In 2012 lanceerde Bang & Olufsen de B&O PLAY dochteronderneming. Op vier jaar tijd verschenen er tal van hoofdtelefoons en draadloze luidsprekers gericht op lifestyle en luxe. Helemaal bovenaan het gamma staat nog altijd de indrukwekkende Beoplay A9 en onderaan is er sinds kort een nieuwe telg bijgekomen: de Beoplay A1. Deze compacte Bluetooth-luidspreker moet de concurrentie aangaan met de Bose Soundlink Mini II, UE Boom en ander spul dat zo compact mogelijk dient te zijn. Daarbovenop moet hij de typische B&O-sound kunnen overbrengen en een premium uitstraling hebben voor niet meer dan 249 euro. Bezwijkt de B&O Beoplay A1 onder al die druk?

Bouwkwaliteit
De eerste indrukken die de B&O Beoplay A1 achterlaat zijn positief. De geperforeerde aluminium grill oogt stijlvol en de afwerking is top. De basis is gemaakt van een stevige polymeersoort waarop krassen amper zichtbaar worden. De lederen geknoopte veter maakt de A1 extra cool en is handig om hem op te hangen aan een haak in de badkamer of aan het stuur van je fiets.

Features
Op het eerste zicht lijkt het alsof de Beoplay A1 touch-knoppen heeft, maar je moet ze stevig indrukken om hem te bedienen. Volumeknoppen aan de ene kant, knoppen voor Bluetooth en stembediening aan de andere kant. Vooraan vindt je een AUX-aansluiting. Onderaan schuilt een geïntegreerde microfoon. Gesprekken verlopen prima en je kan er ook Siri of Google Now mee oproepen. Je kan ook twee Beoplay A1’s koppelen om een stereopaar te creëren.
De A1 is groter dan hij op de foto doet vermoeden. Hierdoor kan het lastig zijn om met één hand het toestel aan te zetten of het volume te wijzigen. Een klein nadeel dat niet opweegt tegen de hieronder beschreven voordelen van een rond design.
Leg de Beoplay A1 plat op een tafel en je krijgt over 360 graden hetzelfde geluidsbeeld. Dat maakt hem uitermate geschikt voor een picknick of een gezellige avond onder vrienden. Het ronde design laat B&O ook toe om een tweeter in combinatie met een 3.5-inch woofer in te bouwen. De Beoplay A1 is uitgerust met een 2 x 30W versterker die een piekvermogen van 2 x 140W levert.

Gebruiksduur
Veelbelovende specs dus, al moet je dat piekvermogen niet vergelijken met grotere luidsprekers. Het duidt enkel aan dat de accu van de A1 na anderhalf uur spelen op maximaal volume helemaal leeg is. B&O geeft zelf een gebruiksduur van 24 uur aan. Dat is haalbaar mits het volume op 25% blijft. Op 50% gaat deze nog steeds 5 uur mee. Ter vergelijking: op gelijkaardig volume houdt een Bose Soundlink Mini II het 4 uur vol.
Opladen gebeurt via de USB-C-poort met meegeleverde USB-kabel. De keuze voor USB Type-C is ongezien, maar het maakt de Beoplay A1 wel future-proof. Via je iPhone-lader duurt opladen een dikke drie uur. Via een iPad- of sommige Android-laders kan het in anderhalf uur. De USB-poort van je laptop is waarschijnlijk minder geschikt omdat laden tot zes uur kan duren.

Prestaties
De te kloppen concurrent in dit segment is de Bose Soundlink Mini II. Die biedt een geluidsbeeld met behoorlijk wat detail en uitzonderlijk veel punch in de bassen, troeven waar weinig andere producten tegenop kunnen. Gesteund door passieve radiatoren zet de Bose een groots geluid neer voor zijn formaat.
B&O pakt het anders aan en kiest één grote actieve driver. Het resultaat is indrukwekkend. De Beoplay A1 gaat nog een pak dieper en doet je op lage volumes twijfelen of er geen grotere Beoplay 15 aan het spelen is. Een B&O-kenner zal de A1 onmiddellijk herkennen als een product van B&O aan de typische baslijn. Positioneer hem juist en Hip-Hop-platen kunnen echt dreunen doorheen de kamer. De stevige bassen kunnen soms het middengebied overdonderen, maar via de Beoplay App kan de equalizer eenvoudig worden aangepast.
Hoge tonen zijn sterk aanwezig bij de Beoplay A1. Dit is nodig omdat er een deel verloren gaat wanneer je er niet recht boven hangt. Het laat hem ook luider klinken wanneer hij ophangt en de A1 kan enorm luid, luider dan een Soundlink Mini II. Samen met de uitgesproken bassen zorgt dit wel voor een erg spannende sound die scoort met genres als EDM, Trap, Hip-Hop of R&B.
Is één Beoplay A1 niet genoeg? Koppel er twee om een stereopaar te creëren.

Conclusie
B&O kiest met de Beoplay A1 voor een ‘partysound’ die vooral jongeren zal aanspreken. De ongezien lage bassen in combinatie met het hoge volume en een bovengemiddelde gebruiksduur zetten de A1 op het verlanglijstje van velen. Zijn formaat maakt hem enorm veelzijdig en zijn heerlijke sound maakt van de B&O Beoplay A1 een topproduct. Ben je op zoek naar de beste kleine draadloze luidspreker, dan moet je deze hebben.

Beoplay A1

€249
8.7

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.5/10

Pros

  • Diepe, gedetailleerde bassen
  • Gebalanceerde sound
  • Gaat erg luid
  • Kan opgehangen worden

Cons

  • Moeilijk te bedienen met één hand

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk bang-olufsen
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

triangle capella actieve luidsprekers

Innovatie en vakmanschap: De actieve en nieuwe Triangle Capella luidsprekers

Met de introductie van de Triangle Capella luidsprekers is de wereld van High-End audio weer een leuk product rijker. Deze nieuwe actieve luidsprekers, gemaakt...
audio-technica ath-s300bt hoofdtelefoon

Audio-Technica lanceert ATH-S300BT: De langste batterijduur op de markt

Audio-Technica viert zijn 60-jarig jubileum met de introductie van de ATH-S300BT, een draadloze hoofdtelefoon die uitblinkt met een ongeëvenaarde batterijduur van 90 uur. Deze...
McIntosh MB25 Bluetooth Receiver

McIntosh Introduceert de MB25 Bluetooth receiver en transmitter

McIntosh heeft zijn nieuwste innovatie gelanceerd, de MB25 Bluetooth Receiver en Transmitter. Dit apparaat voegt Bluetooth-streaming toe aan elk hi-fi-systeem en kan elke bron...

Recente video's

Cascade dac MSB technologyvideo

Video: Interview met Daniel Gullman van MSB Technology

Tijdens de High End Munich beurs had AV2D het voorrecht om Daniel Gullman van MSB Technology te interviewen. Daniel deelde zijn inzichten over de...
The story of Linn

Het verhaal van Linn samengevat in een nieuwe video

Linn, een merk dat streeft naar muzikale perfectie. Ze presenteren met trots een nieuwe video. In het filmpje wordt hun unieke verhaal en rijke...
Alpha High End Brasschaat Magical Cost is No Object Show 2024video

Video: sfeerverslag van de Magical Cost is No Object Show bij Alpha High End

Het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 april stond bij Alpha Brasschaat volledig in het teken van de Magical Cost is No Object...