Tegenwoordig zijn er heel wat audio producten op de markt die beschikken over een fysieke hoofdtelefoon aansluiting. Denk maar een een smartphone, in-ears, hoofdtelefoons voor studio gebruik, … Maar het is wel duidelijk dat er een verschuiving aan de gang is.

Zo zijn er momenteel ook heel wat draadloze muziekproducten op de markt die gebruik maken van bluetooth. Denk maar aan je draadloze hoofdtelefoon, streamer, draadloze draagbare luidspreker, …

bowers-wilkins-p9-signature-hoofdtelefoon

Zo dumpte Apple eerder ook al de fysieke mini jack aansluiting. Maar nu volgt ook fabrikant Samsung met de komst van hun Galaxy S20. Smartphone- en tabletfabrikanten doen dit vooral omdat de consument dunnere apparaten wilt. En omdat de klant koning is willen de fabrikanten hier ook op inspelen. Sommige zullen dit een goede zet vinden, anders misschien niet.

Maar zoals het spreekwoord gaat: de ene zijn dood is de andere zijn brood. Zo kunnen fabrikanten van draadloze audio producten goed reageren op de verandering in de markt.

Natuurlijk zijn er ook heel wat verschillen tussen draadloze muziek en ‘bedrade’ muziek. Zo zal de kwaliteit bij de draadloze luidsprekers niet exact hetzelfde zijn als bij een bekabeld systeem. Ook ben je bij draadloze hoofdtelefoons mede afhankelijk van de batterij, terwijl je dat bij een bedrade hoofdtelefoon niet hebt.

Er zijn voor- en tegenstanders van draadloze audio producten. Waarschijnlijk spelen bovenstaande factoren daar mogelijks wel een rol in. Maar het is wel duidelijk dat er een verschuiving in de markt bezig is.