Eergisteren lieten we jullie weten in dit bericht dat er een nieuwe modus bekend is gemaakt: de Filmmaker Mode. Deze nieuwe ‘standaard’ is bekend gemaakt tijdens de Consumer Electronics Show 2020 in Las Vegas. Maar ook Dolby Atmos blijft niet achter. Zij lanceren de Dolby Atmos IQ, deze zou moeten zorgen dat de HDR-weergave verbeterd voor iedereen.

De Dolby Vision IQ is geen nieuwe ‘standaard’, maar wel een nieuwe functionaliteit om de HDR beeldweergave op televisies die beschikken over over Dolby Vision-ondersteuning naar een hoger niveau te tillen.

Volgens Dolby zou deze nieuwe modus het voor tv’s ook duidelijker moeten maken wat er precies wordt afgespeeld. De IQ-functie leest dus de metadata van de Dolby Vision-content en vervolgens kan de televisie zo reageren op wijzigingen in het signaal. Afhankelijk van genre content zal de televisie zich dus automatisch aanpassen.

Vanaf begin dit jaar zal Dolby Vision IQ te zien zijn bij verschillende televisies van de iets grotere en bekende fabrikanten. Momenteel hebben Panasonic en LG bekend gemaakt dat ze televisies zullen lanceren die dit ondersteunt, op deze manier nemen ze een lichte voorsprong ten op zichte van hun concurrenten. Oudere tv’s updaten met de nieuwe ‘standaard’ behoort helaas niet tot de mogelijkheden.