Dynaudio is een Deens bedrijf dat is gespecialiseerd in luidspreker systemen. Ze fabriceren niet alleen materiaal voor zowel eindconsument als professionele studio’s, maar maken ook inbouw luidsprekers voor auto’s en zijn hofleverancier van Volkswagen hiervoor. In 2015 werden de XEO 3 en 5 afgelost door de 4 en 6. De 2 is nieuw in het gamma. In een aantal opeenvolgende reviews nemen we het volledige gamma onder de loep. Vorige maanden voelden we de 6 en 4 aan de tand, deze review behandelt de XEO 2 en is voor een deel gelijklopend met de XEO 6 en 4 besprekingen.
Technologie
De volledige XEO serie bestaat uit de 2, 4 en 6 waarbij de eerste twee compacte systemen zijn en de 6 een vloerstaander is. Allen zijn beschikbaar in modern satijn zwart en wit. Centraal is er de HUB, een klein zwart doosje hetwelk zich draadloos verbindt met de speakers en waarop zowel digitale als analoge bronnen kunnen aangesloten worden. Het signaal blijft zo lang mogelijk in het digitale domein. Analoge bronnen worden gedigitaliseerd voor verzending naar de luidsprekers. Hier is er dus wel een extra stap. De 2 heeft ook rechtstreekse bronaansluitingen en kan dus prima zonder HUB gebruikt worden.
Concreet betekent dit dat dit systeem niet alleen je speakers, maar ook je versterker en eventuele voorversterker vervangt en een hoop kabels, op stroomkabels na, overbodig maakt. Minder componenten is niet alleen belangrijk voor je portemonnee, maar heeft ook kwalitatieve voordelen, zeker als je bron digitaal is.
In elke speaker zitten digitale versterkers, 2 in het geval van de XEO 2, 65W per stuk en één voor elke driver, zodat deze volledig onafhankelijk van elkaar hún frequentiedomein optimaal kunnen omzetten van digitaal naar geluidsgolf. Onderweg zitten dan nog enkele extra schakelingen die het geluid optimaliseren.
Opstellen
Omdat het XEO 2 systeem geen vloerstaander maar een compact model is, heb je naast de speakers zelf nog behoefte aan behoorlijke steunen. Voor alle duidelijkheid, deze zijn geen standaard onderdeel van de set en moeten dus afzonderlijk aangeschaft worden. Uiteraard is het ook mogelijk om de speakers op een kast of iets dergelijks te zetten, maar let er wel op dat ze toch voldoende ruimte krijgen om hun geluid in te ontwikkelen. De XEO 2 zijn, net als de 4 en 6, van het type basreflex, waarbij een extra opening in de kast zorgt voor ondersteuning van de diepste tonen. Die opening bevindt zich bij deze Dynaudio’s aan de achterkant van de luidsprekerkasten, enigzins verborgen bovenin het vak waar je ook de aansluitingen kan doen. Het gevolg is wel dat als je de speakers té dicht tegen een achterwand zet, of ze te dicht omsluit, bijvoorbeeld met kastwanden rondom, ze vooral in het laag een heel ander geluid gaan produceren : te zacht als de poort helemaal dicht zit, of net veel te hard en “boomerig” als de poort artificieel verlengd wordt tegen een wand. De bas output van de 2 is wel wat beperkter dan die van de 4 en 6 en kan dus beter gedijen nabij één of meerdere wanden.
De optionele HUB heeft één analoge ingang, wel met twee aansluitingen die in parallel werken : een 3,5 mm hoofdtelefoon connector, perfect om een smartphone of MP3 speler op aan te sluiten, en een cinch/tulp aansluiting; daarnaast is er ook een coaxiale digitale ingang, een optische connector en een mini-USB voor rechtstreekse koppeling aan een computer. De digitale inputs zijn uiteraard te verkiezen vermits hierdoor geen signaal extra moet omgevormd worden naar bits. Een extra, liefst optische ingang zou eigenlijk wel handig zijn, vermits typisch de tv optisch zal aangesloten zijn en veel apparaten wel een optische, maar geen coax uitgang meer hebben.
