U kent ze ongetwijfeld wel, de dure functiegenerators van vroeger. Maar app ontwikkelaar Performance Audio maakt daar korten metten mee. Maak kennis met de Tone Generator Pro, een simpele functiegenerator maar dan in app- formaat.

Goed nieuws dus voor heel wat iOS/iPadOS gebruikers want voor niet al te veel geld installeer je de Tone Generator Pro app op je apparaat. Het is een handige en uitgebreide app waarmee je snel én op een eenvoudige manier allerlei golfvormen kan generen.

Het enige wat je dus nodig hebt is een smartphone of tablet van Apple voorzien van de juiste hardware namelijk: een DAC. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de applicatie aan te kopen en te installeren.

Tone Generator Pro

Er zijn heel wat verschillende frequenties mogelijk, afhankelijk natuurlijk van het type generator dat je kiest. De bediening kan zonder al te veel uitleg want de ontwerpers hebben gezorgd voor een interface die verrassend veel lijkt op de traditionele opbouw van een toongenerator. Lekker nostalgisch toch?

In het TONES-menu kan je kiezen tussen een sinus, blok, driehoek of zaagtand golfvorm. Met de schuifregelaar of draaiknop kan je vervolgens de gewenste frequentie selecteren. Om het je als gebruiker nog gemakkelijker te maken zijn er een aantal presets toegevoegd met veel voorkomende frequenties. Om het helemaal af te maken kan je nog gebruik maken van de OCT-regelaar, hiermee wordt je in staat gesteld om de frequentie per octaaf te wijzigen.

Met een frequentiebereik van 2 Hz tot 20 kHz meet je dus vrijwel elke luidspreker, subwoofer of versterker door. De fabrikant van de app garandeert zelfs dat de frequentiestabiliteit hoger is dan de meeste analoge functiegenerators.

Het is natuurlijk altijd wel mogelijk dat er vervorming ontstaat op bepaalde frequenties, dit kan te wijten zijn aan de DAC die ingebouwd is in de iPhone of iPad. Als je echt ‘all the way’ wil gaan dan kan je zelfs nog een externe DAC aansluiten.

Wil je dus snel controleren of alle aansluitingen in je installatie kloppen door een 1 kHz toon aan te sluiten? Of wil je defecten in luidsprekers achterhalen? Met deze handige Tone Generator Pro app krijg je daar definitief uitsluitsel over.

Wil je graag meer weten over de ze app of wil je hem direct installeren? Surf dan snel naar de Apple App Store.