Een volgende generatie draagbare DAC/hoofdtelefoonversterker voor een maximaal muziekgenot. Niet alleen ‘on-the-go’ maar ook ‘on-the-bureau’. En dat in handpalmformaat. Zoals je waarschijnlijk al doorhebt, bespreken we in deze review de Mojo 2 van het Britse Chord Electronics. Een exemplaar dat naar eigen zeggen de meest geavanceerde DAC/hoofdtelefoonversterker ter wereld is. Het audiomerk maakt zich sterk dat de Mojo 2 jouw favoriete muziek afspeelt waarbij details én helderheid centraal staan. Er wordt zelfs gesproken van een geluidsweergave op studio-niveau. Klinkt als muziek in de oren. De ‘goesting’ om dit alles zelf te ontdekken is zeer groot. Dat kan ik je vertellen. Als je weet dat het Britse Chord producent is van apparaten die voornamelijk ‘spelen’ in het high-end segment, dan kunnen mijn oren nu al niet meer wachten. Een korte ‘bloemlezing’ uit hun productportfolio: DAC’s, versterkers, upscalers, streamers, … Om maar aan te geven: Chord Electronics is een niet te missen speler in de AV-branche die wereldwijd naam én faam heeft opgebouwd. Hoogwaardige producten staan centraal.
Laat het duidelijk zijn: de Mojo 2 van Chord Electronics valt in een ietwat lagere prijsklasse in vergelijking met hun andere (duurdere) toestellen die voornamelijk de ‘hoofdrol’ vertolken. Voor deze DAC én hoofdtelefoonverster moet je rekenen op een budget van 3 cijfers voor de komma. Later in deze review ontdek je de adviesverkoopprijs. Dat maakt dat hun producten toegankelijker worden voor heel wat mensen, waaronder mezelf. Persoonlijk ben ik minder bekend met het merk Chord Electronics. ‘Spoiler alert’: na het reviewen ben ik ervan overtuigd dat het een gemiste kans was voor mezelf. Misschien dus ook wel voor jou?
Benieuwd naar onze leuke review video die wij hebben gemaakt van de Chord Electronics Mojo 2?
Allereerst: een korte geschiedenisles
Waarom ik het stukje van de ‘kosten’ op een dergelijke manier beschrijf? Heel eenvoudig. Op het moment van schrijven zijn er maar weinig producten in een dergelijk prijssegment die echte ‘game changers’ zijn geweest. Iets dat bij de Mojo niet het geval was. Moest je minder bekend zijn met de ‘Mojo geschiedenis’: zoals eerder gezegd is de Mojo 2 een doorontwikkelde versie van Chord’s Mojo DAC/hoofdtelefoonversterker die in 2015 op de markt verscheen. Het zette gelijk een ‘benchmark’ wat betreft geluidskwaliteit in dit productsegment, ‘verpakt’ in een compact design. Muziekgenot verzekerd. Zowel in een thuisomgeving als op verplaatsing. Getuige daarvan zijn de lovende recensies die op het internet terug te vinden zijn. Een zoekopdracht op Google staaft dat ogenblikkelijk.
De Chord Mojo 2 in een ‘Britse notendop’
Zoals we allemaal weten: ‘time flies’, especially when you’re having fun in terms of music. En zo gaat dat ook met de bijhorende producten die dit mogelijk maken. Aangezien de technologie doorheen de jaren alleen maar vooruit gaat, kon een opvolger van Chord’s originele Mojo niet achterblijven. ‘Ontmoet’ de Mojo 2. Volgens Chord Electronics de meest geavanceerde draagbare DAC én hoofdtelefoonversterker ter wereld. Als we onder de behuizing zouden kijken, dan komen we al snel uit op de speciaal gecodeerde FPGA-processor.
Voor de ‘techneuten’ onder jullie: de Mojo 2 beschikt over een lossless DSP. Dankzij de geavanceerde ‘digitale toonregeling’ treedt er geen enkele vorm van degradatie op als het gaat om geluidskwaliteit. Aldus Chord. Door de toevoeging van een zogenaamde ‘UHD DSP’ wordt een compatibiliteit gegarandeerd met heel wat verschillende hoofdtelefoons.
