Günther Loibl, oprichter en CEO van de Oostenrijkse start-up Rebeat Innovation, vertelde aan Pitchfork dat zijn bedrijf $ 4,8 miljoen heeft ontvangen om het patent te ontwikkelen dat het in 2016 heeft ingediend. Het patent beschrijft een methode voor het produceren van vinylplaten met grotere betrouwbaarheid, groter amplitude en langere speelduur dan conventionele lp’s.

$ 600.000 is al op een laserassemblage gegaan om ‘stampers’ te maken (die de groeven in vinylschijven maken) gemaakt van 3D-topografische kaarten van digitale audiobestanden. Deze methode betekent, in theorie althans, dat records met grotere precisie en minder verlies van informatie kunnen worden vervaardigd – en gebruikt minder chemicaliën dan het traditionele proces met zich meebrengt.

Het resultaat zou een lp moeten zijn met maar liefst 30 procent meer speeltijd, 30 procent meer signaalsterkte en meer betrouwbaarheid dan momenteel gebruikelijk is.

Loibl is van plan in oktober dit jaar enkele teststempels te presenteren op de Making Vinyl-conferentie in Detroit. “Het duurt nog acht maanden om alle fijne aanpassingen te doen, dus in de zomer van 2019 zullen we het eerste HD-vinyl in winkels zien.”