. Dit met als resultaat dat de frequentierespons gaat van 35 Hz tot 25 kHz bij een niveau van -10 dB.

De omkasting bestaat in totaal uit twee panelen die samengeperst zijn door een dempende  lijmvulling. Verder bevatten ze verstevigingen en resonatoren die ervoor zorgen dat staande golven verzacht worden. Dankzij de driewegschakelaar aan de achterkant wordt je in de mogelijkheid gesteld om het HF-niveau aan te passen zodat jouw muziek klinkt zoals jij dat wenst.

Om Kim volledig tot zijn recht te laten komen, heeft FinkTeam alleen maar geopteerd voor de best mogelijke componenten. Zo is er wat betreft de cross-over gekozen voor de Linkwitz-Riley filter. De weerstanden zijn dan weer van het type bifilair en bieden bijgevolg een lage inductie. Het is allemaal op maat gemaakt en bovendien afgestemd op de noden van de consument.

Opvallend is natuurlijk ook de mooie en bijpassende stand. Dankzij deze standaard kan Kim telkens opnieuw in een licht gekantelde hoek gezet worden. Ideaal om de luidspreker te plaatsen zoals jij het graag hebt. Naar eigen zeggen zou het ontwerp gebaseerd zijn op een typische luisterpositie, aldus FinkTeam. Maar bij het ontwerp proces zijn ze net nog dat stapje verder gegaan. Zo zou bijvoorbeeld de oppervlakte geminimaliseerd zijn zodat resonanties geen schijn van kans krijgen.

Hieronder zetten we de belangrijkste technische specificaties van de FinkTeam Kim op een rijtje.

  • Frequency Response: 35Hz tot 25kHz bij -10dB / 45Hz tot 23kHz bij -10dB
  • Impedantie: 8 Ohm
  • Minimale impedantie: 5,9 Ohm @ 160Hz
  • Gevoeligheid: 86dB @ 2.83V / 1m
  • Vervorming: 0,2% THD @ 1Watt
  • Kantelfrequentie: 2.200 Hz
  • Woofer: acht inch diameter conus, diameter spreekspoel van 38 millimeter
  • Tweeter: 110 mm AMT

Ben je volledig overtuigd en wil je de FinkTeam Kim tweeweg basreflex luidspreker onmiddellijk in huis halen? Dan zal je toch nog even moeten wachten want volgens de fabrikant zou hij pas leverbaar worden in augustus. In afwachting daarvan kan je gerust al eens een bezoekje brengen aan de website van FinkTeam voor meer informatie.