De HUB kan de speakers benaderen over 3 in te stellen frequenties, zodat er in geval van storing altijd een alternatief beschikbaar is, want met Wifi kan het druk worden in de 2.4Ghz range. Bovenop elke luidspreker vind je nog zowel een aan/uit “knop” als volume”knoppen”, bijna onzichtbaar ingewerkt in de behuizing, zodat je niet telkens op zoek moet naar de afstandsbediening, op zich een detail, maar erg handig in dagdagelijks gebruik.
De luidsprekers kunnen ook nog, via een knopje achteraan dat inwerkt op de DSP, geïnstrueerd worden om hun afstraalgedrag aan te passen aan plaatsing nabij een muur of in een hoek. Dit vind ik eerlijk gezegd een geweldig nuttig feature, vermits de integratie van luidsprekers in mijn asymmetrische leefruimte, net om die reden, dikwijls enigszins moeilijk verloopt. Bij de Dynaudio’s echter geen probleem. Hier is een verschil met de XEO 6, waarbij het laag soms wat te enthousiast was naar mijn persoonlijk gevoel en moest ik de speakers wat intomen. Bij de XEO 4 zorgt één enkele driver voor het volledige midden en laag en dat resulteert in een wat minder nadrukkelijk basfundament. Maar vergis je niet, voor zo’n klein kastje produceert de XEO 4 een verrassende hoeveelheid bastonen. De XEO 2 staat wat betreft basfundament net op een iets lager trapje dan zijn naamgenoten. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn trouwens, in heel veel gevallen voldoet de XEO 2 opperbest. Alleen in behoorlijk grote woonkamers begin je te merken dat het laag wat terughoudend is.
In de praktijk
De XEO 2 heeft een aantal voordelen ten opzichte van de 4 en 6. Niet alleen is het systeem zelf goedkoper, je hebt ook geen extra aan te schaffen HUB meer nodig. In de meeste omstandigheden is er ofwel niet echt een probleem om een paar kabels naar één van de speaker units te leiden – de andere unit wordt sowieso draadloos aangestuurd – ofwel gaat het over maar één of zelfs geen enkele kabel. De XEO 2 heeft namelijk naast een optische en analoge ingang ook nog een draadloze Bluetooth verbinding aan boord. Concreet kan je dus met een smartphone als bron en enkel een XEO 2 paar een volledige stereoset vervangen. Een veelvoorkomende opstelling zal ongetwijfeld zijn dat de tv dan nog optisch aangesloten wordt aan de XEO 2. Let wel, om een computer aan te sluiten via USB heb je de HUB toch wel nodig : de USB aansluiting op de XEO 2 dient enkel om de firmware te kunnen upgraden.
De XEO 2 verschillen meer van de 4 en de 6 dan deze laatsten van elkaar. Ze hebben naar mijn mening de beste klankbalans van de serie. Ze betalen dit met een net wat minder gedetailleerde plaatsing en een beperktere basoutput. Maar net zoals hun broertjes in de XEO serie slagen ze erin om de muziek heel breed in de kamer te projecteren. De XEO 2 klinken ook heel aangenaam, zelfs bij langere sessies geen luistermoeheid hier : je hebt spontaan de neiging om ze steeds nog wat luider te zetten. Ik was, ben en blijf echt verbaasd over de klankkwaliteiten van de XEO 2 en vooral 4. De hoeveelheid luisterplezier die Dynaudio uit zo’n kleine behuizing perst is echt indrukwekkend.
Conclusie
De XEO 2 systemen zijn perfect voor een wat kleinere huiskamer, TV-hoek, bureelruimte, slaapkamer of elke andere ruimte waar je tegen een nog relatief beperkte prijs toch een heel hoogwaardig geluid wil ervaren. Een simpele stroomaansluiting volstaat voor plaatsing, een HUB is niet eens nodig in veel omstandigheden. Voor groot behuisde Bass&Drum liefhebbers kan ik de XEO 6 aanraden, of een subwoofer uiteraard.
Voor 1300 Euro een prima investering, zonder overbodige en oubollige extra’s, erg veel flexibiliteit en vooral een grote upgrade van je klank.