Ter informatie: al meer dan 20 jaar gebruikt Chord Electronics uitsluitend krachtige, programmeerbare (FPGA) circuits met aangepaste codering om de meest geavanceerde DAC-conversies in de praktijk te brengen. Dankzij hun digitale audiotechnologieën, die verder zijn geperfectioneerd, bevat deze Mojo 2 meer ‘digitale audio-knowhow’ dan andere DAC’s met een gelijkaardige ‘grootte’. Een hogere resolutie, meer kracht en een betere efficiëntie? Dat hoor je (later in deze review zal dat blijken).
Iets waar fabrikanten vaak mee uitpakken: technologieën. Ook daar doet Chord aan mee. Soms zie je wel eens dat het wordt gedaan om gewoon chique termen of begrippen te gebruiken waardoor een hogere prijs gerechtvaardigd is, maar dat is niet van toepassing op de Britse fabrikant. Chord gebruikt deze in functie van de muziek zodanig dat jouw beleving gemaximaliseerd wordt.
Dat meen je niet: zo klein!?
Daar ligt het ‘lichtgewicht’ dan eindelijk op mijn bureau. Met afmetingen van slechts 8,3 x 6,2 x 2,29 cm is de Mojo 2 alvast erg compact. Een ideaal formaat voor bijvoorbeeld desktop toepassingen. Maar daar stopt het niet want gezien zijn ‘draagbare design’ is het uitermate geschikt om mee te nemen ‘op pad’ als je dat zou willen. Daarnaast zorgt zijn gewicht van slechts 185 gram ervoor dat jouw mobiliteit, ondersteund door een mooie muziekweergave, een troef wordt.
Connectiviteit en batterijduur
Wat betreft connectiviteit zijn er in totaal 4 ingangen beschikbaar waaronder ‘coaxial’, ‘optical’, ‘micro-USB’ en USB-C. Er is 1 uitgang beschikbaar, of beter gezegd: eigenlijk twee 3,5 mm uitgangen die hetzelfde signaal uitsturen. Erg handig wanneer je met twee wil luisteren naar dezelfde muziek. Een feature waar ik gretig gebruik van heb gemaakt. Een tip: zorg wel dat je op voorhand met je ‘luisterpartner’ afspreekt naar welke muziek je zal luisteren. Ik spreek uit ervaring. 🙂
In vergelijking met de originele Mojo is een USB-C ingang toegevoegd. Naast uiteraard de bestaande optische, micro-USB en 3,5 mm coaxiale aansluitingen. Anno 2022 is USB-C niet meer weg te denken uit ons leven. Gezien de introductie van het model eerder dit jaar, gaat Chord Electronics mee met hun tijd om de moderne muziekliefhebber op hun wenken te bedienen.
Naast de connectiviteit, profiteert ook de batterij van een upgrade. Je kan tot wel 8 uur lang genieten van je favoriete muziek. Al moet ik wel toegeven dat het in de praktijk minder rooskleurig is. In mijn geval was het eerder zo’n 5 tot 6 uur. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat die beloofde 8 uur gebaseerd is op metingen volgens bepaalde instellingen die Chord heeft vastgelegd. Een hoger volume of andere instellingen bijvoorbeeld hebben een invloed op het verbruik. Met behulp van een aparte micro-USB poort kan je het apparaat opladen. Een oplaadkabel wordt meegeleverd. Erg handig.
Ingebruikname
Als niet-ervaren gebruiker van sfeervolle Chord Electronics belevingsproducten ben je, zeker in het begin, wel even overweldigd door alle ‘bolletjes’. Ook wel beter bekend als de ‘bedieningsknoppen’ waarbij het audiobedrijf hun eigen filosofie hanteert. I like it! Maar waar moet je nu precies beginnen? In de doos vind je een handige ‘quick guide’ die je alvast verder op weg helpt om het toestel in gebruik te nemen voor de eerste keer.
Alles wat je moet weten om effectief muziek af te spelen, staat hierop aangegeven. Deze informatie heeft betrekking op vlak van opladen, het aansluiten van ingangen, het verbinden van één of meerdere hoofdtelefoons (uitgangen), het inschakelen en het volume aanpassen. Op de Mojo 2 zijn indicaties aangebracht over wat de ‘kleurrijke bollen’ precies doen. Van links naar rechts: een ‘bol’ voor het menu (M), volume omlaag (-), volume omhoog (+) en een ‘bol’ voor het in- en uitschakelen.
