Linn, het Schotse audiobedrijf, kondigt enkele nieuwe componenten aan waarmee een trotse Sondek LP12 eigenaar in de mogelijkheid wordt gesteld om zijn of haar draaitafel te upgraden, anno 2022. Zo is er onder andere de keuze tussen twee nieuwe exemplaren waaronder de Arko toonarm en het Kendo element.

“Every single person who has bought a Sondek LP12 from 1973 onwards has the ability to fully upgrade their product to the very latest specification. So as an LP12 owner, you know your investment will stand the test of time.”

In een hifi wereld die continu evolueert, weet Linn zich opnieuw heruit te vinden. Om ‘veroudering’ van apparatuur tegen te gaan, lanceert het nagelnieuwe ‘onderdelen’ die een perfecte ‘symbiose’ vormen met het bestaande Sondek LP12 portfolio. Iedereen die een dergelijk model heeft aangeschaft na 1973 kan het systeem desgewenst ‘nieuw leven inblazen’ door het toevoegen van enkele niet te missen accessoires.

Linn Arko

Laten we het allereerst hebben over de Arko toonarm. Naar eigen zeggen heeft de fabrikant alle essentiële componenten, met betrekking tot het toonarmontwerp, teruggebracht tot de essentie. Hetgeen dat over gebleven is, hebben de ontwerpers van Linn aangescherpt waarbij ‘superieure normen’ voorop werden gesteld. Klinkt veelbelovend.

Deze toonarm bevat een erg stabiel ‘platform’ dat een uitstekende lagerconcentriciteit en uitlijning mogelijk maakt. De ‘arm wand’ beweegt met een minimale belemmering. De bevestigde cartridge beweegt mee en volgt nauwgezet de groeven van een plaat met finesse en vloeiendheid.

Voor de gehele constructie is geopteerd voor aluminium van 7075 kwaliteit. Van de ‘headshell’ tot de ‘gimbal’. Ongewenste resonanties worden zo tot een minimum beperkt. Hoe dat kan? 1 woord volgens Linn: materiaalsynergie.

Linn Kendo

Kan je hier niet genoeg van krijgen? Dan kan je de Arko toonarm koppelen met een bijhorend Kendo element. Direct uit het Japans vertaald betekent dit ‘weg van het zwaard’. Echter heeft dit bij Linn een unieke connotatie gekregen. Overigens is Kendo een moderne krijgskunstvorm.

Het ‘zwaard’ van Linn (lees: het Kendo element) is ‘gesmeed’ van borium. Het element bevat een superfijne diamantpunt. Het ‘harnas’ is van aluminium 7075 met nikkelcoating. Kendo is naar eigen zeggen de ‘gretige leerling van zijn meester’: de Ekstatik. Hij deelt dezelfde waarden en pikt gaandeweg veel van zijn eigenschappen op.

Volgens de fabrikant gaat Kendo ‘hand in hand’ met een Arko toonarm. Er is gebruik gemaakt van hun beproefde ‘trickle-down’ ontwikkelingsmethodieken. Hierdoor kunnen ze een betaalbaar, high-performance cartridge produceren die dezelfde basisprincipes en akoestische ‘fingerprint’ achterlaat.

Meer ontdekken over beide telgen? Op de productpagina van de Linn Arko en Linn Kendo lees je er alles over.

Verkooppunten van het merk linn