Vertere Acoustics kwam nog maar net aanzetten met hun meermaals bekroonde PHONO-1 voorversterker van de volgende generatie (meer daarover lees je in dit bericht), of het is alweer tijd voor een nieuwe telg. Deze keer beoogt de fabrikant een doelgroep die onder andere bezig is met platenspelers en dus ook vinyl. Drie jaar na de lancering van hun innovatieve, bejubelde DG-1 Dynamic Groove, komt Vertere ‘op de proppen’ met een verbeterde versie. Met deze ‘next gen’ draaitafel wordt er gezorgd voor een geluidsweergave die nog nauwkeuriger is. Met inbegrip van een groter dynamisch contrast en een verbeterde ‘scheiding’ (stereo). Een maximale precisie staat op nummer 1. Tegelijkertijd blijft de muzikaliteit, waarvoor de DG-1 bekend staat, behouden.

Maar wat is er nu precies aangepast? Allereerst bevat de DG-1 Dynamic Groove platenspeler een beter lager voor het ‘plateau’. Door de precisiebewerkingen en het polijsten zijn er hogere toleranties wat maakt dat de ‘statische variatie’ gehalveerd wordt. Dankzij een erg ‘gladde’ boring (met betrekking tot de afwerking) waarbij de ‘Tungsten Carbide interference fit ball’ gebruikt is, wordt er gesproken over minder ‘ruis’ en een lagere ‘inspanning’ voor de motor. Tevens kom dit de rotatievariabiliteit alleen maar ten goede.

Als volgende ‘in rij’: de Groove Runner S toonarm. De arm is nu gemaakt van een polymeerlaminaat dat bestaat uit verschillende lagen. Dit is op zijn beurt dan weer gelijmd op een tweede laag van polymeerlaminaat (vijf lagen zijn toegevoegd). De zogenaamde ‘PCB flex signal carrier’ is bevestigd tussen de twee ‘laminaten’.

“The profile of the arm and bearing has improved the counterweight/bearing/headshell/cartridge alignment.”

Maar dat is nog lang niet alles want Vertere is ‘all in’ gegaan. Ook de toonarmlagers zijn verbeterd. De verticale ‘Kevlar thread bearing’ is nu instelbaar op vlak van ‘tension’ en ‘azimuth’. De horizontale ‘nylon thread bearing’ is nauwkeuriger gemonteerd om een nog hogere consistentie te garanderen.

Voorts ‘profiteert’ de motor van nieuwe software die een afstelling mogelijk maakt in twee stappen. Eerst de sinus(spanning) en dan pas de cosinus(spanning) in de laatste fase. Zo wordt eventuele ruis en trillingen tot een absoluut minimum geminimaliseerd. De draaitafel komt met een verbeterde koppeling op de 3 steunpunten. Zo wordt alles beter gedempt en eventuele ‘noise’ gereduceerd.

Benieuwd naar de specificaties? Hieronder een kort overzicht:

  • Type: riemaandrijving
  • Motor: 24-polig (synchroon) – ‘Acetal Spindle Thrust Bearing’
  • Motormontage: axiaal ontkoppeld
  • Materiaal aandrijfriem: op maat gemaakt siliconenrubber
  • ‘Platter’ DG-1: precisie machinaal bewerkte aluminiumlegering
  • Lager spindel DG-1: roestvrij staal
  • Lagerhuis: messing
  • Snelheden: 33,3 en 45 rpm (+/- 0,2 %) – elektronisch regelbaar
  • Afmetinge: 46,9 x 38,4 x 13 cm (inclusief stofkap)
  • Gewicht: 8 kg

Uiteraard hebben we hierbij nog maar het ‘tipje van de sluier’ gelicht omtrent de Vertere DG-1 Dynamic Groove. Wil je alles ontdekken, van naaldje tot draadje? Dan is de website van de fabrikant niet te missen. Vertere Acoustics verwacht dat de DG-1S leverbaar zal zijn vanaf september 2022.

Verkooppunten van het merk vertere