Het Britse Acoustic Energy introduceert de nieuwe 100 Series. Deze reeks heeft  verbeteringen toegespitst op het verfijnen van de luisterervaring. De toestellen zijn voorzien van nieuwe drive units, ‘reflex loaded slot ports’ en een High Density Fibreboard. Maar welke toestellen zitten nu juist vervat in de 100 Series line-up?

Acoustic Energy AE100²

AcousticEnergy-AE100²Dit toestel is een ideale match als je een luidspreker op de boekenplank wil zetten of bovenop stands. De AE100² is compact en speciaal ontworpen om hoge geluidsdrukniveaus te bereiken in een kleine behuizing. Dit wordt bereikt door de 130 mm mid-bass drive unit die is geconstrueerd rond een krachtig ‘long throw motor system’. Ook de basprestaties worden versterkt in dit apparaat met een ‘kanaal’ in de vorm van een gleuf. Hierdoor wordt luchtturbulentie vermeden. Overigens is een behoorlijke dwarsdoorsnede mogelijk. Dit type beschikt verder over een 25 mm soft dome tweeter en Wide Dispersion Technology. Dit is een aanvulling op het ‘drivercompliment’ en is ondergebracht in een 15 mm HDF-behuizing.

“The latest adaptation of Acoustic Energy’s globally acclaimed 100 Series features an all-new, innovative design from the ground up…”

Wat het design van de AE100² betreft, deze is geïnspireerd op de befaamde 500 Series. Met een keuze uit 3 verschillende afwerkingen: satijnwit, zwart of walnoot vinylfineer.

Acoustic Energy AE109²

Acoustic Energy AE109²Dit type is een slanke vloerstaande luidspreker die je qua design kan vergelijken met de AE109 die 20 jaar geleden op de markt kwam. Dit toestel is ontworpen om moeiteloos, ruimtevullende prestaties te leveren. Om dit te realiseren zijn er twee 130 mm papieren driver geïnstalleerd die gebruik maken van een ‘ultra-high force motor system’. Dit in combinatie met een 25 mm soft dome tweeter. De 2,5-weg crossover heeft een unieke topologie waardoor er een ongekende integratie en belastbaarheid mogelijk is. Er is zelfs heel wat aandacht besteed aan de fase- en tijdaliniëring. Dat resulteert in een zo harmonieus mogelijke presentatie.

Net als bij het vorige model zijn de driver en crossover ondergebracht in een stevige 15 mm HDF-behuizing. Dit zorgt voor een audioproduct met strakke en duidelijke lijnen. Daarbij zijn de afwerkingen bij de AE109² dezelfde als bij de AE100².

Acoustic Energy AE120²

Acoutic Energy AE120²De AE120² is het vlaggenschipmodel van dit portfolio. Als grootste model in het assortiment maakt het gebruik van een 3-weg ontwerp. Daarbuiten produceert deze luidspreker een krachtig geluid dat komt uit een slanke behuizing. Het toestel is voorzien van een stijlvolle vormgeving. Zo past het apparaat in een breed scala van huiselijke omgevingen. Met dubbele bass-drive units worden kamervullende prestaties ondersteund. Met behulp van een speciale mid-range driver wordt er gezorgd dat de schadelijke effecten van de achterwaartse golfreflecties beperkt blijven.

De 25 mm soft dome tweeter is geïntegreerd met Wide Dispersion Technology. Deze zijn perfect op elkaar afgestemd en regelt de hoge frequenties met gecontroleerde dispersie, hoge gevoeligheid en lage vervorming. Daarnaast beschikt de AE120² over een 3-weg crossover. Deze is impedantie gecompenseerd om resonantieproblemen te voorkomen.

Net als bij de AE109² is er bijzondere aandacht besteed aan de fase- en tijdafstemming. Dit voor een optimale integratie en ‘soundstage’. Dit resulteert in een luidspreker met soepele hoge frequenties. Inclusief een brede spreiding, een zuiver middenbereik en een supersnelle bas. Het toestel is vervaardigd uit een 15 mm HDF-behuizing die inert is en met massa’s belast wordt om trillingen te dempen. Vervolgens is het interne verstevigingssysteem zorgvuldig afgestemd om kastresonanties en mid-range kleuring te verminderen.

Acoustic Energy AE107²

Acoustic Energy AE107²Ideaal voor home cinema en meerkanaalse muzieksystemen is de AE107². Een 2-weg luidspreker die horizontaal geplaatst kan worden. Dit apparaat is speciaal ontworpen voor middenkanaal toepassingen en levert buitengewone articulatie en detail in het volledige stembereik. Dit wordt nog verder aangevuld met krachtige basprestaties. De compacte middenluidspreker kan zowel in een kast geplaatst worden als op een plank.

Acoustic Energy AE108²

Acoustic Energy AE108²Als laatste, maar zeker niet de minste in de 100 Series productlijn, is de AE108². Dit is een nieuwe en compacte subwoofer die uitermate krachtig en actief is. Deze subwoofer is gecreëerd om probleemloos te functioneren als onderdeel van een meerkanaals systeem dat opgebouwd is rond één of meerdere voorgaande apparaten.

De AE108² is ook perfect voor een moderne woning waarin gecontroleerde basprestaties vereist zijn. Door een afmeting kleiner dan een kubieke meter kan het toestel discreet geplaatst worden. Zo gaat dit niet ten koste van de woonruimte. Dit model is slechts verkrijgbaar in 2 afwerkingen, namelijk satijnzwart en walnoot vinylfineer.

Wat de prijs van deze verschillende apparaten zijn is nog niet bekend. Wel komt de Acoustic Energy 100 Series op de markt in de zomer van dit jaar. Wil je toch nog graag meer specificaties weten van de verschillende producten? Dan kan je surfen naar de website van de fabrikant.

Verkooppunten van het merk acoustic-energy