De Noorse luidsprekerfabrikant Arendal presenteert graag de 1961 Serie luidsprekers. Arendal wil op deze manier een brug slaan tussen enerzijds hun ervaring/know how en anderzijds de 1723 Serie.

De nieuwe 1961 serie is gebouwd rond een nieuw ontworpen woofer van 5,5 inch en een 28mm tweeter. De tweeter is gebaseerd op het vorige ontwerp van de 1723 Serie. De nieuwe luidsprekers zijn relatief compact voor de Arendal standaard, maar toch met de explosieve kracht die de 1723 Serie kon neerzetten. De nieuwe serie heeft dus veel weg van de 1723 wat betreft de geluidskwaliteit. Dit zorgt voor een breed aanbod voor de muziekliefhebber, op deze manier kan hij iets kiezen wat bij hem past afhankelijk van zijn voorkeuren.

Modellen

De Noorse luidsprekerfabrikant kondigt met de nieuwe 1961 Serie verschillende modellen aan. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden.

  • 1961 Tower: Luidspreker in de vorm van een toren, voorzien van verschillende 5,5 inch woofers en een tweeter.
  • 1961 Monitor: Dubbele 5,5 inch woofer en ook voorzien van een tweeter. De behuizing is volledig gesloten, dit zorgt ervoor dat de luidspreker vrij compact is.
  • 1961 Center: Luidspreker die gelijkaardig is aan het monitor model, maar wel met een verschil in aansluitingen, bevestigingsmogelijkheden en ook het logo is op een iets andere plaats zichtbaar.
  • 1961 Bookshelf: Dit model is voorzien van een enkele 5,5 inch woofer met tweeter, ook deze variant is uiterst compact door zijn gesloten behuizing
  • 1961 Surround: Voorzien van een triaxiaal design, gelijkaardig aan de 1723 Serie, het Surround model is uitgerust met dezelfde tweeter en woofer als in de rest van het gamma.
  • 1961 Height: Deze variant is in het bezit van dezelfde 5,5 inch woofers en tweeter als de rest van de serie. De Height past perfect bovenop de Tower of je kan hem gemakkelijk tegen het plafond of een muur bevestigen.

Kenmerken en materialen

Volgens de fabrikant kunnen de subwoofers zorgen voor een geweldige audio beleving. Bij het bekijken van een film bijvoorbeeld zouden zelfs maar de kleinste details en lichte nuances in muziek hoorbaar zijn. Ben je niet zo een fan van films? Geen probleem, de serie is ook uitermate geschikt voor de muziekliefhebber. Als consument heb je de keuze tusssen twee modellen.

  • 1961 Subwoofer 1S: Compleet afgesloten behuizing, Arendal beweert dat je wordt weggeblazen door een epic performance
  • 1961 Subwoofer 1V: Geventileerde behuizing voor de subwoofer, volgens de fabrikant zou het zorgen voor een earthshaking performance

Qua behuizing, voor de 1961 Serie, heeft deluidspreker fabrikant gekozen voor vezelplaten met een hoge dichtheid. In tegenstelling tot het conventionele MDF waarvan de dichtheid veel minder is. Volgens Arendal zou dit zorgen voor een verbeterde dynamiek en geluidskwaliteit doordat de behuizing veel stijver is.

De serie is volledig op maat gemaakt door de ontwerpers, er zijn geen onderdelen gebruikt die kant en klaar zijn.

Beschikbaarheid

De subwoofer (1S &1V) zijn ondertussen al beschikbaar (vanaf 30 oktober 2019), bestellen kan via de website van Arendal. Er is wel een klein prijs verschil tussen beide modellen, de 1S kost 799,- euro, terwijl de 1V 999,- euro kost. De prijzen zijn inclusief BTW en verzending (binnen de EU).

De 1961 Serie luidsprekers zullen binnenkort beschikbaar worden, de prijzen en beschikbaarheid zullen later aangekondigd worden.