De Shanling UA5. Het ‘typenummer’ zal je waarschijnlijk niet veel zeggen. Maar zoals de titel van dit nieuwsbericht al lichtjes laat uitschijnen, betreft dit een draagbare USB versterker en DAC voor muzikaal genot ‘on the go’. Shanling maakt graag de vergelijking met onder andere hun UA1 en UA2 die eerder werden voorgesteld. Deze modellen werkten prima als eenvoudige ‘USB audiodongles’, maar voor hun UA5 zijn ze net een stapje verder gegaan.

Als eerste valt uiteraard het compact opgevatte ontwerp erg op. Ideaal om bijvoorbeeld in je broek- of jaszak ‘op te bergen’. Qua vorm doet het zelfs een beetje denken aan een aansteker. Deze ‘kleinood’ heeft een ‘volumewiel’ beschikbaar waarmee een onafhankelijke volumeregeling gerealiseerd kan worden. Daarnaast is Shanling’s UA5 uitgerust met een klein 1,44 inch OLED scherm waarmee je eenvoudig toegang krijgt tot verschillende instellingen op het apparaat. Bovendien kan het eerdergenoemde ‘volumewiel’ ook gebruikt worden voor de menunavigatie.

Qua connectiviteit is er een 5 mm single-ended en 4,4 mm gebalanceerde uitgang beschikbaar. Deze draagbare DA-converter én hoofdtelefoonversterker is voorzien van een ingebouwde lithiumbatterij waardoor er in een zogenaamde ‘Hybrid power’ modus gewerkt kan worden. Dat impliceert dat, indien ingeschakeld, bepaalde delen van de UA5 nog steeds werken op ‘USB-stroom’, maar dat de ‘kritische onderdelen’ van zowel het DAC- als versterker gedeelte een ‘schonere stroom’ krijgen van de ingebouwde batterij.

“UA5 provides a better sound quality for your smartphone and a better user experience when connected to your computer.”

Wat de voordelen zijn? Allereerst wordt er geprofiteerd van consistente ‘analoge prestaties’. Met inbegrip van een lagere ruisvloer die onafhankelijk is van de aangesloten ‘USB-bron’. Ten tweede wordt er een lager stroomverbruik gegarandeerd dewelke cruciaal kan zijn bij het gebruik in combinatie met bijvoorbeeld een smartphone. Als derde wordt de compatibiliteit met bepaalde apparaten vergroot. Zo kunnen misschien apparaten die, normaal niet in staat zijn om voldoende stroom te leveren, toch gebruikt worden. Als dat niet handig is?

De UA5 is compatibel met Android, Windows, Mac en iOS. Er is wel een speciale Lightning-kabel nodig voor gebruik met iOS. Er wordt een Hi-Res ondersteuning geboden tot 32 bit / 768 kHz, inclusief DSD512. Er kan een uitgangsvermorgen gecreëerd worden van 137 mW (32 Ohm – SE) of 211 mW (32 Ohm – gebalanceerd).

De adviesprijs van Shanling’s UA5 wordt vastgelegd op 235 euro. De eerste leveringen zouden gepland staan in maart 2022. Nog even afwachten dus. Er is de keuze tussen een zwarte of rode afwerking. Verder zijn ‘hoesjes’ uit leder optioneel. Respectievelijk in een zwarte, lichtgrijze of bruine kleur.

Verkooppunten van het merk shanling