Een uitgebreide handleiding wordt niet meegeleverd, maar online is deze wel terug te vinden. Bij één van de meegeleverde ‘instructiekaartjes’ vind je een QR-code. Deze verwijst naar de handleiding én instructievideo die ik ervaarde als zeer waardevol. Zeker als je voor de eerste keer in aanraking komt met de Mojo 2. Wat mij betreft: een leuke meerwaarde die écht een nut heeft voor jou als eindgebruiker.
Let’s get this thing in use
Genoeg over de DAC/hoofdtelefoonverster zelf. Tijd om het apparaat te gebruiken waarvoor het effectief gemaakt is. Om het verschil goed te kunnen opmerken met en zonder ‘tussenkomst’ van de Mojo 2, wilde ik eerst luisteren via mijn hoofdtelefoon naar muziek (bedraad). Mijn nieuwste aanwinst, de WH-1000XM5 van Sony, werd ingezet. Ik sloot de hoofdtelefoon aan op mijn laptop via de 3,5 mm aansluiting. De muziek klonk prima. Niet meer of niet minder. Precies het geluid waar ik aan gewend was.
En dan, ‘le moment suprème’, was daar. Benieuwd wat het verschil zou zijn met de Mojo 2. We sluiten de hoofdtelefoonversterker aan op dezelfde laptop via een USB-C kabel. Als uitvoerapparaat kiezen we voor de Mojo 2. Vervolgens connecteer ik de WH-1000XM5 wederom via één van de twee hoofdtelefoonuitgangen. Ik drukte op een random playlist binnen Spotify. Hits ‘90 – ‘00 ‘should do the trick’. Plots waren de beats van The Black Eyed Peas aan het ‘daveren’ doorheen mijn hoofdtelefoon. ‘Wauuuww’ was mijn eerste reactie. Het verschil was dag en nacht. Ongeacht het feit dat ik niet twee exact dezelfde nummers heb geluisterd met en zonder Mojo 2, geeft de muziek blijk van meer diepgang én detail. Door ‘gewoon’ gebruik te maken van een hoogwaardige DAC die ervoor zorgt dat je je nog meer laat meeslepen in het verhaal van de uitvoerder. Werkelijk impressionant!
Een genot voor je oren
Na een eerste positieve ervaring, ging het muziekgenot maar door. Ik had het gevoel dat de muziek veel natuurlijker klonk. Het leek alsof je oren op de één of andere manier meer rust ervaarden. In mijn geval stond dat synoniem voor langdurige luistersessies waardoor ik muziek op een heel andere manier interpreteerde. Mede omdat het op een andere manier (lees: meer kwalitatieve manier) werd weergeven. Chord Electronics sprak over meer details en meer helderheid. Het staat als een paal boven dat ze niet overdreven hebben. Iets dat de marketingafdeling van een merk wel eens durft vergeten.
Of het nu echt in de buurt komt van een geluidsweergave die een studio-niveau haalt, daar kan ik helaas geen oordeel over vellen omdat ik geen referentie heb. Maar wat ik je wel kan zeggen: op het niveau van de consument haal je met de Mojo 2 een DAC/hoofdtelefoonversterker in huis die je wel eens omver kan blazen (bij wijze van spreken). Zeker als je (nu al) een gebruiker bent van een bedrade en/of draadloze hoofdtelefoon die zich bevindt in de ‘middenklasse’. Iets wat in mijn geval van toepassing was.
Ik voeg er graag aan toe dat de Mojo 2 bestanden kan afspelen tot wel 768 kHz/32 bit en DSD256. Klinkt als muziek in de oren. De afgespeelde kwaliteit wordt aangegeven door de kleur van de aan- en uitknop. In de gestructureerde handleiding vind je een overzicht terug van welke ‘sample rate’ gekoppeld is met welke keur.
