Kijk schat, de hifi-installatie is gekrompen!

Wie op zoek is naar een compacter audiosysteem maar niet wil inleveren op kwaliteit, kan best even tijd maken om deze review te lezen. Latham Audio heeft namelijk een prachtig setje in de aanbieding. Of wat dacht je van een combinatie van Naim, Neat en Chord? Voor een zacht prijsje dan nog!

Van Naim verwachten we niet minder dan pure Britse topkwaliteit, ook als het kleinere systemen betreft zoals de Uniti Atom. Van Neat Acoustics, al jaar en dag een preferente partner van Naim, en van The Chord Company verwachten we even veel. Drie merken die ruimschoots hun pluimen verdienden, combineren in één set. Als dat niet veel belovend klinkt?

Naim Uniti Atom
Over de looks van deze compacte all-in-one muziekspeler die alle mogelijke bronnen aan kan, zijn we alvast tevreden. Een elegante verschijning, duidelijk herkenbaar als een Naim. Met zijn beperkte afmetingen van slechts 95 mm hoogte, 245 mm breedte en 265 mm diepte is de Atom een compacte, rechttoe rechtaan verschijning die niettemin 7 kg in de schaal legt. Een schoolvoorbeeld van strak en degelijk industrieel design. Centraal op de voorzijde prijkt een in het oog springend display dat ook van op afstand duidelijk afleesbaar is. Het wordt geflankeerd door 4 bescheiden druktoetsjes, een USB-poortje en de aansluiting voor de hoofdtelefoon. De bovenkant van de behuizing in zwart geborsteld aluminium, wordt gedomineerd door een diep verzonken maar gigantische draaischijf die dienst doet als volumeregeling.

Naim Uniti Atom

Vernuftig ontwerp
Inwendig ontdek je welke inspanningen Naim gedaan heeft om alle hoogwaardige componenten onder te brengen in een kleine behuizing en toch de absolute muzikaliteit van de Atom te garanderen. Alles valt en staat met de voeding van een apparaat. In het geval van de Atom is dat een meer dan aanzienlijke ringkerntransformator die het apparaat van een soepele en stabiele voeding voorziet. Een blik op de geavanceerde, met de hand bekabelde analoge en digitale circuits verraden het vernuftige en weloverwogen ontwerp.

Veel en overal
Met een geïntegreerde versterker van 40 watt, een muziekstreamer, een DAC, Chromecast, AirPlay, internetradio en Bluetooth aan boord is de Atom een volwaardig muzieksysteem. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan moeiteloos nog een cd-speler toevoegen, een additionele muziekbron zoals bij voorbeeld een NAS, een hoofdtelefoonversterker en zelfs een platendraaier. In het laatste geval heb je natuurlijk wel een phono amp nodig. Dank zij multiroom kun je met de Atom in elke kamer van je woning muziek maken. Kortom, de Atom kan beslist zijn mannetje staan. Hij is bovendien Roon ready. Met de gloednieuwe specifieke app van Naim voor IOS en Android is de bediening van de Uniti Atom kinderspel.

Naim Uniti Atom back

Aansluitingen
De Atom kan van huis uit vlot overweg met Spotify Connect en Tidal Native. Qobuz kan via de de Chromecast app. Alle mogelijke streaming services kunnen overigens via gelijk welke aan te koppelen streaming devices afgespeeld worden. De Atom heeft immers geen gebrek aan in- en uitgangen. Qua ingangen kun je kiezen uit 2 x optical TOSlinks (tot 24bit/96kHz), 1 x coaxiale RCA (tot 24bit/192kHz, DoP 64Fs), 1 x RCA, 2 x USB type A (aan de voorzijde) en 1 x optionele HDMI ARC. Qua uitgangen zijn 1 x stereo power amplifier, 1 x RCA sub/pre output en 1 x 3.5mm jack voor een hoofdtelefoon voorzien.

Neat Acoustics Motive SX2

Neat Acoustic Motive SX2
De slanke maar elegante Motive SX2 is een ontwerp van Bob Surgeoner die als muzikant weet hoe een goede speaker moet klinken. Met zijn bescheiden hoogte van 760 mm, 200 mm breedte, 160 mm diepte en een gewicht van 13 kilo is de SX2 een vloerstaande speaker die zich discreet inpast in elk interieur. Het tweewegsysteem is opgebouwd uit een bass/midrange driver en een ge-upgrade tweeter die ingezet wordt in de gehele Motive SX-serie. Dit type tweeter met goed gescheiden magneten en een omgekeerde geanodiseerde aluminium koepel vind je meestal terug in veel duurdere high-end speakers.  In het vloerpaneel van de speaker is een basreflexpoort en een ventilatieschuif ingebouwd. Dat alles maakt van de SX2 een gemakkelijk positioneerbare speaker.

