Apple heeft een nieuwe software-update uitgebracht voor de Apple TV genaamd tvOS 18, met als belangrijkste focus verbeterde audiokwaliteit en een aantal nieuwe functies. De update is vanaf nu beschikbaar voor Apple TV-gebruikers en biedt onder andere verbeterde dialooghelderheid, ruimtelijk geluid, en extra functionaliteiten voor multi-room audio. Hieronder bespreken we de belangrijkste verbeteringen die tvOS 18 met zich meebrengt.

Verbeterde dialooghelderheid

Een van de meest opvallende functies van de tvOS 18-update is de verbeterde dialooghelderheid. Deze functie is ontworpen om de spraak in films en series duidelijker te maken, vooral in scènes waarin veel achtergrondgeluiden aanwezig zijn. Dankzij deze update kunnen gebruikers dialogen nu beter volgen zonder dat ze het volume hoeven aan te passen. Dit is vooral handig in actiefilms of shows waar achtergrondmuziek en geluidseffecten soms de dialoog kunnen overstemmen.

De verbeterde dialoogfunctie maakt gebruik van slimme algoritmen om de stemmen te isoleren van andere audiokanalen, waardoor ze meer prominent worden weergegeven. Dit is een welkome aanvulling voor kijkers die vaak moeite hebben met het volgen van gesprekken in films en series.

Ruimtelijk geluid (Spatial Audio)

Een andere belangrijke toevoeging in tvOS 18 is de ondersteuning voor ruimtelijk geluid, oftewel Spatial Audio. Deze functie maakt gebruik van Dolby Atmos-technologie om een meeslepende geluidservaring te creëren. Met Spatial Audio lijkt het geluid afkomstig te zijn van verschillende richtingen, wat bijdraagt aan een realistischere en dynamischere kijkervaring.

Apple TV-gebruikers die over een compatibele geluidsinstallatie beschikken, zoals AirPods Pro of AirPods Max, kunnen nu genieten van een nog rijkere geluidsweergave tijdens het kijken van films en series. Het voelt bijna alsof je in een bioscoop zit, met geluid dat rondom de kijker heen beweegt.

Multi-room audio-ondersteuning

Naast de verbeteringen in de audiokwaliteit, brengt tvOS 18 ook nieuwe mogelijkheden voor multi-room audio. Met deze functie kunnen gebruikers audio van hun Apple TV naar meerdere kamers streamen via AirPlay 2-compatibele speakers. Hierdoor kunnen gebruikers naadloos muziek of audio afspelen in verschillende kamers, zonder dat er een hapering optreedt in de geluidskwaliteit.

De multi-room audio-ondersteuning maakt het eenvoudig om een muziekervaring te creëren die door het hele huis te horen is, wat vooral handig is tijdens feestjes of andere sociale gelegenheden.

Meer kleine verbeteringen

Naast de bovengenoemde functies zijn er ook een aantal kleinere, maar niet onbelangrijke verbeteringen toegevoegd aan tvOS 18. Zo zijn er prestatieverbeteringen doorgevoerd waardoor de interface sneller en vloeiender aanvoelt. De nieuwe versie biedt ook ondersteuning voor meer streamingdiensten en apps, waardoor het voor gebruikers nog eenvoudiger wordt om hun favoriete content te vinden.

Ook zijn er nieuwe visuele achtergronden beschikbaar, waarmee gebruikers hun Apple TV-interface verder kunnen personaliseren.

Met deze update biedt Apple een indrukwekkende verbetering voor gebruikers van de Apple TV, waarbij de focus ligt op zowel de geluidskwaliteit als het gebruikersgemak. Dankzij de nieuwe functies zoals verbeterde dialoog en Spatial Audio wordt de kijkervaring een stuk meeslepender en aangenamer voor iedereen.

Verkooppunten van het merk apple