Vanaf nu biedt YouTube Music gratis, door advertenties ondersteunde muziekstreaming op Google Home-luidsprekers, evenals andere luidsprekers met Google Assistent, zoals de Sony LF-S50G en JBL Link 20.

Eigenaars kunnen hun slimme luidspreker via Assistent vragen muziek af te spelen voor een bepaalde ‘stemming’ en YouTube Music zal naar verluidt een station selecteren op basis van hun verzoek en aangepast aan hun smaak. Specifieke liedjes en artiesten aanvragen is niet mogelijk en tussendoor zal ook reclame afgespeeld worden.

Geïnteresseerden hoeven alleen maar naar ‘Accountinstellingen’ te gaan in de Google Home-app, tikken op ‘Services’ en vervolgens op ‘Muziek’ en selecteer standaard YouTube Muziek.

De gratis (door advertenties ondersteunde) muziek op slimme luidsprekers die door Google worden ondersteund, is beschikbaar in het VK, de VS, Canada, Mexico, Australië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Japan, Nederland en Oostenrijk. Ondersteuning in meer landen zal volgen.

Uiteraard hoopt Google dat deze blootstelling leidt tot een natuurlijke upgrade naar het YouTube Music Premium-abonnement, waar het wel mogelijk is specifieke nummers, artiesten en albums te kiezen, geen reclame te moeten luisteren en waar offline luisteren ook mogelijk is.