Chord Clearway
The Chord Company ClearwayDe Naim en de Neat worden gekoppeld door de Chord Clearway, een hoogwaardig setje luidsprekerkabels dat al jaren op rij door What Hifi bekroond werd omwille van de beste prijskwaliteitverhouding. Chord maakt immers slimme combinaties van zorgvuldig geselecteerde materialen. Met als resultaat luidsprekerkabels die minstens even goed presteren als veel duurdere concurrenten.

Een blinde luistertest zou menig muziekliefhebber aardig kunnen doen opkijken

Typisch Brits
Naim en Neat hebben een uitgesproken Britse klankkleur. Wat je er in stuurt, komt er ook uit. Zonder enige vorm van kleuring. Geen gedoe over ‘eerder geschikt voor klassieke muziek dan voor popmuziek’. Een goede set moet alle soorten muziek aankunnen, zolang de bronmuziek maar goed is. En wat er uit de set kwam, verraste ons onmiddellijk. We kozen als input afwisselend voor streaming audio van Tidal, Spotify en de NAS des huizes. Rekening houdend met de normale kostprijs van deze set, konden we niet anders dan best tevreden zijn. Het voor de slanke Neat opmerkelijk rijke laag laat zich al eens verleiden tot overacting. In het middengebied vertoont de SX2 echter een bijzonder open karakter. Het analytische, sprankelende hoog vertoont bij een wat hoger opgevoerd volume wel eens een scherp randje. Uiteraard afhankelijk van de opname en de luisteromgeving. Niets om geïrriteerd over te geraken en absoluut niet fout. We noemen het liefdevol ‘typische karaktertrekjes’.

Hi-res
Toen we voor de aardigheid toch maar eens een externe streamer aan de Atom koppelden en via Qobuz hi-res bestanden beluisterden, leek het alsof de set op een hoger niveau getild werd. Plots werd alles een stuk beter gebalanceerd en gecontroleerd. Waarmee we niet anders kunnen dan toegeven dat streamen in hi-res wel degelijk een meerwaarde levert. Tussen haakjes, de muziek die we via de NAS des huizes aangeleverd kregen, kon niet op tegen het streaminggeweld. De cd-speler hebben we gelaten voor wat hij was. De belangrijkste conclusie is dat Naim en Neat samen muzikale potten kunnen breken. Een blinde luistertest zou menig muziekliefhebber aardig kunnen doen opkijken, zoveel is zeker.

Besluit
Je zou het niet verwachten dat de qua afmetingen zo bescheiden Naim Atom en Neat SX2 in staat zijn om grootse muzikale prestaties te leveren. Maar dat is nochtans exact wat ze doen. Tot spijt van zij die zweren bij tjokvol gestapelde hifimeubelen, maar tot meerdere glorie van zij die kiezen voor een compact en strak design zonder toeters of bellen maar met een hoge graad van muzikaliteit. De set past in elk interieur met redelijke afmetingen. De Naim Uniti Atom maakt je nieuwsgierig om kennis te maken met zijn grote broers uit het gamma. Niettemin heb je met de Atom een echte Naim in huis. De Neat SX2 toont aan dat ook bescheiden bemeten luidsprekers in staat zijn om echt muziek te maken. Ook de Chord Clearway luidsprekerkabels dragen meer dan hun steentje bij. En als we tot slot naar de prijskaartjes kijken, worden we helemaal blij.

De belangrijkste conclusie is dat Naim en Neat samen muzikale potten kunnen breken

Opgelet voor de prijzen!
Al dat muzikale lekkers heeft dus zijn prijs. Maar dat valt erg goed mee, vooral nu. De Naim Uniti Atom kost 2499 euro, een setje Neat Motive SX2 1800 euro en de Clearway luidsprekerkabels van Chord  225 euro. Goed voor een totale factuur van 4524 euro. Maar omdat importeur Latham de zomer wil bekronen met muzikaal plezier, wordt de rekening verlaagt tot 3899 euro! Tijdelijk, wel te verstaan! Tel uit je winst! Surf naar de website van Latham Audio, ontdek er de deelnemende dealers en sla je slag. Maar wacht niet te lang. De actie loopt nog tot 30 september 2018.

Naim Uniti Atom, Neat Motive SX2 & The Chord Company Clearway

€4524
8.2

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

8.5/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

8.0/10
Verkooppunten van het merk neat