KENWOOD. Een gekend merk dat wereldwijd geniet van naam en faam. De fabrikant is vertegenwoordigd in heel wat verschillende sectoren. Gaande van professionele communicatie-apparaten tot multimedia entertainment systemen voor (vracht)wagens en campers. Maar de producent heeft ook een Home Entertainment divisie, met een focus op audio-toestellen. Onze redactie werd eerder al in de mogelijkheid gesteld om heel wat sfeervolle belevingsproducten van het gerenommeerde merk te testen. Collega-redacteuren waren tot nu toe in de wolken over wat deze hoogwaardige modellen in hun mars hadden, en nog steeds hebben. Zo blijkt uit de reviews die eerder werden gepubliceerd van onder andere de KENWOOD M-9000S, KENWOOD CR-ST80DAB-B, KENWOOD M-918DAB-H en KENWOOD CR-ST100S. Laat het duidelijk zijn: de verwachtingen liggen hoog. In deze review bespreken we graag de KENWOOD CR-ST700SCD. Dit betreft een smart radio (wifi) met alle toeters en bellen die je zou verwachten van een merk zoals KENWOOD: FM-radio, DAB+, internetradio, streaming-opties (Spotify, Deezer, Amazon music, podcasts), Bluetooth, USB, CD, AUX-ingang, … Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Benieuwd wat deze telg nog allemaal te bieden heeft?

Verwachtingen

Dit is mijn eerste ervaring met KENWOOD audioproducten. Ik had totaal geen idee wat ik mocht verwachten van de CR-ST700SCD. Gezien de naamsbekendheid, en lange historie die KENWOOD heeft, verwachtte ik een kwalitatief toestel. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: mocht ik zelf op zoek zijn naar een smart radio, zou ik de CR-ST700SCD zeker overwegen vanwege alle mogelijkheden op vlak van connectiviteit. Deze telg is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een kwalitatieve radio in de huiskamer, en zelfs als extra toestel in de keuken of home-office.

The box

De smart radio komt in een doos, met het gekende KENWOOD-logo. Alsook een sfeervolle foto die mooi toegevoegd is. Op de afbeelding is te zien hoe de radio in een huiselijke sfeer wordt geplaatst, mét alle hoofdkenmerken. Op de zijkant zijn specificaties zeer gedetailleerd weergeven. In de doos vinden we, naast de CR-ST700SCD-S zelf, de voeding, de afstandsbediening en een AUX-kabel terug. Het zien van het KENWOOD-logo op de doos gaf me retro-vibes naar de tijden van de stereo ketens die we aantroffen in de audiowinkels van toen (lees: in de jaren 90).

Features

We hebben hier dus te maken met een ‘slimme radio’. Er kan naar de radio geluisterd worden via FM, DAB+ en wifi (internetradio). Door de ingebouwde wifi-connectiviteit kunnen we dus ook alles van podcasts, Spotify, Amazon Music en Deezer opvragen. Verdere bronnen waar deze KENWOOD mee om kan zijn Bluetooth, USB, CD (ja, CD’s bestaan nog) en uiteraard de AUX-ingang. Ik heb het meest geluisterd naar radiostations. Het leuke aan dit model is dat je dit kan op alle mogelijke manieren. Mocht je geen internetconnectie hebben, kan je altijd terugvallen op DAB+ en FM. Bij mij thuis staan ook nog heel veel CD’s. De mogelijkheid om deze af te spelen, om nostalgische redenen, is erg leuk.

Het toestel

Bij het uitpakken en installeren van de radio had ik onmiddellijk het gevoel dat ik met een kwalitatief toestel te maken had. De radio is mooi vormgegeven, afgewerkt en heeft wat gewicht. Niet dat hij zo zwaar is (3,63 kg) maar je voelt dat het degelijk is ontworpen. “It has a heft to it.”

Vooraan heeft dit exemplaar een zeer goed afleesbaar display, alsook een CD-slot (sleuf). Bovenaan treffen we alle nodige knoppen aan om het toestel vlot te bedienen. Twee grote draai- en klik-knoppen voor Power/Volume en Keuze/OK zijn aanwezig. Benieuwd naar onze bijhorende video die we hebben gemaakt waarbij de unieke aspecten van deze smart radio uitlichten?

Gebruiksgemak

De smart radio kan je zowel via fysieke knoppen bedienen op de radio zelf, met de afstandsbediening waar dezelfde knoppen aanwezig zijn of een applicatie op de smartphone. Op de radio zelf is een bovenste rij knoppen aanwezig voor de algemene bediening van de radio. Daaronder is een rij aanwezig voor bediening van de CD-functionaliteiten.

Ik heb het toestel vooral gebruikt met de fysieke knoppen op het toestel zelf en af en toe de afstandsbediening om hem snel stiller te zetten wanneer er een inkomende oproep was. De bediening zit goed en eenvoudig in elkaar. Je moet geen professor zijn om het uit te dokteren. De app heb ik niet uitgetest omdat ik liever een remote of de knoppen gebruik bij dergelijke toestellen. Maar het is wel een toegevoegde waarde voor de smartphone lovers onder ons.

It’s gonna be loud

De KENWOOD CR-ST700SCD-S mag in een kleine of grote omgeving geplaatst worden. Je zal hem wel horen (en uiteraard zien). Zonder vervorming of storingen in het geluid. Het is een plezier om de radio aan te zetten en te genieten van allerlei soorten muziek. De meeste radio’s spelen goed ter hoogte van de midden en hoge tonen, maar mankeren laag. Dit kan van deze KENWOOD smart radio niet gezegd worden. Verwacht nu ook geen boombox van de CR-ST700SCD-S maar hij heeft er net genoeg om alle genres van muziek weer te geven.

De radio heb ik in mijn woonkamer gebruikt om ‘s morgens 2 uur naar mijn go-to zender te luisteren (Studio Brussel). Op zondag luisterde ik de hele voormiddag. De KENWOOD CR-ST700SCD gaf meer dan voldoende volume. Een zuivere klank vulde mijn woonkamer en aanpalende keuken. En nee, ik heb geen feestjes georganiseerd. Zowel muziek (van pop over rock) en spraak komen goed en duidelijk over. De KENWOOD CR-ST700SCD kan je gerust plaatsen in een grote of kleine ruimte.

Conclusie

De KENWOOD CR-ST700SCD-S haal in je in huis voor afgerond 450 euro. Wat mij betreft is dit een gerechtvaardigde prijs voor een toestel met deze specificaties en prestaties. Ik heb de zilveren versie getest maar hij komt ook in het zwart. Wie op zoek is naar een smart radio met alle mogelijke opties qua connectiviteit, en die dan ook nog een meer dan kamervullend geluid realiseert, kan niet missen door de KENWOOD CR-ST700SCD-S in huis te halen.

KENWOOD CR-ST700SCD-S

449,- euro
9

Prestaties

9.0/10

Prijs/kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

9.0/10

Functionaliteit

8.0/10

Pros

  • Heel wat mogelijkheden op vlak van connectiviteit
  • Prachtige klank
  • Gebruiksgemak
  • Design en afwerking

Cons

  • CD-slot in plaats van lade
Verkooppunten van het merk kenwood