Frederic Vanden Poel, designer en fabrikant van de 432 EVO, is voortdurend op zoek om de kwaliteit van zijn bekroonde muziekservers te verbeteren. Met Sound Quality Improvement, kortweg SQI, legt hij de lat alweer een stuk hoger.
Sound Quality Improvement
“SQI, de nieuwste software update voor de 432 EVO muziekserver, zorgt niet alleen voor een drastische verbetering van de geluidskwaliteit maar geeft muziekliefhebbers die een 432 EVO in huis hebben de keuze uit maar liefst 10 DSP filters om de sound van hun muziekserver volledig af te stemmen op hun voorkeuren”, leg Frederic Vanden Poel uit.
Een verbeterd recept
Een DSP filter, voluit een digitale signaalprocessor, is een algoritme dat speciaal ontworpen werd voor het bewerken van digitale audiosignalen inzake fase, galm en kleuring. “We zijn dieper ingegaan op onze eigen DSP-recepten en hebben verschillende manieren gevonden om de geluidskwaliteit van de 432 EVO muziekserver alsnog drastisch te verbeteren”, stelt Frederic. “Het mooiste van de zaak is dat we besloten hebben om deze verbetering gratis ter beschikking te stellen van onze klanten in de vorm van een SQI software update”.

Een 432 EVO is en blijft een product dat je voor vele jaren in huis haalt en dat vlotjes mee evolueert

To 432 Hz or not to 432 Hz, that’s the question
“De verbeterde filters zijn vooral zinvol als je 432 EVO in 432 Hz modus of varianten hiervan ingesteld is”, aldus Frederic. “Ook als je de EVO als upsampler wil gebruiken zonder omzetting van 440 Hz naar 432 Hz. Maar, elke 432 EVO die de fabriek verlaat, is ingesteld in 432 Hz. Voor wie toch enkel in bitperfect luistert naar de 432 EVO is de SQI update minder belangrijk. Dat is het mooie aan de 432 EVO. Hij dwingt je tot niets maar biedt je veel keuzes. Je kunt naar hartenlust spelen met  parameters om de EVO helemaal naar eigen smaak te configureren.”
Een kwestie van muisklikjes
We gaan er van uit dat de meeste EVO’s ingesteld zijn op 432 Hz omdat het 432 Hz-gebeuren het grote verschil maakt met andere muziekservers. Daarom leggen we graag in het kort uit hoe je de SQI inschakelt en welke mogelijkheden zich dan aanbieden. Het doorworstelen van alle instellingen is op zich niet moeilijk, het is een kwestie van muisklikjes. Maar gehoormatig is de beproeving enorm. Het maken van de juiste keuze is een strikt persoonlijke aangelegenheid waarover niet gediscussieerd wordt. We geven je onze bevindingen mee, maar voel je volledig vrij om ons tegen te spreken. Mocht je dat nodig vinden, uiteraard. Een verwittigd luisteraar weet waaraan hij begint.
432 EVO Webinterface
Om de gratis update te installeren ga je als volgt te werk:
Zorg er voor dat je 432 EVO ingeschakeld is en met je netwerk verbonden is. Surf vervolgens naar de webinterface van jouw 432 EVO. (Dit staat verder grondig uitgelegd in de EVO handleiding, mocht je hierover nog vragen hebben, dan kan je je reseller contacteren)
Volg dan onderstaande stappen :

Van Lineair fase normal tot Time domain high precision
Bij de eerste filter, de Lineair fase normal, wordt dezelfde resampling gebruikt als wanneer SQI uitgeschakeld is. Maar dan wel met een 24 bits output in plaats van een 32 bits. De volgende filters bieden elk een bescheiden toegevoegde waarde, maar van het verschil in muzikaliteit worden we niet echt wild. Overigens, een 432 EVO klinkt altijd goed. Vanaf de filter Time domain gaan de poppen echter aan het dansen. De filter Time domain zorgt er voor dat bepaalde instrumenten een stuk strakker klinken. Leuk om bij voorbeeld te luisteren naar forse elektronische muziek met lekker om zich heen schoppende bassen. De filter Time domain high precision doet er met zijn 28 bit precisie nog een subtiel schepje bovenop.
Archimago
Echt verfijnd wordt het vanaf de Archimago filters. Deze filters verschillen totaal van alle hiervoor beschreven filters. Ze hebben de ambitie om op elk gebied de beste te zijn. Vanaf het moment dat we de eerste Archimago filter inschakelen, gaat er een nieuwe wereld voor ons open. De fasecorrectheid is onvoorstelbaar en de detaillering neemt schrikbarend toe. Kortom, verfijning op het hoogste niveau. Kan het nog beter, vraagt een mens zich af? Toch wel, met de Archimago imp + evo stage 1, de 432 EVO’s versie van het Archimago filter. Deze filter heeft een enorme invloed op de soundstage die onvoorstelbaar open getrokken wordt. En voor zo ver dat mogelijk is, doet de Archimago imp + EVO stage 2 filter daar nog een behoorlijk schepje bovenop. De verbetering over de gehele lijn die we met deze filters bereiken is werkelijk dramatisch goed. We houden niet echt van dergelijke terminologie, maar in dit geval is het absoluut niet ongepast.

Een 432 EVO klinkt altijd goed

Niet twijfelen maar zeker doen
Een beetje experimenteren is altijd leuk, vooral als je er beter van wordt. En dat is precies wat er gebeurt als je er in slaagt om de voor jou best gepaste DSP filter te selecteren. Het feit dat de update gratis is en dat je hem zelf kunt uitvoeren, bewijst hoe klantvriendelijk ze bij 432 EVO zijn. Het bewijst eveneens dat de 432 EVO zich perfect kan aanpassen aan alle verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen die Frederic Vanden Poel uit zijn mouw schudt. En neem het gerust van ons aan, de man is nog lang niet aan het eind van zijn Latijn. Een 432 EVO is en blijft een product dat je voor vele jaren in huis haalt en dat vlotjes mee evolueert. Wat de update betreft, niet twijfelen maar zeker doen. Geniet er van.
In januari 2018, bij de release van SQI, zijn we dieper ingegaan op de techniciteit van de update. Voor een geheugensteuntje kun je hier terecht. De website van 432 EVO bereik je langs deze weg. Mocht je toch hulp nodig hebben bij het updaten, contacteer dan je reseller voor de nodige support. Je kan ook altijd terecht op de facebookpagina van 432 EVO.

Verkooppunten van het merk 432evo