Gebruikservaringen
Over het algemeen is mijn gebruikservaring met de Mojo 2 erg positief. De hoofdtelefoonversterker in zakformaat heeft alles in huis wat een moderne muziekliefhebber kan bekoren. Hieronder een overzicht:
- de Mojo 2 heeft een compact en solide ontwerp (‘built like a tank’), perfect voor zowel thuisgebruik als ‘on-the-go’ muziekgenot (voor de behuizing is gekozen voor aluminium dat met een CNC-machine bewerkt is);
- het toestel beschikt over aangename, fysieke ‘kleurrijke bollen’ om alles te bedienen, gebruiksgemak staat voorop (al vraagt het wel enige oefening);
- de DAC/hoofdtelefoonversterker is voorzien van verschillende mogelijkheden op vlak van connectiviteit, ‘duaal’ muziekgenot dankzij de dubbele 3,5 mm aansluitingen is een feit;
- er wordt ondersteuning geboden voor een muziekweergave bij 768 kHz/32 bit, DSD256 behoort zelfs tot de mogelijkheden;
- …
Kortom: met de Mojo 2 zet Chord Electronics een prachtig paradepaardje in de markt dat er niet alleen goed uitziet, maar ook nog eens goed klinkt (op een hoofdtelefoon uiteraard). Iets dat me is opgevallen: de Mojo 2 kan wel eens warm worden. Met name als je dit exemplaar een tijdje in je broekzak hebt zitten. Al is het niet van die ‘orde’ dat je zegt: ‘bloedheet’. In een thuisomgeving is dit minder van toepassing.
Nog enkele features
Voorts wil ik de aandacht vestigen op enkele ‘features’ die vervat zitten in de Mojo 2. Zo kan je de muziek dempen door gelijktijdig op de ‘+’ en ‘-’ bol te drukken. Erg gemakkelijk, zeker wanneer je de muziek ‘tijdelijk’ wil dempen indien er iemand tegen je begint te praten. Daarnaast zijn uitgebreide equalizer- of toonregelingen mogelijk. De vier belangrijke equalizermodi zijn: lage bas, middenbas, lage treble en hoge treble.
Maar daar stopt het niet want voor elk van de 4 equalizermodi zijn maar liefst 9 positieve (lift) en 9 negatieve (cut) aanpassingsstappen van 1 dB beschikbaar. Dat maakt 18 in totaal. Impressive! Heel fijn als je de muziek echt ‘op maat’ van jouw luistervoorkeuren wil afstemmen. Het zou ons misschien wat ver leiden om precies uit te leggen hoe je dit precies doet, maar laat ons zeggen dat de handleiding erg duidelijk is. Eerst is het wat zoeken hoe je dit kan bewerkstelligen, maar zoals dat spreekwoord gaat: oefening baart kunst.
Als laatste is er nog een zogenaamde ‘lockdown mode’ waarmee alle bedieningselementen gedeactiveerd worden. Dit is voornamelijk van toepassing op ‘mobiele muziekliefhebbers’ die vaak onderweg zijn. Wil je de ‘lockdown mode’ inschakelen? Dan druk je 6 keer de menuknop in totdat deze magenta wordt. Daarna moet je één keer tegelijkertijd drukken op de ‘+’ en ‘-’ koppen. Nu worden alle drie de ‘bollen’ magenta. Zo eenvoudig is het.
In huis halen of niet?
De eeuwige vraag waar jij als consument in een dergelijke review een antwoord op wenst te krijgen. Beschik jij over een hoofdtelefoon, of ga je er nog één aankopen, en wil je genieten van een hoogwaardige muziekweergave die toch net dat stapje verder gaat op vlak van kwaliteit? Dan is de Mojo 2 zeker één van de mogelijkheden die je best overweegt. Zeker gezien de interessante prijsklasse.
En dan: die adviesprijs waar we in het begin over spraken. Je haalt de Chord Electronics Mojo 2 in huis voor afgerond 600 euro (€ 599,- om precies te zijn). Dat is best wel een hoop geld maar als je je bedenkt dat je vervolgens kan profiteren van een veel betere geluidskwaliteit: dan is de Mojo 2 zijn geld meer dan waard.
Een kritisch persoon zou kunnen zeggen dat de Mojo 2 ‘an sich’ misschien weinig I/O heeft, maar ook daar heeft Chord Electronics aan gedacht. Zo is deze telg uitbreidbaar met hun draadloze streamingmodule Poly.