Wanneer ik een speaker ter test krijg ga ik altijd eens even op de website van de fabrikant kijken waar het eigenlijk over gaat. Van het Franse Devialet had ik tot dan toe nog nooit gehoord. Op de website lees je implosive sound – this is no small revolution. En dan denk je onvermijdelijk: de marketing afdeling heeft goed gewerkt. Ook lees ik dat de Phantom II in twee uitvoeringen bestaat: de 95 dB SPL (18 Hz tot 21 kHz met 350 Watts RMS) en de 98 dB SPL (18 Hz tot 21 kHz met 400 Watts RMS).
In de doos
De Phantom’s II 95 worden geleverd in een mooie rode doos waarin ze op een ingenieuze manier verpakt zijn om transportschade te voorkomen. Eerst en vooral valt me het gewicht van de doos op. Ik denk bij mezelf: zijn dit kleine speakers? Groot is mijn verbazing wanneer ik de luidsprekers uitpak: wat zijn ze klein. Je kan ze qua grootte het best vergelijken met een extra grote kokosnoot, maar dan eentje van 4,3 kg.
Bij de 2 speakers zijn een setje ‘legs’ meegeleverd. Op de website zien die er maar fragiel uit, maar de realiteit blijkt anders. Drie stevige metalen stangen worden in een klein platformpje gedraaid. Daarop wordt de Phantom II via een forse schroef vastgezet. Het geheel blijkt verbazingwekkend stevig en stabiel te zijn.
Uitgebreide aansluitmogelijkheden
De speaker bestuur je met de app van Devialet. We halen deze uit de Play Store en na enkele seconden is deze geïnstalleerd. Eens de app gestart blijkt één en ander extreem eenvoudig te werken. Je duidt aan welk type van Phantom je hebt (I of II) en de rest gebeurt eigenlijk vanzelf. De eerste speaker produceert af en toe diepe geluiden en meldt dan via de app dat hij klaar is voor gebruik.
We herhalen hetzelfde scenario met de tweede speaker. Hierbij vraagt deze na de installatie of ik ze als een stereo-paar wil verbinden: natuurlijk! Ik mag kiezen welke speaker links is en deze reageert met een tevreden ‘BROM’. Klaar.
Aan de achterkant van de ‘sprekers’ bevindt zich ook een netwerkpoort, de stroomaansluiting en een analoge/optische aansluiting samen met een reset knopje. Achteraf leer ik dat de analoge aansluiting tevens de digitale infra-rood ingang is.
Ik connecteer de 2 Phantom’s draadloos maar je kan ze evengoed aansluiten via een netwerkkabel. Daarover straks meer. De connectiviteit is goed. Je kan de Phantom II rechtstreeks aansturen via Airplay2, Bluetooth, UPnP en Spotify Connect. Daarenboven is hij ‘Roon ready’. Via de optische ingang kan je de Phantom II zelfs gebruiken als TV Sound System. Dit hebben we bij gebrek aan de juiste glasvezel kabel niet kunnen testen.
Ondanks zijn gewicht is de Phantom II eigenlijk een kleine bol. Mijn ervaring met kleine draadloze speakers is niet zo positief en ik ben dus eigenlijk meer dan sceptisch over wat ik te horen ga krijgen. Ik besluit dan maar voor de korte pijn te gaan en start de track ‘Sea Wall’ uit de film Blade Runner 2049 via Spotify. Hans Zimmer’s op hol geslagen soundmachine rolt door mijn luisterruimte…
Benieuwd naar het design en de mogelijkheden van deze Devialet Phantom II 95 dB speakers? Je ontdekt er nog meer over in deze leuke video die wij maakten:
Dé luistertest: impressionant!
Ik heb de volgende 9 minuten en 52 seconden bijna niet meer bewogen. Ik weet dat in een audio review schrijven ‘ik kon mijn oren amper geloven’ niet de gewoonte is, maar hier maak ik een uitzondering. Wat deze 2 kleine bolletjes produceren is van een totaal andere klasse dan enig andere vergelijkbare speaker. Devialet omschrijft op hun website de Phantom II als implosive sound – this is no small revolution. Dit is bijna een understatement. De pure sound en volume, ondersteund door een baslijn waar zelfs een aparte Bass-Boost moeite mee zou hebben. Weergegeven zonder enige vervorming noch in het hoog, noch in het laag met een evenwichtig en open klankbeeld. Dat allemaal uit 2 kleine bolletjes, dat smaakt naar meer.
Hoe klinken de gitaarklanken en Macy Gray’s stem met Annabelle? Inderdaad: prachtig. Hierna laat ik Jóhann Jóhansson met zijn soundtrack Heptabod B uit Arrival de ruimte vullen. Deze componist, die ons veel te vroeg ontvallen is, heeft hier een muzikaal pareltje neergezet. Daarna The Weeknd met Blinding Lights. De droge bassen knallen uit de Phantom’s, ik waan mij in de betere discotheek. Dan volgen Seeya van Deadmau5, Music Matters van Faithless, … Een feest aan muzikaliteit, zowel in het hoog als het diepste laag met droge bassen zonder enige vervorming. Zelfs met het volume hoog blijven de Phantom’s presteren. Als afsluiter om nog even te proeven van extreme bassen: I’m not a hero uit de Batman sequel The Dark Knight. Nogmaals performen de Phantom II’s spookachtig goed.
