Dynaudio is een Deens bedrijf en is gespecialiseerd in luidspreker systemen. Ze fabriceren niet alleen materiaal voor zowel eindconsument als professionele studio’s, maar maken ook inbouw luidsprekers voor auto’s en zijn hofleverancier van Volkswagen hiervoor. In 2015 werden de XEO 3 en 5 afgelost door de 4 en de 6. De 2 is nieuw. In een aantal opeenvolgende reviews gaan we het volledige XEO gamma onder de loep nemen. Deze keer staat de XEO 6 op het programma.

Technologie

De volledige XEO serie bestaat uit de 2, 4 en 6 waarbij de eerste twee compacte systemen zijn en de 6 een vloerstaander is. Allen zijn beschikbaar in modern satijn zwart en wit. Centraal is er de Hub, een klein zwart doosje hetwelk zich draadloos verbindt met de speakers en waarop zowel digitale als analoge bronnen kunnen aangesloten worden. Het signaal blijft zo lang mogelijk in het digitale domein. Analoge bronnen worden gedigitaliseerd voor verzending naar de luidsprekers. Hier is er dus wel een extra stap. De 2 heeft daarnaast ook rechtstreekse aansluitingen en kan dus zonder Hub gebruikt worden. De digitale inputs ondersteunen tot 24bit/96kHz.

Concreet betekent dit dat dit systeem niet alleen je speakers, maar ook je versterker en eventuele voorversterker vervangt en een hoop kabels, op stroomkabels na, overbodig maakt. Minder componenten is niet alleen belangrijk voor je portemonnee, maar heeft ook kwalitatieve voordelen, zeker als je bron digitaal is.

In elke speaker kolom zitten digitale versterkers, 3 in het geval van de XEO 6, 50W per stuk en één voor elke driver, zodat deze volledig onafhankelijk van elkaar hún frequentiedomein optimaal kunnen omzetten van digitaal naar geluidsgolf. Ze bevatten ook nog enkele extra schakelingen die het geluid verder optimaliseren. De website van Dynaudio gaat hier verder op in.

dyn_xeo6_black_left

Opstellen

In de doos zitten elegante metalen voetsteunen die ingenieus aanpasbaar zijn. Standaard rusten de speakers op kleine rubberen ringen, maar ook kunnen, via enkele draaien met de bijgeleverde inbussleutel, spikes naar buiten gezet worden. Tevens vergroten de steunen aanzienlijk het steunoppervlak van de smalle en elegante kasten.

De Hub heeft één analoge ingang, wel met twee aansluitingen die in parallel werken : een 3,5 mm hoofdtelefoon connector, perfect om een smartphone of MP3 speler op aan te sluiten, en een cinch/tulp paar; daarnaast is er ook een coaxiale digitale ingang, een optische connector en een mini-USB voor rechtstreekse koppeling aan een computer. De digitale inputs zijn uiteraard te verkiezen vermits hierdoor geen signaal extra moet omgevormd worden naar bits. Een extra, liefst optische ingang zou eigenlijk wel handig zijn, vermits typisch de TV optisch zal aangesloten zijn en veel apparaten wel een optische, maar geen coax uitgang meer hebben.

De Hub kan de speakers benaderen over 3 in te stellen frequenties, zodat er, in geval van storing, met Wifi kan het druk worden in de 2.4Ghz range, een alternatief beschikbaar is. Niet nodig in mijn geval : de luidsprekers maakten direct contact met de Hub en na een eenvoudige keuze van de invoer via de, trouwens heel erg solide aanvoelende meegeleverde afstandsbediening, kon het luisteren beginnen. Bovenop elke luidspreker vind je nog zowel een aan/uit knop als volumeschakelaars, zodat je niet telkens op zoek moet naar de afstandsbediening, op zich een detail, maar erg handig in dagdagelijks gebruik.

De luidsprekers kunnen ook nog, via een knopje achteraan dat inwerkt op de DSP, geïnstrueerd worden om hun afstraalgedrag aan te passen aan plaatsing nabij een muur of in een hoek. Dit vind ik eerlijk gezegd een geweldig nuttig feature, vermits de integratie van luidsprekers in mijn asymmetrische leefruimte, net om die reden, dikwijls enigszins moeilijk verloopt. Bij de Dynaudio’s echter geen probleem. Na enig geëxperimenteer bleek de combinatie van “Neutral” op links en de “Wall” setting op rechts het beste geluidsbeeld op te leveren.

Luisteren

De luidsprekers waren al ingespeeld, dus het echte werk kon dadelijk beginnen. Gestart werd met enkele nummers via een audio-only Marantz NA6005 netwerkspeler. Mijn volledige CD verzameling is zonder verlies via de FLAC codec gekopieerd op een NAS die zich op mijn zolder bevindt en via DLNA bereikbaar is. De meeste spelers en smart TVs ondersteunen dit en ik hoef dus geen fysieke CDs meer te wisselen. Erg handig. Je kan uiteraard ook gewoon radio luisteren.

