Het Franse bedrijf Audirvana heeft al sinds 2011 een beter muziek-alternatief voor iTunes beloofd voor Mac-gebruikers. Audirvana Plus werd dan ook op de markt gebracht als een ‘HiFi-speler’: een soort van platform dat vergelijkbaar is met Roon, waar alle muziek geïntegreerd kan worden, van lokale en netwerkbestanden tot Tidal- en Qobuz-streamingdiensten. En dit zou dan ook nog eens in betere kwaliteit afgespeeld worden.

Om iets goeds te doen aan het laatste, verkort de software vermoedelijk het audiosignaalpad om ruis te verminderen en voert het digitale verwerking uit voordat het naar analoog wordt omgezet.

Spoedig zal de speler niet langer exclusief zijn voor Apple-gebruikers. Audirvana heeft aangekondigd dat vanaf volgende maand zijn Audirvana Plus-speler ook beschikbaar zal zijn op pc’s met Windows 10.

Net als de Mac-versie, zal de Windows-variant (beschikbaar in zowel desktop- als mobiele-appversies) ondersteuning bieden voor het afspelen van FLAC-, WAV- en AIFF hi-res-bestanden, evenals de bestanden die zijn verpakt in MQA en DSD.

Het introduceert ook enkele van de nieuwste interface- en gebruiksontwikkelingen van Audirvana, waaronder het bekijken per artiest (naast tracks en albums), een directe selectie van het apparaat op de hoofdinterface, een opnieuw ontworpen zoekmachine en een nieuwe minispeler.