Dan komt Jo, mijn zoon binnen… Aangetrokken door de luide maar goed klinkende muziek informeert hij of ik ‘hard’ aan het werk ben. Na wat geluisterd te hebben is ook Jo onder de indruk van de kwaliteit van de Phantom II’s. Geen uur later vertrekken de 2 Devialet Phantom’s goed ingepakt richting Brussel. Hij heeft mij overtuigd morgenavond een vergelijkende test te doen met de Sonos Play5 en een ‘echte’ HiFi installatie (Rotel 1592 met 2x B&W 702 S2), uitgevoerd in zijn luisterruimte. Ik ben benieuwd, maar toch enigszins teleurgesteld want de Phantom II’s zijn reeds weg.
Het moment van de waarheid: de vergelijkende test…
De volgende dag kom ik in de luisterruimte van Jo. Hij heeft volgende opstelling gemaakt: 2x Sonos Play-5, 2x Devialet Phantom II HiFi installatie met een Rotel 1592 & 2x Bowers & Wilkins 702 S2. Alle draadloze toestellen van Sonos en Devialet werden via de standaard UTP6 netwerkkabel verbonden. De Rotel is optisch verbonden met een Sonos Connect. Onze bron is Spotify (High-Res). We hebben bewust niet gekozen voor Tidal of Qobuz HiRes omwille van Sonos.
Tevens waren er nog 2 medewerkers aanwezig die volledig Corona-proof en met voldoende onderlinge afstand aan de luistertest deelnamen. Het opzet bestaat eruit dezelfde muziek vanuit dezelfde bron via de 3 systemen te beluisteren en dan de verschillen te kunnen onderscheiden en benoemen. We hernemen de playlist van gisteren.
- De track ‘Sea Wall’ uit de film Blade Runner 2049 via Spotify:
- Sonos: Klinkt niet slecht, maar je hoort dat de PLAY-5 moeite heeft met het hoge volume en de lage bassen.
- Phantom II: Opnieuw rollen de geluiden door de ruimte met een prachtig laag en schitterend hoog. Geen enkele vervorming hoorbaar, noch hoog, noch laag.
- Rotel/B&W: Idem prachtig gevulde ruimte, ietwat minder overdonderend in het laag maar subliem in het hoog. Hier worden de eerste verschillen duidelijk: de B&W’s gaan merkbaar verder in het hoog.
- Macy Gray’s stem met Annabelle:
- Sonos: Het gitaarspel klinkt mooi, goed verdeeld in hoog, midden en laag.
- Phantom II: Prachtig in het laag, maar we horen allemaal dat er in het midden iets schort. Blijkbaar wordt het middenveld gecomprimeerd ten voordele van laag en hoog. Maar voor de rest ‘ok’.
- Rotel/B&W: Macy’s prachtige stem en de gitaar vullen de ruimte. Hier horen we allemaal duidelijk het verschil met Play-5 & Phantom II: het klankbeeld is veel evenwichtiger. We beginnen allemaal een bepaalde trend waar te nemen.
- The Weeknd met Blinding Lights, Seeya van Deadmau5, Music Matters van Faithless, …:
- Sonos: Klinkt mooi, maar we horen nu ook dat Play-5 extra versterkt in het hoog en daardoor soms wat schriel klinkt. Laag komt amper tot zijn recht.
- Phantom II: Blijft prachtig in het laag, maar we horen ook dat het lage lichtjes overstuurd wordt t.o.v. het midden. Het midden blijft wat afwezig, maar in het hoog klinkt het goed.
- Rotel/B&W: Weeral een evenwichtig klankbeeld, minder overdonderend in het laag maar subliem in het hoog. In het zuiver hoge gebied kunnen noch de Phantom II en zeker de Play-5 niet aan de Rotel met B&W 702 S2 raken.
Vanzelfsprekend vergelijken we hier appelen met peren. Maar met een HiFi systeem als referentie leg je met een dergelijke luisterproef wel alle onvolkomenheden en verschillen bloot!
Daarna hebben we nog een aantal blindproeven gedaan: hetzelfde stukje muziek willekeurig via de 3 systemen. En dan raden welk systeem speelt. Hier zijn we tot de echte conclusie van deze luistertest gekomen.
“Het Sonos systeem wordt er telkens foutloos uitgehaald. Maar voor de Phantom II’s en de B&W’s is dat niet zo evident.”
Afhankelijk van het soort muziek presteren de Phantom II’s bovenmaats! Met Pop, Urban, R&B, Hardrock (ja, we hebben ook AC/DC & Rammstein getest), waar de baslijnen belangrijk zijn voor een juiste beleving, presteren de Phantom’s exceptioneel goed. Gaat het over zachtere muziek, dan horen we duidelijk de overvloed aan bas en het gecomprimeerde midden. Maar nogmaals dat is enkel als je ‘in vergelijking’ luistert.
Na een kwartier pause en daarna alleen nog de Phantom II’s beluisterd te hebben zijn we alle 4 overtuigd. Die 2 kleine ‘kokosnoten’ klinken fantastisch!