De XEO 6 presteerde een stuk sterker dan ik verwacht had. Vooral het laag was verbluffend sterk-maar-schoon. Dikwijls verkies ik, zelfs met vloerstaanders, nog wat extra body in het laag door er nog een (in mijn geval REL) subwoofer onder te koppelen. Niet zozeer om de ramen te laten schudden en het laag onnatuurlijk sterk te maken, maar wel om onverwacht diepe ondertonen die dikwijls in muziek zitten, zeker met akoestische instrumenten, wat naar boven te halen. De winst zit hem vooral in het verhogen van een ruimtelijk gevoel in de instrumenten. Mijn eigen B&W 804N kunnen dat extra zetje dikwijls gebruiken, hoezeer ik hun kwaliteiten in de overige octaven ook bewonder. Maar niet de Dynaudio’s. Die hadden geen extra ondersteuning meer nodig met +/-3dB bij 31 Hz volgens de brochure. Voor hun grootte is dat zondermeer knap. En dat laag wordt op een sublieme manier weergegeven.

De CD “Wonderful, Glorious” van de Eels bevat enkele echt schitterende nummers die het verdienen om op een respectabel geluidsniveau gespeeld te worden. Niet alleen “Peach Blossom” is zo’n heerlijk nummer, met vet aangezette gitaar. Het geheel van de klank is aan de warme kant van het spectrum, het bovengebied is ietwat terughoudend.  Maar vooral het melancholische “The Turnaround” kan me volledig losmaken van de wereld. De Dynaudio’s slagen hier wonderwel in, weg van het over-analytische en gewoon genieten.dyn_xeo6_black_detail_01

Het eeuwig mooie “Moldura” uit “Coisario” van Rosanna & Zélia laat speakers toe zich van hun allerbeste kant te laten zien. Dit track verbergt veel subtiele geluidjes en klanken en toont de kwaliteiten van alle frequentiebanden van een set luidsprekers. Het is dan ook één van mijn favoriete nummers om sets te vergelijken. De XEO 6 tonen zich van hun beste kant en de balans tussen hoog en midden is prima. Stemmen worden niet heel veel naar voren gehaald maar het toneel is zeker in de breedte heel knap gedimensioneerd. Plaatsing van de stemmen en instrumenten is trouwens erg precies. Ook hier valt de warme klankbalans op.

Deze Dynaudio XEO 6 laten zien dat gebruik makend van moderne technologie, een kleine vloerstaander een geweldig groots geluid kan leveren, veel imposanter dan hun grootte doet vermoeden. Ze spelen ook heel natuurlijk en prettig en je hebt de neiging het volume behoorlijk op te drijven, gewoon omdat het allemaal zo goed klinkt. Een veel groter compliment is eigenlijk niet mogelijk.

Conclusie

Natuurlijk is 3250 Euro, de prijs voor een set speakers en de noodzakelijke Hub, een heleboel geld. Maar je mag zeker niet vergeten dat je niet alleen een paar luidsprekers met high end aspiraties binnenhaalt, maar eveneens geen extra versterker noch kabels meer nodig zijn. Als je luidsprekers aan vervanging toe zijn en je er geen probleem mee hebt om ook je versterker aan de kant te zetten, en waarom zou je, gezien de tegenwoordige kwaliteit van digitale versterking, dan vormen de XEO 6 systemen een ideale instap in de hogere regionen van muziek beleving. En als je nieuw op de audio markt bent, dan hoef je al helemaal niet te twijfelen. De Dynaudio XEO systemen vernieuwen de markt, en de XEO 6 heeft genoeg potentieel om een grote woonkamer te vullen met super klank.

Richtprijzen :

XEO 6 : 3000 Euro per paar

Hub : 250 Euro

Dynaudio XEO 6

3.250
8.7

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

8.5/10

Prijs/kwaliteit

8.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.5/10

Pros

  • weg met tussenliggende systemen, alleen nog de essentie van bron en weergevers
  • erg sterke soundstage
  • groots en aan elke situatie aanpasbaar laag, een fantastisch eenvoudige oplossing voor een dikwijls vervelend probleem

Cons

  • er mocht een extra optische ingang zijn op de Hub
  • vooral bij stil luisteren nogal grote stappen in volume regeling

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk dynaudio
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

bluesound node nano review

Bluesound Node Nano review : Goedkoper kan High-End niet zijn!

Op 20 augustus 2024 heeft Bluesound zijn nieuwste netwerkspeler, de Bluesound NODE Nano (N030) op de wereld losgelaten. Als ze bij Bluesound een kristallen...

Twee exclusieve luistersessies van Wilson Audio & CH Precision bij Wide Screen Audio op...

Ervaar high-end audio tijdens de Week van CH Precision & Wilson Audio bij Wide Screen Audio Exclusieve demonstraties op 20 en 21 december Op 20 en...
Sound beyond the budget

Concepts Zottegem presenteert ‘Sound Beyond the Budget 2024’ op zondag 22 en 29 december

Een unieke kans om high-end audio te beleven Altijd al willen weten hoe een audio-opstelling van bijna €50.000 klinkt? Dit is je kans! Tijdens de...

Recente video's

video

Video: Een unieke kennismaking met de Canton Reference luidsprekers bij Stassen Hifi in Tegelen

Toen we de uitnodiging van Mika, de distributeur van Canton, ontvingen om kennis te maken met de Canton Reference serie bij Stassen in Tegelen,...
Cascade dac MSB technologyvideo

Video: Interview met Daniel Gullman van MSB Technology

Tijdens de High End Munich beurs had AV2D het voorrecht om Daniel Gullman van MSB Technology te interviewen. Daniel deelde zijn inzichten over de...
The story of Linn

Het verhaal van Linn samengevat in een nieuwe video

Linn, een merk dat streeft naar muzikale perfectie. Ze presenteren met trots een nieuwe video. In het filmpje wordt hun unieke verhaal en rijke...